Importurile de cereale au explodat! Cifre năucitoare. Ministerul lui Bolea, acuzat de cârdășie cu regele cerealelor

20 Oct. 2023, 16:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Oct. 2023, 16:40 // Actual //  bani.md

Importurile de cereale și oleaginoase în 2022 au crescut semnificativ, punând presiune asupra fermierilor autohtoni. Potrivit lui Alexandr Slusari, președintele Asociației Forța Fermierilor, cifrele dezvăluite în studiul FAO sunt uluitoare. Importurile de grâu au crescut de 74 de ori, cele de porumb de 42 de ori, iar cele de floarea soarelui de 60 de ori.

Cu toate acestea, afirmă Slusari, autoritățile moldovene au fost reticente să impună restricții la import la momentul respectiv, deși organizații precum Forța Fermierilor au cerut interzicerea acestora. Această atitudine a dus la prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase în țară, lăsând fermierii autohtoni într-o situație economică dificilă.

„În plus, Moldova a fost acuzată că facilitează reexportul produselor agricole din Ucraina prin intermediul țării. Ca urmare a presiunii din partea fermierilor autohtoni și a acuzațiilor internaționale, Guvernul Moldovei a introdus, în cele din urmă, restricții la import. Cu toate acestea, comportamentul Ministerului Agriculturii în ceea ce privește restricțiile la import este descris drept ciudat. Deși s-a aprobat un regulament privind funcționarea Comisiei de licențiere a importului, un ordin privind componența acestei comisii nu a fost emis, fapt care ridică întrebări cu privire la legalitatea acestei măsuri”, a punctat Slusari.

În timp ce restricțiile la import au fost impuse, holdingul Trans Oil (controlat de milioanrul Vaja Jashi n.a), care a importat în 2022 cantități semnificative de floarea soarelui din Ucraina, a obținut recent un credit în valoare de 31 de milioane de dolari pentru achiziții de materie primă din țara vecină. Această mișcare ar putea indica că măsurile de restricționare a importurilor din Ucraina ar putea fi reconsiderate sau relaxate în viitor, ceea ce a provocat neliniște în rândul fermierilor autohtoni.

„În ansamblu, această situație ridică întrebări cu privire la relația dintre Guvernul Republicii Moldova și anumite holdinguri și oligarhi, precum și la impactul asupra fermierilor locali, în special pe cei mici și mijlocii”, conchide Slusari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!