Lumina românească a ajuns în Moldova. De la 01:00 sunt importate 100 MW energie electrică din țara vecină

14 Oct. 2022, 11:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Oct. 2022, 11:31 // Actual //  MD Bani

Începând cu ora 01:00 în sistemul energetic național sunt importate 100 MW energie electrică din sistemul energetic al României, anunță Constantin Borosan, secretar se stat în domeniul Energeticii, într-o postare pe Facebook.

Potrivit informațiilor, transportul energiei electrice / alocarea capacității transfrontaliere de transport are loc prin linia electrică LEA 400 kV Isaccea – Vulcănești. Energia electrică este achiziționată de la compania de stat SA „Hidroelectrica” – cel mai mare producător de energie electrică din România și importată de către furnizorul SA „Energocom”.

„Alocarea capacității transfrontaliere de transport are loc zilnic de către operatorii de transport și de sistem ÎS „Moldelectrica” în Moldova și CNTEE „Transelectrica” în România. În sistemul energetic național este asigurat echilibrul producere – consum. Frecvența este în limitele normative de 50 Hz.”

De asemenea, Constantin Borosan a venit cu un îndemn repetat către consumatorii casnici și noncasnici de a economisi energia electrică.

„Îndemnăm consumatorii de energie electrică: instituții publice, agenți economici, consumatori casnici; să reducă consumul de energie electrică în special în orele de vârf. Aceasta este foarte important pentru a asigura continuitatea / livrarea neîntreruptă a energiei electrice pentru țara noastră.”

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.