Industria rusă nu poate face față cererii de arme pentru războiul din Ucraina. Putin apelează la aliați dubioși

10 Sept. 2023, 05:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Sept. 2023, 05:46 // Actual //  bani.md

Rusia ar putea să-și crească producția de obuze de artilerie în următorii câțiva ani la două milioane pe an, aproximativ dublu față de așteptările occidentale anterioare, dar acest lucru încă nu corespunde nevoilor Moscovei în războiul împotriva Ucrainei, scrie Reuters, citând un oficial occidental.

Potrivit estimărilor acestuia, care a vorbit sub condiția anonimatului, Rusia a tras anul trecut între 10 și 11 milioane de proiectile în Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Aceasta este situația în care se află. Dacă ai cheltuit 10 milioane de obuze anul trecut, iar acum ești în epicentrul ostilităților și poți produce doar 1-2 milioane de obuze pe an, nu cred că este o poziție foarte puternică.”, a spus el oficial unui grup restrâns de jurnaliști.

Alte investiții rusești în sectorul apărării ar putea, de asemenea, să permită Moscovei să producă aproximativ 200 de tancuri pe an, dublu față de estimările occidentale anterioare, a spus oficialul. Dar chiar și asta, potrivit lui, este departe de ceea ce are nevoie Rusia după pierderile grele din Ucraina.
„Când pierzi 2.000 de tancuri, îți va lua un deceniu să ajungi de unde ai plecat”, a spus el, adăugând că Rusia a pierdut și patru mii de vehicule blindate de luptă, peste o sută de avioane și 270.000 de soldați, morți și răniții.

Economia rusă, sub presiune

În mai, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că producţia de arme şi livrarea acestora în prima linie în Ucraina vor fi cruciale pentru succesul a ceea ce Moscova numeşte „operaţia sa militară specială”.

În iulie, Șoigu a vizitat Coreea de Nord. Casa Albă a spus că Rusia încearcă acum cu ajutorul Phenianului să-și reînnoiască stocul de arme.

Un oficial occidental a spus că discuțiile au avut probabil ca scop obținerea de sisteme de artilerie și obuze de artilerie care arătată disperarea Moscovei.

„Este forțată să meargă la acești parteneri dubioși pentru a-și sprijini invazia dezastruoasă din Ucrainei. Și va costa o avere pentru că Kim Jong Un va face o afacere bună”, a spus oficialul guvernamental.
Potrivit oficialului, economia rusă este ea însăși sub presiune, deoarece Moscova deturnează resursele pe frontul din Ucrainei, crescând cheltuielile de apărare și reducând „la orice altceva”.

„Acest lucru duce la riscul de tulburări sociale pe un fundal politic instabil”, a adăugat el.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 10:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 10:33 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova nu se mai confruntă cu riscuri iminente în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze naturale, afirmă Benjamin Lakatos, directorul general al MET Group, într-un interviu publicat de hu.met.com. Potrivit acestuia, atâta timp cât rutele de transport – inclusiv gazoductul TurkStream – rămân funcționale, „nu există motive reale de panică nici în Republica Moldova, nici în restul Europei”.

CEO-ul uneia dintre cele mai active companii din piața energetică europeană a subliniat că perioada critică a fost depășită datorită mai multor factori: reducerea consumului de gaze, construirea de terminale LNG, creșterea capacităților de stocare și ierni mai blânde. Totodată, în urma crizei din 2022, UE a accelerat formarea unei piețe energetice integrate, cu mecanisme de preț și interconectivitate care au contribuit la menținerea stabilității.

În contextul Republicii Moldova, Lakatos a menționat intervenția de urgență a MET Group la începutul anului 2025, când oprirea tranzitului gazelor prin Ucraina a lăsat aproximativ 350.000 de consumatori moldoveni fără sursă de energie în plină iarnă. „A fost o situație dramatică, dar am reușit să asigurăm livrarea de gaze într-un timp record, într-un efort cu dublă natură – umanitară și profesională. Moldova nu a fost lăsată în frig”, a afirmat el.

Totuși, directorul avertizează că, deși securitatea fizică a aprovizionării a fost asigurată, Europa – inclusiv Republica Moldova – continuă să se confrunte cu o problemă majoră de preț. „Gazul este semnificativ mai scump în Europa decât în SUA sau Asia, iar acest decalaj afectează grav competitivitatea economică a regiunii. În ultimii 20 de ani, UE a cheltuit 8.000 de miliarde de dolari pe importuri energetice – un cost uriaș.”

Pentru a reduce riscurile viitoare, Lakatos propune crearea unei bănci energetice europene, care să ofere stabilitate în perioade de criză, similar unei bănci centrale pentru piețele financiare. O astfel de instituție ar fi crucială pentru țări vulnerabile, precum Republica Moldova, unde capacitatea de reacție rapidă este esențială în fața oricărei perturbări externe.

MET Group, companie elvețiană activă în 17 țări, inclusiv în Europa de Est, este un jucător cheie în tranzacționarea, stocarea și furnizarea gazelor naturale. În ultimii ani, grupul a investit și în energie regenerabilă, însă nu consideră oportună abandonarea infrastructurii gaziere existente, ci dimpotrivă – susține o tranziție verde echilibrată, care să nu sacrifice securitatea sau competitivitatea.

„Credem într-o Europă puternică și stabilă, iar Moldova este parte din acest proiect. Conectarea pieței sale energetice la sistemul european trebuie accelerată, iar MET este pregătit să contribuie în continuare la securitatea energetică a regiunii”, a declarat Benjamin Lakatos.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL