Guvernul a publicat descifrările calculelor pentru compensațiile acordate pentru achitare facturilor. Așadar, pentru a stabili vulnerabilitatea energetică s-au luat în considerare venitul global al gospodăriei, venitul estimat după deducerea minimului de cheltuieli al gospodăriei și costul estimat al energiei pentru perioada rece a anului, scrie realitatea.md.
Conform informațiilor de pe compensatii.gov.md, o familie formată din doi maturi are nevoie de aproximativ 6000 de lei pentru a-și asigura minimul necesar, până la plata facturilor. Pentru persoanele care locuiesc singure, minimul de cheltuieli prezentat pe compensații.gov.md este de circa 3400 de lei.
Redacția Realitatea a calculat minimul de cheltuieli, după ce a scăzut din venitul global lunar al gospodăriei, venitul „venitul disponibil pentru achitarea energiei, după deducerea nivelului minimului de cheltuieli al gospodăriei casnice”.
Bunăoară, o familie formată din doi maturi, cu venit de 18.000 lunar, după deducerea cheltuielilor minime lunare, are disponibile puțin peste 12.000 de lei pentru facturi. Respectiv, suma minimă necesară pentru a supraviețui, calculată de autorități, este de 6000 de lei.
Un alt exemplu este o gospodărie cu o singură persoană, venitul fiind de 15.819 lei. Suma disponibilă pentru achitarea facturilor, după estimări, este de 12.389 de lei. Așadar, avem minimul cheltuielilor de peste 3400 de lei.
Sume similare sunt afișate și în cazul salariilor mai mici. De exemplu, o persoană cu leafa de circa 6700 de lei, care locuiește singură, are minim de cheltuieli de aproximativ 3400 de lei și duma disponibilă pentru facturi – peste 2900 de lei.
Situația este diferită în cazul familiilor cu minori. Așadar, la un venit de 8600 a unei familii formate dintr-un matur și un minor, cheltuielile minime se estimează la peste 5800 de lei.
Guvernul oferă compensații pentru consumul de energie, în baza categoriilor de vulnerabilitate energetică în care este încadrată familia. Indicatorul se stabilește în baza cererilor depuse, iar suportul se oferă prin intermediul programului guvernamental„Ajutor la contor”, implementat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Uniunii Europene și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, prin intermediul Programului Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova.
La sfârșitul lui noiembrie au fost anunțate gradele de vulnerabilitate, iar primele facturi cu tarife compensate au ajuns la consumatori în decembrie. Programul a fost ajustat deja de mai multe ori, fii modificate categoriile de vulnerabilitate, iar cetățenii debranșați de la energie termică – incluși automat în lista celor care au „vulnerabilitate foarte ridicată”.