Mega tranzacție! Fostul premier Sturza i-a cedat lui Voronin, pentru bani mărunți, pachetul de control de la Fincombank

14 Dec. 2023, 12:23
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
14 Dec. 2023, 12:23 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza susține că i-a cedat lui Oleg Voronin (fiul fostului președinte Vladimir Voronin n.a) pachetul de control, 51% de la Ficombanak.

„Situația de atunci era că banca trebuia dezvoltată și valorificată. Și literalmente șase luni mai târziu, când Vladimir Nicolaevici (Voronin) a devenit președinte, Oleg avea bani, mulți bani. Deși înainte de asta avea datorii” , a notat Sturza în emisiunea „Novaia Nedelea cu Anatolie Golya”.

Fostul premieri a spus că a ieșit din acționariatul băncii pentru a salva instituția financiară.

„Mi-am dat seama că Oleg Voronin a fost tentat de alte lucruri decât relațiile de afaceri. Cu timpul, a devenit o pradă ușoară pentru Vladimir Plahotniuc. A călătorit la Paris în vacanță la cele mai bune hoteluri din Europa, și-a cumpărat mașini. De ce să lucrezi dacă Plahotniuc lucrează pentru tine”, a punctat Sturza.

Ulterior, din cauza deciziilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Oleg Voronin și-a pierdut pachetul de control al băncii. Întrebat despre decizia BNM, fostul premier a spus că în general deciziile BNM sunt „controversate”.

„În general, cred că BNM lucrează mai mult împotriva țării decât pentru țară. Alte bănci acționează diferit, devalorizează în mod rezonabil moneda, stimulează exporturile… Ce au cetățenii din faptul că Moldova are cea mai puternică monedă din lume , întărit anul trecut în raport cu dolarul și euro?!” – se întrebă Sturza.

El crede că conducerea BNM nu vrea să comunice cu președintele și guvernul.

„BNM a interzis practic băncilor comerciale să dezvolte și să atragă investitori străini. Unde sunt banii care au fost furați de la bănci? La urma urmei, structurile BNM ar trebui să se ocupe de returnarea acestor bani. Cât din banii furați au fost returnați?! Zero! În interesele cui lucrează BNM? Al meu, ca antreprenor, – nu! Nu există bănci comerciale! Nu există guverne!”, a precizat fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Dec. 2024, 10:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
14 Dec. 2024, 10:02 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Începând cu 1 ianuarie 2025, unele bancomate ale T-băncii (fostul „Tinkoff”) din Rusia nu vor mai accepta operațiuni efectuate cu carduri Visa și Mastercard, conform unui anunț făcut de banca respectivă, citat de RBC.

Problemele ar putea afecta și terminalele bancare ale instituției, care se numără printre primele zece bănci din Rusia după active și în top 5 în funcție de volumul depozitelor persoanelor fizice.

Reprezentanții băncii au asigurat că aceste carduri vor putea fi utilizate în continuare pentru plăți online, dar pentru operațiunile la bancomate se recomandă utilizarea cardurilor „Mir”, sistemul de plată național al Rusiei.

Conform unor surse RBC, la sfârșitul anului 2024, certificatele de securitate pentru cipurile cardurilor Visa și Mastercard, esențiale pentru criptarea datelor în timpul tranzacțiilor, vor expira pentru unele bănci din Rusia. Fiecare instituție bancară va decide dacă aceste carduri vor mai funcționa sau nu în continuare.

Sberbank și VTB, alte bănci de top din Rusia, au declarat pentru Interfax că nu vor întâmpina probleme cu acceptarea cardurilor Visa și Mastercard emise de ele.

În octombrie, vicepreședintele VTB, Gheorghi Gorșkov, a precizat că un card cu certificat expirat nu va deveni inutilizabil („o cărămidă”), subliniind că doar 1% dintre ruși mai dețin astfel de carduri internaționale, iar numărul lor continuă să scadă.

Visa și Mastercard și-au suspendat operațiunile în Rusia în primăvara anului 2022, ca răspuns la invazia Ucrainei. De atunci, sistemul „Mir” a devenit principala soluție de plată pentru cetățenii ruși, iar cardurile internaționale și-au pierdut treptat relevanța în țară.

Această evoluție reflectă continuarea adaptării sectorului bancar din Rusia la sancțiunile internaționale și la schimbările din piața globală de plăți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală