Mai multe posibilități pentru specialiștii în domeniul oenologiei. ONVV și UTM au semnat un memorandum

21 Feb. 2022, 10:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
21 Feb. 2022, 10:50 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Vineri, 18 februarie 2022, Oficiul Național al Viei și Vinului și Universitatea Tehnică din Moldova au semnat un Memorandum de colaborare.

Scopul documentului este de a dezvolta și consolida cooperarea în domeniul industriei vitivinicole, de a ajusta procesul de formare profesională a specialiștilor în domeniul œnologiei prin organizarea practicii în cadrul companiilor membre al ONVV de către studenții universității.

Directorul interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului, doamna Elizaveta Breahnă, a menţionat că în perioada următoare părţile îşi propun să implementeze mai multe proiecte de dezvoltare a programelor naționale şi internaţionale de cercetare-dezvoltare pe următoarele domenii:

  • desfășurarea conferințelor, seminarelor și altor activități comune pe domeniile de interes reciproc;
  • elaborarea, implementarea și evaluarea diferitor proiecte locale/naționale în scopul dezvoltării potențialului socio-economic al domeniului oenologiei;
  • acordarea de asistență întreprinderii prin consulting, cursuri de formare continuă şi alte modalități agreate, în vederea dezvoltării sectorului procesator;
  • elaborarea de documente normativ-tehnice în domeniul oenologic.

Dezvoltarea domeniului oenologic este o prioritate pentru Oficiul Național al Viei și Vinului. Prin acest Memorandum de colaborare ne propunem să atragem cadrele didactice și studenții UTM în activitățile ONVV, să organizăm activități de instruiri, seminarii, conferințe cu scopul de a îmbunătăți cunoștințele studenților” a menționat dna BREAHNĂ Elizaveta.

Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof.univ.dr.hab. Viorel Bostan a confirmat intenția Facultății Tehnologia Alimentelor de a pune la dispoziția micilor producători echipamentele și laboratoarele din domeniul oenologie, aflate în dotarea instituției. Pe lângă aceasta, Universitatea Tehnică le va oferi producătorilor vitivinicoli servicii de consultanță și expertiză.

„Avem echipamente unice pentru regiune, avem spații dotate, avem posibilitatea să ajutăm mediul de afaceri în îmbunătățirea produsului”, a declarat dl Bostan.

 Acordul de colaborare  între ONVV și UTM își propune:

  • Să organizeze dezbateri profesionale pentru realizarea unui larg schimb de cunoștințe și experiențe în domeniul oenologiei cu participarea cadrelor didactice ale universității;
  • Să organizeze, conform propriilor planuri, acțiuni de instruire continuă în rândul angajaților;
  • Să organizeze efectuarea practicii în cadrul companiilor membre al ONVV de către studenții universității;
  • Să desfășoare cercetări științifice;
  • Să ajusteze programele de studii la disciplinele de profil, prin prisma dezvoltării tehnologiilor moderne în domeniul oenologic;

Prin acest nou parteneriat, Oficiului Naţional al Viei şi Vinului îşi reiterează interesul în stabilirea de relaţii de cooperare care servesc interesului comun al ambelor instituții.

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ