Rusia ar putea să-și crească producția de obuze de artilerie în următorii câțiva ani la două milioane pe an, aproximativ dublu față de așteptările occidentale anterioare, dar acest lucru încă nu corespunde nevoilor Moscovei în războiul împotriva Ucrainei, scrie Reuters, citând un oficial occidental.
Potrivit estimărilor acestuia, care a vorbit sub condiția anonimatului, Rusia a tras anul trecut între 10 și 11 milioane de proiectile în Ucraina.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
„Aceasta este situația în care se află. Dacă ai cheltuit 10 milioane de obuze anul trecut, iar acum ești în epicentrul ostilităților și poți produce doar 1-2 milioane de obuze pe an, nu cred că este o poziție foarte puternică.”, a spus el oficial unui grup restrâns de jurnaliști.
Alte investiții rusești în sectorul apărării ar putea, de asemenea, să permită Moscovei să producă aproximativ 200 de tancuri pe an, dublu față de estimările occidentale anterioare, a spus oficialul. Dar chiar și asta, potrivit lui, este departe de ceea ce are nevoie Rusia după pierderile grele din Ucraina.
„Când pierzi 2.000 de tancuri, îți va lua un deceniu să ajungi de unde ai plecat”, a spus el, adăugând că Rusia a pierdut și patru mii de vehicule blindate de luptă, peste o sută de avioane și 270.000 de soldați, morți și răniții.
Economia rusă, sub presiune
În mai, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că producţia de arme şi livrarea acestora în prima linie în Ucraina vor fi cruciale pentru succesul a ceea ce Moscova numeşte „operaţia sa militară specială”.
În iulie, Șoigu a vizitat Coreea de Nord. Casa Albă a spus că Rusia încearcă acum cu ajutorul Phenianului să-și reînnoiască stocul de arme.
Un oficial occidental a spus că discuțiile au avut probabil ca scop obținerea de sisteme de artilerie și obuze de artilerie care arătată disperarea Moscovei.
„Este forțată să meargă la acești parteneri dubioși pentru a-și sprijini invazia dezastruoasă din Ucrainei. Și va costa o avere pentru că Kim Jong Un va face o afacere bună”, a spus oficialul guvernamental.
Potrivit oficialului, economia rusă este ea însăși sub presiune, deoarece Moscova deturnează resursele pe frontul din Ucrainei, crescând cheltuielile de apărare și reducând „la orice altceva”.
„Acest lucru duce la riscul de tulburări sociale pe un fundal politic instabil”, a adăugat el.