Investește-ți inteligența și timpul: 5 pași esențiali pentru a începe o afacere fără bani

03 Iul. 2021, 05:40
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Iul. 2021, 05:40 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

De cele mai multe ori să începi o afacre nu necesită bani, necesită o idee. Dacă nu ai suficiente resurse, investește-ți inteligența și timpul. Iată 5 pași care te vor ajuta să începi o afacere fără bani.

PASUL 1: Momentul oportun

Pentru a începe o afacere nu trebuie să ajungi până la disperare. Poți lansa propriul business fără a părăsi slujba actuală, deoarece orice afacere are nevoie de timp pentru a aduce profituri.

PASUL 2: Stabilește clar ceea ce vrei să faci

Identifică ceea ce vrei să faci. Stabilește un plan de acțiuni pe care îl vei urma. Gândește-te la ceea ce poți face deja, fără a avea nevoie de împrumuturi sau investiții. Analizează piața, vezi de ce are nevoie, fie că poți scrie, poți găti, poți preda o limbă străină poate fi solicitat.

PASUL 3: Lansează-te

Stabilește clar serviciile pe care le oferi clienților, lista de prețuri, crează-ți o pagină pe rețelele de socializare. Nu ezita să-i contactezi pe toți cei care îi cunoști pentru a le spune că ai lansat o afacere. Așa vor apărea și primii clienți.

PASUL 4: Înțelege exact necesitățile clientului

La început profitul nu va fi atât de mare, iar necesitățile clientului pot fi diferite de serviciile pe care le oferi, sau ceea ce propui tu este incomplet. În acest caz vei învăța și vei completa periodic lista ta de servicii, vei putea mări prețurile și vor crește profiturile.

PASUL 5: Continuă să crești

Atunci când apar tot mai mulți clienți, poți încerca să angajezi pe cineva, căruia vei delega anumite activități. Colaborează cu alte companii, lansează-te peste hotare. De asemenea nu renunța să propui ceva nou clienților tăi și menține legătura cu ei, dar nu uita să atragi și clienți noi.

 

 

 

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Oct. 2021, 09:30 // Actual //  Lupu Eduard

În luna august 2021 valoarea anuală a importurilor moldovenești a ajuns la 6,5 miliarde USD în creștere cu 1,1 miliarde USD față de 2020. Iar până la sfârșitul anului  importurile ușor vor trece de 7 miliarde USD – nivel record pentru Republica Moldova.

”Creșterea importurilor este determinată de câțiva factori: scumpirea resurselor energetice, restabilirea consumului după criza din 2020 și scumpirea principalelor produse pe plan internațional”, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Cel mai important factor este totuși creșterea puternică a consumului populației în 2021, după o reducere semnificativă de anul trecut. Creșterea consumului este alimentat de: volumul mare de remitențe, care în acest an cel mai probabil vor atinge maxima istorică, creșterea veniturilor populației, creditarea fără precedent a populației și utilizarea economiilor făcute anul trecut.

Creșterea consumului populației se vede și-n încasările bugetului public din TVA, care în acest an vor crește fără precedent cu peste 5 miliarde lei. În 2020 încasările din TVA au cunoscut o ușoară scădere datorită crizei economice, însă incomparabil cu căderea puternică din 2009. Restabilirea din acest an este peste așteptările noastre, consumul oficial al populației va crește cu cel puțin 35 miliarde lei, sau peste 30%, cea ce este maxima din ultimii 15 ani. O creștere similară a consumului și respectiv a încasărilor bugetare a fost înregistrat ultima dată în 2006.

Fostul deputat Alexandru Slusari susține că modelul liberal al economiei și comerțului la etapa actuală  ucide producătoriii autohtoni. Rețelele de supermarketuri, controlate din afara țării, promovează interesele importatorilor și prin politica dură de discount-uri exorbitante discriminează furnizorii locali, mai ales pe cei din sectorul agroindustrial.

Potrivit lui Slusari, guvernarea. din păcate, nu acționează, chiar dacă producătorii autohtoni demult bat alarma. Nici  măcar nu controlează respectarea normei legale, care prevede că minimum 50 % din produsele agroalimentare pe rafturi ar trebui să fie de origine moldovenească.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie