MEDIACOR și-a deschis ușile pentru industriile creative și digital media din Moldova. Cum să participi la un tur ghidat

09 Dec. 2021, 15:14
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Dec. 2021, 15:14 // Actual //  MD Bani

MEDIACOR și-a deschis ușile pentru industriile creative și digital media din Republica Moldova! Acesta este primul centru de excelență în producție digital-media din țară creat în cadrul unui parteneriat dintre Ambasada SUA, USAID, Guvernele Suediei, Marii Britanii, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Universitatea de Stat din Moldova și Asociația COR. Valoarea totală a investiției fiind de 3 milioane USD.

MEDIACOR este amplasat pe o suprafață de 3.000 m2. Centrul pune la dispoziția industriilor media și creative, studenților, pasionaților de new-media spații profesioniste pentru pre-producție și post-producție video, audio, animație.

În cadrul evenimentului a participat Scott Hocklander, Directorul Misiunii USAID în Moldova, Sergiu Prodan, Ministrul Culturii, Steven Fisher, Ambasadorul Marii Britanii, Madelene Eichhorn, Manageră de Proiecte, Ambasada Suediei.

În acest context au fost organizate tururi ghidate care au oferit posibilitatea tuturor celor interesați de industriile creative și de media să cunoască în regim de lucru tehnologii media pentru virtualizarea platourilor de filmări, iar prin intermediul lentilelor, ochelarilor VR, vizitatorii au putut urmări desenul animat „Aripi”, prima producție locală de realitate virtuală. La fel, școala de film „MILAP” a lansat un nou curs cinematografic cu instruiri practice și teoretice realizate de cineaști și videografi notorii.

MEDIACOR este găzduit de către Universitatea de Stat din Moldova și oferă studenților, profesioniștilor și studiourilor de producție posibilitatea de a realiza produse media la standardele industriei globale, aplicând noi tehnologii din media digitală.

Centrul pune la dispoziția industriilor creative și media 4 etaje cu zone special prevăzute pentru proiecții și evenimente, spații pentru depozitarea și păstrarea serverelor, studiouri pentru producție audio și video, de înregistrare a sunetului, mixaj audio, dublare, foley și editare video, dar și platouri pentru filmări flexibile. MEDIACOR este platforma ce va crea conținut de calitate, va dezvolta producția locală de film, animație, jocuri și va atrage jucători globali din domeniu în țara noastră.

În prezent, industriile creative și media din Moldova numără peste 2.800 companii, 13.000 angajați și apr. 3.000 liberi profesioniști. Valoarea exportului de produse digital media, dezvoltate în Moldova, a depășit 200 mln. USD în 2018.

MEDIACOR a fost lansat cu susținerea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.

Tururi ghidate în spațiile MEDIACOR vor fi organizate și mâine, 10 decembrie. Pentru a participa este necesar să vă înregistrați prealabil. Detalii pe pagina Facebook Mediacor.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău