India vrea să le ia faţa lui Musk, Chinei şi Rusiei şi să devină o superputere spaţială

04 Mai 2023, 07:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Mai 2023, 07:01 // Actual //  bani.md

Din anii ’70, insula Sriharikota de pe coasta de est a Indiei este Cape Canaveral-ul ţării, agenţia spaţială naţională indiană lansând mai multe nave spaţiale către Lună sau Marte.

NewSpace India a lansat de aseme­nea mai mulţi sateliţi de comunicaţii luna trecută pentru OneWeb, potri­vit Bloomberg.
India îşi face loc în forţă în profi­tabilul business al spaţiului, profitând de izolarea geopolitică a Chinei şi Rusiei pentru a se prezenta drept o alternativă de încredere a SpaceX.

Până în 2025, aşa-numita econo­mie a spaţiului este estimată să crească la 600 miliarde de dolari de la 447 miliarde în 2020.
Rachetele chineze nu reprezintă opţiuni bune pentru mulţi operatori de sateliţi, în parte din cauza teme­ri­lor în creştere privind accesarea de către Beijing a tehnologiei occiden­tale. Spre deosebire, India s-a apro­piat de SUA şi alte puteri regionale, iar lansările ţării costă mai puţin decât ale rivalelor.

Dezvoltarea sectorului spaţial reprezintă o parte cheie a campaniei „Make in India“ a premierului indian Narendra Modi, care are drept o­biec­tiv poziţionarea celei de-a cincea mari economii a lumii ca destinaţie de top pentru inovaţie tech. Admi­nis­traţia lui Modi încearcă să facă a­gen­ţia spaţială locală mai accesibilă prin încurajarea dezvoltării startup-urilor.

În 2020, guvernul a relaxat re­gu­lile pentru companiile private de sa­te­liţi şi rachete, permiţându-le aces­to­ra să desfăşoare activităţi spaţiale independente. Reformele înseamnă că startup-urile pot accesa şi facilită­ţile agenţiei.

În acest an şi pe viitor mai multe startup-uri au planuri extrem de am­biţioase. Agnikul intenţionează să-şi folosească propria platformă de lansare de pe insulă pentru prima misiune, programată pentru mai sau iunie. Compania vrea să realizeze patru lansări în 2024.

Agnikul este aşteptată să lanseze în scurt timp prima călătorie a unei navete spaţiale care ajunge pe orbită. Astfel, compania rivalizează cu Arianespace din Franţa şi SpaceX din SUA în ceea ce priveşte lansarea regulată de sateliţi comerciali.

Anul trecut, compania şi-a lansat propria unitate de producţie de motoare de rachete, potrivit techcircle.in.

În noiembrie anul trecut, Skyroot a lansat în spaţiu prima rachetă construită privat în India. Startupul a fost primul care a aderat la programul lansat de guvernul indian pentru pro­movarea colaborării între startup-uri şi agenţia spaţială naţională.

Kumar Chandana, CEO-ul Skyroot, a anunţat recent că startupul intenţionează să realizeze prima lansare pe orbită în acest an, iar până în 2025 acesta vrea să lanseze doi sateliţi lunar.

Înaintea Skyroot, un al startup indian, Pixxel a devenit primul startup privat indian care şi-a lansat propriul satelit. În 2023, Pixxel intenţionează să lanseze şase sateliţi şi să-şi deschidă propria fabrică de sateliţi în prima jumătate a anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău