EIU a clasificat 173 de orașe din întreaga lume în funcție de o varietate de factori, inclusiv asistența medicală, rata criminalității, stabilitatea politică, infrastructura și accesul la spații verzi. În general, Europa a dominat lista, cu șase locuri în primele 11. Cel mai bun oraș în care să trăiești este Viena, care și-a recâștigat titlul în acest an după ce a lipsit o perioadă. Orașul austriac a revenit pe prima poziție, ca și în anii pre-pandemiei din 2018 și 2019, obținând scoruri foarte bune la toți cei cinci parametri: educație, sănătate, cultură și mediu, stabilitate și infrastructură.
Primele locuri sunt ocupate de orașe din Austria, Danemarca și Elveția. În plus, Elveția a fost singura țară din Europa care a avut două intrări în top 10. Totuși, marea câștigătoare pare să fie Canada care are trei orașe între cele mai atrăgătoare comunități din lume.
După Viena, topul este urmat de Copenhaga, Calgary, Zurich și Vancouver.
Câștigătorul de anul trecut, Auckland din Noua Zeelandă, a ieșit din top 10 în 2022, ajungând pe un surprinzător loc 34. Vecina Australia a avut cea mai vizibilă scădere în clasament în acest an, rămânând cu un singur oraș în primele 10.
Deși Europa a avut o evoluție foarte bună în 2022, din top lipsesc două orașe importante, Londra și Paris. Creșterea costului vieții a jucat un rol în ambele metropole, la fel ca și decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, au precizat specialiștii.
Conflictele armate au fost factorul determinant pentru plasarea unor orașe la coada clasamentului. Damasc, Lagos și Tripoli au fost considerate cele mai puțin neatrăgătoare orașe din lume, informează Mediafax.