Investiție gigant de 10 miliarde de euro într-o fabrică de semiconductori, în Europa

09 Aug. 2023, 14:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Aug. 2023, 14:08 // Actual //  bani.md

Toată lumea duce o criză acută de semiconductori, necesari în industriile auto și tehnologice. Ca să micșoreze dependența de importuri din China, o compania din Taiwan va investi 10 miliarde de euro într-o fabrică de microcipuri în Europa.

Gigantul taiwanez de cipuri TSMC, furnizor al majorității marilor companiilor globale, începând cu Apple, confirmă că va construi la Dresda, Germania, o nouă fabrică de semiconductori.

Proiectul unei „European Semiconductor Manufacturing Company” germană va fi implementat împreună cu companiile germane Bosch, Infineon și cu cea olandeză NXP, aşa cum scrie însuși TSMC într-un comunicat, în care adaugă că ”se preconizează că suma totală a investițiilor va depăși 10 miliarde de euro, bani constând în injecții de capital, împrumuturi și un sprijin puternic din partea Uniunii Europene și a guvernului german”, scrie publicația italiană Il Fatto Quotidiano.

Acestă joint venture va fi deţinută în proporție de 70% de TSMC, în timp ce Bosch, Infineon și NXP vor avea fiecare o cotă de 10%. Luna trecută, compania americană Intel a anunțat că va investi 30 de miliarde, tot în Germania, pentru construcția a două fabrici în apropierea orașului Magdeburg. GlobalFoundries și STMicroelectronics intenționează să construiască o fabrică de cipuri în Franța, un proiect care va beneficia de un sprijin guvernamental semnificativ. La randul său guvernul italian discută cu Intel construirea unui site de producție care ar trebui să fie în regiunea Veneto sau în Piemont.

Zăcământul care ar putea alimenta mașinile electrice timp de 50 de ani

A fost descoperit un uriaș zăcământ de fosfat, un mineral care poate fi folosit pentru a alimenta mașini electrice și panouri solare. Suficient pentru a satisface cererea în următorii 50 de ani.

Compania minieră Norge Mining, Norvegia, spune că sunt prezente până la 70 de miliarde de tone de fosfor, o cantitate suficientă pentru a satisface cererea timp de aproximativ 50 de ani ani. Economia globală folosește la ora actuală aproximativ 50 de milioane de tone de fosfor în fiecare an. Zăcământul poate fi folosit pentru a alimenta mașini electrice.

Fosforul se află pe lista Uniunii Europene ca minerale importante pentru economie. Zăcământul conține și vanadiu și titan, care sunt, de asemenea, clasificate ca materii prime critice de către Uniunea Europeană.

Înainte de această descoperire din Norvegia, cea mai mare cantitate de rocă fosfatică se afla în regiunea Sahara de Vest din Maroc – în jur de 50 de miliarde de tone.

Potrivit estimărilor US Geological Survey, China are 3,2 miliarde de tone de fosfat, iar Egiptul , de asemenea, are în jur de 2,8 miliarde de tone.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ