India a depășit China și a devenit țara cu cea mai rapidă creștere dintre marile economii ale lumii

02 Mart. 2024, 08:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Mart. 2024, 08:51 // Actual //  bani.md

Potrivit rezultatelor din ultimul trimestru, rata de creștere a Indiei a fost cea mai mare dintre economiile majore.

Potrivit unui raport publicat miercuri, 28 februarie, de compania de consultanță imobiliară Knight Frank, numărul indienilor superbogați cu o avere netă de cel puțin 30 de milioane de dolari va crește cu 50% până în 2028, cea mai mare creștere din lume, scrie CNN.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia Indiei să crească cu 6,5% în 2024, dar guvernul Modi are o estimare mult mai mare de 7,6% pentru anul fiscal care s-a încheiat în martie.

Creșterea susținută va ridica rapid India în rândurile celor mai mari economii ale lumii. Analiștii Jefferies se așteaptă ca țara să devină a treia cea mai mare economie din lume până în 2027, față de a cincea în prezent.

India este, de asemenea, văzută pe scară largă ca o alternativă la China pentru țările și companiile care doresc să-și diversifice lanțurile de aprovizionare, în special pe fondul deteriorării relațiilor dintre Washington și Beijing.

Guvernul Modi a aprobat recent o investiție de peste 15 miliarde de dolari pentru a construi trei fabrici de semiconductori de către firme, inclusiv Tata Group, un pas major către obiectivul său de a transforma India într-un centru de producție de electronice.

Fabricile sunt de așteptat să creeze 20.000 de locuri de muncă de înaltă tehnologie și aproximativ 60.000 de locuri de muncă indirecte, a spus guvernul într-un comunicat. Executivul indian a spus că investiția a fost un „salt uriaș” pentru ambițiile Indiei în materie de semiconductori.

Secretul Indiei pare a fi jocul dublu gândit de premierul Narendra Modi, care întreţine relaţii comerciale bune atât cu Occidentul, cât şi cu Rusia.

Recent, Tata Group şi Airbus au semnat un acord pentru a produce elicoptere civile, iar compania rusească Rosneft a investit zeci de miliarde de dolari în sectorul de petrol şi gaze din India.

„Parteneriatul industrial semnat între Tata şi Airbus Helicopters pentru producerea modelului H125 are o componentă semnificativă internă,” a explicat Vinay Mohan Kwatra, ministrul de Externe al Indiei.

India profită și de problemele economice ale Chinei, care încă nu și-a revenit după pandemia de COVID-19. În plus, producția industrială chinezească a dezamăgit, importurile și exporturile au încetinit, iar bula imobiliară a explodat.

Acum, India este țara care oferă Occidentului mână de lucru ieftină, iar companiile mari lasă China și se mută pe subcontinent.

„O mulţime de companii din Uniunea Europeană vor să-şi mute producţia din China. (…) Producţia se mută în ţările din sud-estul Asiei sau în UE, vedem de exemplu Foxxcon, care producea telefoane iPhone în China, acum s-a mutat unde? În India,” a declarat David Nan-Yang Lee, reprezentantul comercial al Taiwanului în Slovacia

Potrivit The Economist, pentru a ajunge din urmă China, India ar trebui să înregistreze o creștere de 10%, timp de aproape 20 de ani.

Infrastructura, logistica și tehnologia sunt încă deficitare în India, iar forța de muncă, deși este mai ieftină, este mai puțin productivă decât cea din China.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău