Investiție gigant de 10 miliarde de euro într-o fabrică de semiconductori, în Europa

09 Aug. 2023, 14:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Aug. 2023, 14:08 // Actual //  Lupu Eduard

Toată lumea duce o criză acută de semiconductori, necesari în industriile auto și tehnologice. Ca să micșoreze dependența de importuri din China, o compania din Taiwan va investi 10 miliarde de euro într-o fabrică de microcipuri în Europa.

Gigantul taiwanez de cipuri TSMC, furnizor al majorității marilor companiilor globale, începând cu Apple, confirmă că va construi la Dresda, Germania, o nouă fabrică de semiconductori.

Proiectul unei „European Semiconductor Manufacturing Company” germană va fi implementat împreună cu companiile germane Bosch, Infineon și cu cea olandeză NXP, aşa cum scrie însuși TSMC într-un comunicat, în care adaugă că ”se preconizează că suma totală a investițiilor va depăși 10 miliarde de euro, bani constând în injecții de capital, împrumuturi și un sprijin puternic din partea Uniunii Europene și a guvernului german”, scrie publicația italiană Il Fatto Quotidiano.

Acestă joint venture va fi deţinută în proporție de 70% de TSMC, în timp ce Bosch, Infineon și NXP vor avea fiecare o cotă de 10%. Luna trecută, compania americană Intel a anunțat că va investi 30 de miliarde, tot în Germania, pentru construcția a două fabrici în apropierea orașului Magdeburg. GlobalFoundries și STMicroelectronics intenționează să construiască o fabrică de cipuri în Franța, un proiect care va beneficia de un sprijin guvernamental semnificativ. La randul său guvernul italian discută cu Intel construirea unui site de producție care ar trebui să fie în regiunea Veneto sau în Piemont.

Zăcământul care ar putea alimenta mașinile electrice timp de 50 de ani

A fost descoperit un uriaș zăcământ de fosfat, un mineral care poate fi folosit pentru a alimenta mașini electrice și panouri solare. Suficient pentru a satisface cererea în următorii 50 de ani.

Compania minieră Norge Mining, Norvegia, spune că sunt prezente până la 70 de miliarde de tone de fosfor, o cantitate suficientă pentru a satisface cererea timp de aproximativ 50 de ani ani. Economia globală folosește la ora actuală aproximativ 50 de milioane de tone de fosfor în fiecare an. Zăcământul poate fi folosit pentru a alimenta mașini electrice.

Fosforul se află pe lista Uniunii Europene ca minerale importante pentru economie. Zăcământul conține și vanadiu și titan, care sunt, de asemenea, clasificate ca materii prime critice de către Uniunea Europeană.

Înainte de această descoperire din Norvegia, cea mai mare cantitate de rocă fosfatică se afla în regiunea Sahara de Vest din Maroc – în jur de 50 de miliarde de tone.

Potrivit estimărilor US Geological Survey, China are 3,2 miliarde de tone de fosfat, iar Egiptul , de asemenea, are în jur de 2,8 miliarde de tone.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău