Moldova este o țară cu venituri medii superioare, poziționându-se pe locul 76 în topul celor mai bogate economii pe cap de locuitor din 133 de state studiate. Cei 2,62 milioane de locuitori au un PIB pe cap de locuitor de 4.547 USD (13.000 USD PPP; 2020). Creșterea PIB-ului pe cap de locuitor a fost în medie de 3,5% în ultimii cinci ani, peste mediile regionale, potrivit Atlasului de Complexitate Economică realizat de Universitatea Harvard din SUA.
Moldova se clasează pe locul 63 ca cea mai complexă țară în clasamentul Indicelui de Complexitate Economică (ICE). Comparativ cu un deceniu anterior, economia Moldovei a devenit mai puțin complexă, înrăutățindu-și situația cu 6 poziții în clasamentul ICE. Înrăutățirea complexității Moldovei a fost determinată de lipsa de diversificare a exporturilor. În avans, Moldova poate profita de un număr moderat de oportunități pentru a-și diversifica producția folosind know-how-ul existent.
Moldova este puțin mai complexă decât era de așteptat pentru nivelul veniturilor sale. Se preconizează că economia va crește lent. Proiecțiile de creștere pentru 2030 prevăd o majorare a economiei de 2,7% anual în următorul deceniu, situându-se în jumătatea inferioară a țărilor la nivel global.
Acest index se calculează pe baza diversității și complexității exporturilor țărilor luate în calcul.
În clasament cu economii mai complexe decât Republica Moldova sunt Republica Dominicană, El Salvador și Brazilia. Țara noastră este înaintea Columbiei, Uruguay și Mauritius.
În topul complexității, cele mai slabe economii sunt Guineea, Angola și Liberia, în timp ce în fruntea clasamentului cu cele mai complexe economii sunt Japonia, Elveția și Germania.