Întrevederea Octavian Armașu – Katarina Mathernova. Au discutat despre activitatea sectorului bancar

07 Dec. 2021, 09:40
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
07 Dec. 2021, 09:40 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu a avut o întrevedere cu Directorul general adjunct al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea Comisiei Europene, Katarina Mathernova. Cei doi oficiali au discutat despre activitatea sectorului bancar și reformele din acest domeniu.

În cadrul întrevederii, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, s-a referit la evoluțiile macrofinanciare și economice din Republica Moldova, activitatea sectorului bancar și măsurile întreprinse de BNM pe fondul crizei energetice și a situației pandemice.

În acest context, Octavian Armașu a subliniat că datorită reformelor realizate în sectorul bancar, în prezent, acest sector este viabil și stabil, armonizat cu standardele internaționale și europene (Basel III), cu o arhitectură financiară adecvată, cu servicii și produse bancare calitative. Șeful băncii centrale a precizat că grație acestor rezultate, dar și a măsurilor de politică monetară întreprinse de BNM, a fost posibilă susținerea populației și a economiei naționale pe timp de pandemie.

La rândul său, Katarina Mathernova, Director general adjunct al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea Comisiei Europene, a apreciat progresul obținut de BNM în reformarea sistemului bancar și a menționat importanța continuării reformelor pentru asigurarea stabilității financiare a Republicii Moldova. Katarina Mathernova a reiterat deschiderea Uniunii Europene de a fi alături de țara noastră, inclusiv prin acordarea noii asistențe macrofinanciare.

Un alt subiect discutat de oficialii a fost procesul de preluare de către BNM, în vara anului 2023,  a competențelor de supraveghere a sectorului financiar nebancar – competențe care în prezent aparțin Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

Totodată, în cadrul discuțiilor, a fost abordat subiectul privind aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA). În acest sens, s-a menționat că participanții la proces analizează criteriile de aderare și etapele care urmează a fi întreprinse în asumarea acestui angajament.

SEPA (zona unică de plăţi în euro) este o iniţiativă a industriei bancare europene, creată cu sprijinul Comisiei Europene şi al Băncii Centrale Europene, care are scopul înființării unei zone integrate de plăţi în euro şi să asigure că plăţile transfrontaliere în euro sunt la fel de facile şi eficiente precum cele interne.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 12:26 // Actual //  Lupu Eduard

Arnaud Lagardère, directorul general al grupului francez cu același nume, care vrea să preia spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău, a fost pus sub acuzare în Paris în legătură cu anchete privind finanțarea stilului său de viață luxos și cheltuielile personale. După o zi de interogatoriu, Lagardère a fost inculpat pentru difuzarea de informații false sau înșelătoare, cumpărarea de voturi, abuz de bunuri sociale și abuz de putere, precum și pentru nedepunerea declarațiilor fiscale, scrie REUTERS.

El a fost plasat sub control judiciar cu interdicție de administrare și trebuie să depună o garanție de 200.000 de euro. Ancheta judiciară a fost deschisă în aprilie 2021, în urma unei plângeri a fondului Amber Capital și a două sesizări de la Autoritatea Piețelor Financiare și Înaltul Consiliu al Comisariatului pentru Conturi.

Ancheta vizează presupusa finanțare a stilului de viață și a cheltuielilor personale ale lui Lagardère, utilizând fonduri din societățile Lagardère SAS și Lagardère. Aceste cheltuieli, între aprilie 2009 și decembrie 2022, ar fi inclus plata chiriei pentru imobilele ocupate și alte avansuri în contul curent.

Arnaud Lagardère a moștenit imperiul construit de tatăl său, Jean-Luc Lagardère, în 2003. În deceniul următor, a vândut mai multe companii media și a renunțat la formatul de societate pe acțiuni, ceea ce a dus la preluarea controlului de către familia Bolloré și gigantul Vivendi în 2023.

Dosarul mai include o adunare generală a grupului din mai 2018, în care Qatarul, acționarul majoritar, și-a schimbat votul în ultimul moment, ceea ce a avut consecințe asupra guvernanței. Incidentul a avut loc în contextul luptei de influență între Vincent Bolloré și Bernard Arnault, CEO al LVMH și cel mai bogat om din Franța, care l-a susținut pe Arnaud Lagardère.

Compania Lagardere este interesată de preluarea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău. Acesta a participat la două licitații, dar nu a reușit să-și adjudece spațiile comrciale din lipsă de competitori. Agenția Proprietății Publice a declarat că urmează o a treia licitație, iar în cazul lipsei competitorilor, autoritatea va  desemna câștigotor pe compania care va participa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău