Lagarde: Europa trebuie să construiască bănci gigant, capabile să concureze cu giganții financiari din SUA și China

01 Oct. 2024, 09:59
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
01 Oct. 2024, 09:59 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Europa are nevoie de bănci mai mari şi mai puternice, care pot concura cu rivalele din SUA şi China, a afirmat luni preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, în Parlamentul European, într-un moment în care UniCredit SpA analizează posibila preluare a Commerzbank AG, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

UniCredit, a doua mare bancă din Italia, face presiuni pentru o alianţă cu creditorul german, după ce luna aceasta şi-a majorat participaţia deţinută la Commerzbank, atrăgând critici atât din partea băncii germane cât şi a autorităţilor de la Berlin, care vor să menţină creditorul independent.

Lagarde a declarat că o astfel de evoluţie este în interesul superior al Europei iar decizia ar trebui să fie la latitudinea companiilor.

“Fuziunile transfrontaliere – bănci care pot concura la scară, amploare şi adâncime cu alte instituţii din întreaga lume – inclusiv băncile americane şi chineze – sunt în opinia mea de dorit”, a declarat Lagarde.

Ea a adăugat că aceste comentarii nu ar trebui percepute ca o intervenţie directă faţă de o anume tranzacţie.

Anterior, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că BCE sprijină în principiu tranzacţia şi vede opoziţia Berlinului ca fiind contra principiilor integrării europene.

Fuziunile vin cu unele riscuri dar ar trebui să fie de competenţa sectorului privat să decidă dacă o tranzacţie este justificată, a explicat şeful BCE.

“Fuziunile transfrontaliere, dacă produc instituţii mai mari, care sunt mai agile, sunt de mărime mai mare, mai ample, au o mulţime de beneficii. Nu este ceva lipsit de riscuri, fără răspundere, dar, desigur, antreprenorii din sectorul privat trebuie să evalueze şi să decidă dacă o tranzacţie este justificată sau nu”, a afirmat Lagarde.

Autoritatea de supervizare din cadrul BCE va avea de spus ultimul cuvânt în privinţa planurilor UniCredit de a-şi majora participaţia deţinută la Commerzbank iar Consiliul guvernatorilor BCE aprobă orice fuziune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Oct. 2024, 15:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Oct. 2024, 15:07 // Actual //  Ursu Victor

Compania greacă Gastrade a anunțat începerea exploatării comerciale a noului terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) de la Alexandropoulis, un proiect care va diversifica sursele de import de gaze pentru România, Republica Moldova și Ucraina. Această facilitate joacă un rol esențial în consolidarea securității energetice și diversificarea rutelor de aprovizionare în Europa Centrală și de Sud-Est, poziționând Grecia ca un hub energetic important pentru mai mult de nouă țări.

Proiectul a prins contur pe 27 ianuarie 2022, când Gastrade a luat decizia finală de investiție (FID). Lucrările de construcție, atât onshore cât și offshore, s-au desfășurat într-un ritm rapid, iar în februarie 2023 a început construcția unității plutitoare de stocare și regazificare a GNL (FSRU) în Singapore. Aceasta a fost livrată în apele Mării Traciei pe 17 decembrie 2023, unde a fost ancorată în poziția sa permanentă.

După finalizarea cu succes a testelor de punere în funcțiune și obținerea autorizației de funcționare din partea Ministerului Energiei și Mediului din Grecia, terminalul a intrat oficial în operare, permițând livrări de gaze naturale către Grecia, Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Serbia, Moldova, estul Ucrainei, precum și Ungaria și vestul Slovaciei.

FSRU-ul terminalului are o capacitate maximă de regazeificare de 5,5 miliarde de metri cubi pe an. Acționarii Gastrade includ antreprenoarea greacă Eleni-Asimina Copelouzos, compania americană Gaslog, societățile grecești de gaze naturale DEPA și DESFA, precum și bulgărească Bulgartransgaz, fiecare având câte 20% din capital. Această inițiativă va sprijini nu doar securitatea energetică a regiunii, ci și integrarea piețelor energetice europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău