Marea putere economică a Europei este pe marginea prăpastiei. Scădere neașteptată a producției în ultimele trei luni

30 Iul. 2024, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iul. 2024, 17:33 // Actual //  bani.md

Germania, cea mai mare economie din Uniunea Europeană, a înregistrat o scădere neașteptată de 0,1% a produsului intern brut (PIB) în al doilea trimestru al anului, potrivit unui raport publicat de Bloomberg pe 30 iulie. Această contracție pune în discuție reziliența zonei euro, chiar și în contextul creșterii economiilor altor mari state membre ale blocului comunitar. În contrast cu Germania, Franța a raportat o creștere de 0,3% a PIB-ului, Italia a înregistrat un avans de 0,2%, iar Spania a avut o creștere de 0,8%.

În același timp, inflația în Spania a scăzut surprinzător la 2,9% în iulie, beneficiind de prețuri mai mici la alimente și energie. Datele Eurostat arată o creștere generală de 0,3% a economiilor din zona euro.

Diferențele dintre marile economii ale zonei euro reprezintă o provocare pentru Banca Centrală Europeană (BCE), care va lua o decizie importantă în septembrie privind posibilitatea reducerii dobânzii de referință. BCE a indicat anterior că nu se așteaptă la creșteri economice semnificative în acest an, menționând că expansiunea economică rămâne vulnerabilă la probleme globale și tensiuni comerciale.

Scăderea economiei germane a fost atribuită scăderii investițiilor în echipamente și clădiri, conform biroului federal de statistică. Klaus Wohlrabe de la Institutul Ifo din Munchen a declarat că „economia Germaniei este prinsă într-o criză, iar a treia parte a anului prezintă puține speranțe pentru o îmbunătățire”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău