Înșelătorie! Un constructor a țepuit bugetul de stat cu 25 de milioane de lei

22 Ian. 2024, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Ian. 2024, 09:56 // Actual //  bani.md

Direcția Generală Antifraudă a Serviciului Fiscal de Stat și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au anunțat astăzi trimiterea în instanța de judecată a unui administrator de companie din Chișinău, acuzat că a prejudiciat statul cu peste 25 milioane lei în perioada 2017-2022.

Bărbatul inculpat a fost investigat de procurori și Serviciul Fiscal de Stat începând din 2021 în cadrul a trei dosare conexate și investigate într-o singură procedură.

Procurorii PCCOCS l-au incriminat pe administrator pentru evaziune fiscală, insolvabilitate intenționată a companiei de construcții pe care o gestiona începând din 2012, precum și pentru păstrarea unui pistol cu permis expirat într-o locație neautorizată, accesibilă și copilului și soției.

Potrivit acuzațiilor, administratorul companiei a manipulat activitatea întreprinderii prin indicarea în declarațiile fiscale privind TVA a datelor denaturate pentru perioada 2017-2020. De asemenea, acesta a redus intenționat venitul impozabil pentru anii 2017-2021, evitând astfel plata impozitelor și TVA către stat, în sumă totală de peste 18 milioane lei. Administratorul este de asemenea acuzat că a acordat împrumuturi fictive altor companii, generând insolvabilitatea intenționată a propriei sale companii pentru a evita plata datoriilor către stat.

La solicitarea procurorilor, au fost aplicate sechestre asupra mai multor bunuri deținute de inculpat, printre acestea fiind teren pentru construcții, apartament și o altă încăpere viitoare din Chișinău. Sechestrele au fost extinse și la cotele-părți ale aproape 90 de bunuri viitoare dintr-o casă de locuit.

Administratorul companiei riscă o amendă de până la 350 mii lei sau închisoare până la 5 ani, iar învinuitul ar putea fi lipsit și de dreptul de a exercita anumite activități pe o perioadă de până la 5 ani. Totodată, procurorii au trimis în judecată și compania gestionată fraudulos de acesta, care acum este pasibilă de amendă de până la 800 mii lei.

Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, atât bărbatul inculpat, cât și compania trimisă în judecată beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Realitatea Live

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 4 aprilie 2025
04 Apr. 2025, 11:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 11:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Milionarul Mircea Baciu, antreprenor moldovean și fondatorul rețelei comerciale „Bomba”, trage un semnal de alarmă privind expansiunea agresivă a platformelor de comerț online din China, în special a gigantului Temu, care – potrivit acestuia – „omoară businessul moldovenesc”.

Într-un interviu pentru Logos Press, ziarul pe care îl controlează, Baciu a declarat că Temu, lansat în 2022, s-a extins fulgerător pe peste 50 de piețe globale, inclusiv în SUA, Australia, Europa de Vest și, recent, și în Republica Moldova.

„Temu a intrat pe piața moldovenească prin investiții masive în social media și publicitate în Google. Practic, cumpără tot spațiul online. Reclama în Google a devenit cu zeci de procente mai scumpă decât anul trecut. Micii comercianți nu pot ține pasul și pierd clienți”, explică Baciu.

Acesta consideră că, dacă Temu își consolidează poziția, modelul său de afaceri va deveni aproape inexpugnabil, cu cheltuieli de marketing tot mai reduse datorită accesului direct la consumatori prin aplicație mobilă.

Totodată, antreprenorul evidențiază o concurență neloială flagrantă între jucătorii locali și marketplace-urile externe:

„Toți importatorii moldoveni plătesc taxe și TVA, spre deosebire de giganții internaționali. Asta face ca același produs să fie cu 30-35% mai scump aici. În plus, guvernul chinez subvenționează livrările aeriene ale Temu, accentuând diferențele de preț”, afirmă Baciu.

Baciu propune aplicarea TVA pentru toate mărfurile din țări terțe, indiferent de valoare, eliminarea pragului de 150 euro pentru taxele vamale sau armonizarea cu normele UE, înregistrarea obligatorie a marilor platforme pentru plata TVA în regim online;
Uniformizarea regulilor de import pentru persoane fizice și juridice, obligativitatea traducerii în limba de stat a instrucțiunilor, la fel ca pentru importatorii locali, egalarea condițiilor de import pentru medicamente și suplimente alimentare.

Mircea Baciu avertizează că, în lipsa unor măsuri urgente, aproape 90% din afacerile mici din Moldova ar putea fi împinse spre colaps, ceea ce ar avea consecințe economice și sociale severe.

„Este o luptă inegală. Dacă statul nu intervine, riscăm să pierdem tot ce a construit businessul local în ultimele două decenii”, conchide milionarul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!