Mare atenție! Compensațiile la căldură, o nouă țeapă a statului!? Fără ajutor dacă ai venituri mai mari de 113 lei/zi

27 Dec. 2022, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Dec. 2022, 14:53 // Actual //  bani.md

Guvernul a publicat descifrările calculelor pentru compensațiile acordate pentru achitare facturilor. Așadar, pentru a stabili vulnerabilitatea energetică s-au luat în considerare venitul global al gospodăriei, venitul estimat după deducerea minimului de cheltuieli al gospodăriei și costul estimat al energiei pentru perioada rece a anului, scrie realitatea.md.

Conform informațiilor de pe compensatii.gov.md, o familie formată din doi maturi are nevoie de aproximativ 6000 de lei pentru a-și asigura minimul necesar, până la plata facturilor.  Pentru persoanele care locuiesc singure, minimul de cheltuieli prezentat pe compensații.gov.md este de circa 3400 de lei.

Regulamentul Guvernului privind acordarea compensațiilor prevede că venitul disponibil pentru achitarea energiei se calculează potrivit unei formule speciale, fiind scăzut nivelul minim de cheltuieli, conform datelor Biroului Național de Statistică, cu excepția tarifelor la serviciile comunale și luând în considerare rata inflației pentru luna septembrie. Dacă familia are contractat un credit ipotecar, ratele pentru împrumut sunt luate în considerare.

Redacția Realitatea a calculat minimul de cheltuieli, după ce a scăzut din venitul global lunar al gospodăriei, venitul „venitul disponibil pentru achitarea energiei, după deducerea nivelului minimului de cheltuieli al gospodăriei casnice”.

Bunăoară, o familie formată din doi maturi, cu venit de 18.000 lunar, după deducerea cheltuielilor minime lunare, are disponibile puțin peste 12.000 de lei pentru facturi. Respectiv, suma minimă necesară pentru a supraviețui, calculată de autorități, este de 6000 de lei.

Un alt exemplu este o gospodărie cu o singură persoană, venitul fiind de 15.819 lei. Suma disponibilă pentru achitarea facturilor, după estimări, este de 12.389 de lei. Așadar, avem minimul cheltuielilor de peste 3400 de lei.

Sume similare sunt afișate și în cazul salariilor mai mici. De exemplu, o persoană cu leafa de circa 6700 de lei, care locuiește singură, are minim de cheltuieli de aproximativ 3400 de lei și duma disponibilă pentru facturi – peste 2900 de lei.

Situația este diferită în cazul familiilor cu minori. Așadar, la un venit de 8600 a unei familii formate dintr-un matur și un minor, cheltuielile minime se estimează la peste 5800 de lei.

Guvernul oferă compensații pentru consumul de energie, în baza categoriilor de vulnerabilitate energetică în care este încadrată familia. Indicatorul se stabilește în baza cererilor depuse, iar suportul se oferă prin intermediul programului guvernamental„Ajutor la contor”, implementat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Uniunii Europene și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, prin intermediul Programului Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova.

La sfârșitul lui noiembrie au fost anunțate gradele de vulnerabilitate, iar primele facturi cu tarife compensate au ajuns la consumatori în decembrie. Programul a fost ajustat deja de mai multe ori, fii modificate categoriile de vulnerabilitate, iar cetățenii debranșați de la energie termică – incluși automat în lista celor care au „vulnerabilitate foarte ridicată”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Administrația portuară a Siriei a semnat un memorandum cu gigantul logistic din Emiratele Arabe Unite, DP World, cel mai mare operator portuar din lume, pentru dezvoltarea portului Tartus, a anunțat televiziunea de stat siriană. Investiția planificată se ridică la 800 de milioane de dolari și vizează modernizarea terminalelor și serviciilor logistice, transformând Tartus într-un „nod cheie al comerțului regional și internațional”.

Acordul cu DP World vine după ce guvernul sirian a anulat parteneriatul anterior cu Rusia privind administrarea civilă a portului Tartus. În ianuarie, publicația Al-Watan relata că noul executiv de la Damasc a reziliat acordul semnat în 2019, care prevedea o concesiune pe 49 de ani. Conform directorului vamal din Tartus, Riad Joudi, portul era practic inactiv din cauza taxelor ridicate și a problemelor tehnice.

Acordul cu DP World mai prevede amenajarea de zone economice speciale și construcția de noi terminale și centre de tranzit în diverse regiuni ale Siriei.

Deocamdată, Rusia păstrează controlul asupra bazelor sale militare din Siria, iar autoritățile ruse au declarat că mențin contactul cu noua conducere siriană pentru toate „chestiunile de actualitate”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că dialogul cu Damascul continuă.

Aceasta nu este singura inițiativă a Siriei privind modernizarea infrastructurii portuare: la 1 mai, guvernul sirian a semnat un alt acord, în valoare de 230 de milioane de euro, cu compania franceză CMA CGM pentru exploatarea portului Latakia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO