Importurile de cereale și oleaginoase în 2022 au crescut semnificativ, punând presiune asupra fermierilor autohtoni. Potrivit lui Alexandr Slusari, președintele Asociației Forța Fermierilor, cifrele dezvăluite în studiul FAO sunt uluitoare. Importurile de grâu au crescut de 74 de ori, cele de porumb de 42 de ori, iar cele de floarea soarelui de 60 de ori.
Cu toate acestea, afirmă Slusari, autoritățile moldovene au fost reticente să impună restricții la import la momentul respectiv, deși organizații precum Forța Fermierilor au cerut interzicerea acestora. Această atitudine a dus la prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase în țară, lăsând fermierii autohtoni într-o situație economică dificilă.
„În plus, Moldova a fost acuzată că facilitează reexportul produselor agricole din Ucraina prin intermediul țării. Ca urmare a presiunii din partea fermierilor autohtoni și a acuzațiilor internaționale, Guvernul Moldovei a introdus, în cele din urmă, restricții la import. Cu toate acestea, comportamentul Ministerului Agriculturii în ceea ce privește restricțiile la import este descris drept ciudat. Deși s-a aprobat un regulament privind funcționarea Comisiei de licențiere a importului, un ordin privind componența acestei comisii nu a fost emis, fapt care ridică întrebări cu privire la legalitatea acestei măsuri”, a punctat Slusari.
În timp ce restricțiile la import au fost impuse, holdingul Trans Oil (controlat de milioanrul Vaja Jashi n.a), care a importat în 2022 cantități semnificative de floarea soarelui din Ucraina, a obținut recent un credit în valoare de 31 de milioane de dolari pentru achiziții de materie primă din țara vecină. Această mișcare ar putea indica că măsurile de restricționare a importurilor din Ucraina ar putea fi reconsiderate sau relaxate în viitor, ceea ce a provocat neliniște în rândul fermierilor autohtoni.
„În ansamblu, această situație ridică întrebări cu privire la relația dintre Guvernul Republicii Moldova și anumite holdinguri și oligarhi, precum și la impactul asupra fermierilor locali, în special pe cei mici și mijlocii”, conchide Slusari.