Maia Sandu: Condamnăm cu fermitate crimele Rusiei în Ucraina. A fost încălcat flagrant spațiul aerian al Moldovei

11 Oct. 2022, 10:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Oct. 2022, 10:24 // Actual //  bani.md

Rusia a lansat un atac masiv cu rachete asupra mai multor regiuni din Ucraina. Bombele au căzut peste case de locuit peste obiecte de infrastructură critică și civilă Au omorât și rănit sute de oameni. Este o crimă de război într-o listă lungă de crime pe care le-a comis Rusia în Ucraina. Condamnăm cu fermitate aceste crime, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu într-un briefing de presă.

„Câteva din cele 84 rachete ruse au traversat si teritoriul RM. Este o încălcare flagrantă a spațiului aerian și a neutralități RM comise de Federația Rusă. RM este o țară pașnică. Noi respectăm integritatea teritorială și suveranitatea altor țări și cerem să ne fie respectate și hotarele noastre”, a punctat Sandu.

Potrivit președintelui, presiunile la care suntem supuși cresc cu fiecare zi. Încercările de dezbina, de a destabiliza situația din țară sunt în creștere.

„Este de datoria noastră nu ne lăsăm manipulați și provocați folosiți de cei care își doresc război și haos. Cei care promovează și justifică războiul trebuie sancționați”, a punctat Sandu.

Realitatea Live

Forumul regional „Orașe adaptate viitorului: Misiune posibilă”
Forumul Național al Împăduririi
08 Apr. 2025, 10:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 10:33 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova nu se mai confruntă cu riscuri iminente în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze naturale, afirmă Benjamin Lakatos, directorul general al MET Group, într-un interviu publicat de hu.met.com. Potrivit acestuia, atâta timp cât rutele de transport – inclusiv gazoductul TurkStream – rămân funcționale, „nu există motive reale de panică nici în Republica Moldova, nici în restul Europei”.

CEO-ul uneia dintre cele mai active companii din piața energetică europeană a subliniat că perioada critică a fost depășită datorită mai multor factori: reducerea consumului de gaze, construirea de terminale LNG, creșterea capacităților de stocare și ierni mai blânde. Totodată, în urma crizei din 2022, UE a accelerat formarea unei piețe energetice integrate, cu mecanisme de preț și interconectivitate care au contribuit la menținerea stabilității.

În contextul Republicii Moldova, Lakatos a menționat intervenția de urgență a MET Group la începutul anului 2025, când oprirea tranzitului gazelor prin Ucraina a lăsat aproximativ 350.000 de consumatori moldoveni fără sursă de energie în plină iarnă. „A fost o situație dramatică, dar am reușit să asigurăm livrarea de gaze într-un timp record, într-un efort cu dublă natură – umanitară și profesională. Moldova nu a fost lăsată în frig”, a afirmat el.

Totuși, directorul avertizează că, deși securitatea fizică a aprovizionării a fost asigurată, Europa – inclusiv Republica Moldova – continuă să se confrunte cu o problemă majoră de preț. „Gazul este semnificativ mai scump în Europa decât în SUA sau Asia, iar acest decalaj afectează grav competitivitatea economică a regiunii. În ultimii 20 de ani, UE a cheltuit 8.000 de miliarde de dolari pe importuri energetice – un cost uriaș.”

Pentru a reduce riscurile viitoare, Lakatos propune crearea unei bănci energetice europene, care să ofere stabilitate în perioade de criză, similar unei bănci centrale pentru piețele financiare. O astfel de instituție ar fi crucială pentru țări vulnerabile, precum Republica Moldova, unde capacitatea de reacție rapidă este esențială în fața oricărei perturbări externe.

MET Group, companie elvețiană activă în 17 țări, inclusiv în Europa de Est, este un jucător cheie în tranzacționarea, stocarea și furnizarea gazelor naturale. În ultimii ani, grupul a investit și în energie regenerabilă, însă nu consideră oportună abandonarea infrastructurii gaziere existente, ci dimpotrivă – susține o tranziție verde echilibrată, care să nu sacrifice securitatea sau competitivitatea.

„Credem într-o Europă puternică și stabilă, iar Moldova este parte din acest proiect. Conectarea pieței sale energetice la sistemul european trebuie accelerată, iar MET este pregătit să contribuie în continuare la securitatea energetică a regiunii”, a declarat Benjamin Lakatos.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!