Mare atenție! Compensațiile la căldură, o nouă țeapă a statului!? Fără ajutor dacă ai venituri mai mari de 113 lei/zi

27 Dec. 2022, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Dec. 2022, 14:53 // Actual //  bani.md

Guvernul a publicat descifrările calculelor pentru compensațiile acordate pentru achitare facturilor. Așadar, pentru a stabili vulnerabilitatea energetică s-au luat în considerare venitul global al gospodăriei, venitul estimat după deducerea minimului de cheltuieli al gospodăriei și costul estimat al energiei pentru perioada rece a anului, scrie realitatea.md.

Conform informațiilor de pe compensatii.gov.md, o familie formată din doi maturi are nevoie de aproximativ 6000 de lei pentru a-și asigura minimul necesar, până la plata facturilor.  Pentru persoanele care locuiesc singure, minimul de cheltuieli prezentat pe compensații.gov.md este de circa 3400 de lei.

Regulamentul Guvernului privind acordarea compensațiilor prevede că venitul disponibil pentru achitarea energiei se calculează potrivit unei formule speciale, fiind scăzut nivelul minim de cheltuieli, conform datelor Biroului Național de Statistică, cu excepția tarifelor la serviciile comunale și luând în considerare rata inflației pentru luna septembrie. Dacă familia are contractat un credit ipotecar, ratele pentru împrumut sunt luate în considerare.

Redacția Realitatea a calculat minimul de cheltuieli, după ce a scăzut din venitul global lunar al gospodăriei, venitul „venitul disponibil pentru achitarea energiei, după deducerea nivelului minimului de cheltuieli al gospodăriei casnice”.

Bunăoară, o familie formată din doi maturi, cu venit de 18.000 lunar, după deducerea cheltuielilor minime lunare, are disponibile puțin peste 12.000 de lei pentru facturi. Respectiv, suma minimă necesară pentru a supraviețui, calculată de autorități, este de 6000 de lei.

Un alt exemplu este o gospodărie cu o singură persoană, venitul fiind de 15.819 lei. Suma disponibilă pentru achitarea facturilor, după estimări, este de 12.389 de lei. Așadar, avem minimul cheltuielilor de peste 3400 de lei.

Sume similare sunt afișate și în cazul salariilor mai mici. De exemplu, o persoană cu leafa de circa 6700 de lei, care locuiește singură, are minim de cheltuieli de aproximativ 3400 de lei și duma disponibilă pentru facturi – peste 2900 de lei.

Situația este diferită în cazul familiilor cu minori. Așadar, la un venit de 8600 a unei familii formate dintr-un matur și un minor, cheltuielile minime se estimează la peste 5800 de lei.

Guvernul oferă compensații pentru consumul de energie, în baza categoriilor de vulnerabilitate energetică în care este încadrată familia. Indicatorul se stabilește în baza cererilor depuse, iar suportul se oferă prin intermediul programului guvernamental„Ajutor la contor”, implementat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Uniunii Europene și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, prin intermediul Programului Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova.

La sfârșitul lui noiembrie au fost anunțate gradele de vulnerabilitate, iar primele facturi cu tarife compensate au ajuns la consumatori în decembrie. Programul a fost ajustat deja de mai multe ori, fii modificate categoriile de vulnerabilitate, iar cetățenii debranșați de la energie termică – incluși automat în lista celor care au „vulnerabilitate foarte ridicată”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău