Începe sezonul pozelor în LAVANDĂ. Când se deschid câmpurile pentru vizitatori, facilități, prețuri și locații

14 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  MD Bani

Mai multe lanuri de lavandă anunță că în curând va fi permis accesul pentru vizitatori. În acest sens am luat legătura cu proprietarul câmpului de lavanda de la Colonița, domnul Ciorbă Valeriu pentru a afla mai multe detalii despre roada din acest an și pentru a concretiza detalii referitor la prețuri și facilitățile oferite pe teritoriul câmpului.

Domnul Valeriu Ciorbă a pus că în această săptămână, miercuri sau joi va fi permis accesul vizitatorilor.

Foto: Lavanda.md

Deschiderea sezonului pentru vizitarea câmpului de lavandă

„Sperăm să dăm start sezonului cât mai curând posibil, am planificat pentru miercuri sau joi, dar mai depinde și de timpul de afară. Din cauza ploilor și a timpului mai rece ar putea începe puțin mai târziu.”

Prețuri

„În acest an păstrăm prețurile la fel ca și în anii precedenți. Intrarea este de 50 de lei pentru o persoană, iar grupurilor oferim și reduceri. Copii până la 7 ani au acces gratuit.”

  • 50 lei – o persoană;
  • 90 de lei – 2 persoane;
  • 130 de lei – 3 persoane;
  • 170 de lei – 4 persoane;
  • 210 lei – 5-6 persoane;
  • 250 de lei – 7 -8 persoane;
  • 290 de lei – 9 -10 persoane;

De reduceri beneficiază pensionarii, studenții, elevii până la 13 ani și persoanele cu dizabilități. Aceștia vor achita 40 de lei pentru a intra pe câmp.

Prețul include accesul pe teritoriul lanului și decorul. În cazul în care mergeți cu un fotograf profesionist, acesta va intra gratuit.

Roada din anul 2021

Valeriu Ciorbă spune că în acest an roada a fost influențată de umiditate, dar și de timpul rece cu ploi și fără soare.

„Atunci când vorbim de roadă sunt importante 2 momente. În primul rând umiditatea – datorită umidității butașii rămași de anul trecut s-a dezvoltat destul de bine. Al doilea moment este că cei sădiți în acest an au nevoie de soare pentru a-i ajunge pe ceilalți. În general, florile sunt frumoase și arată foarte bine. Așteptăm cât mai curând să ne deschidem.”, a declarat Valeriu Ciorbă pentru Bani.md.

Lanul de la Colonița se află chiar lângă Chișinău și are o suprafață de 0,5 hectare, de asemenea sunt disponibile două soiuri de lavandă – albă și violetă.

„La moment avem un lan de 0,5 hectare și planificăm să ne extindem până la un hectar. Aici este vorba despre lanul destinat vizitatorilor, celelalte sunt de importanță industrială. Avem două soiuri de lavandă – albă și violetă.”

Facilități pe teritoriul lanului

„Nu avem un fotograf care să fie aici pe loc, însă sunt câțiva pe care putem să-i recomandăm. De obicei oamenii fac poze cu telefonul sau vin cu propriul fotograf. Nu este greu de găsit unul întrucât ne aflăm foarte aproape de Chișinău.”

De asemenea, pe teritoriul lanului este amplasat un mic magazin de unde cumpărătorii pot procura ulei, buchete și alte produse. Pe lângă acesta va fi și un spațiu destinat pentru poze.

„Pe teritoriul lanului este un mic magazin de unde vizitatorii pot procura produse obținute din producție noastră: buchete de lavandă, uleiuri. De asemenea, vom amenaja un decor pentru fotografii în stil rustic, vom avea leagăn și alte tipuri de amenajări.”

Propritarul lanului îndemnă oamnii să se apropie pentru a vizita lanul de lavandă.

„Vă așteptăm pe toți în lanul de lavandă de la Colonița, vă promitem că veți rămâne impresionați de frumusețea lanului. Pentru a vă convige de aceasta puteți accesa site-ul nostru Lavanda.md unde am postat poze din anii precedenți.”

Cum puteți ajunge la lanul de lavandă din Colonița!

De asemenea, alte lanuri de lavandă au anunțat despre deschiderea sezonului pentru turiști, este vorba de lanul „Lavandița” care se deschide pe data de 20 iunie.

„Accesul în lanuri va fi permis contra plată, 50 de lei per persoană, copiii în vîrstă de pînă la 7 ani -gratuit.”

Aici de asemenea vor fi instalații pentru poze și vor fi vândute produse din lavandă. Lanul se află la 3o de km de Chișinău.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO