Mesaj încurajator! Dan Barna: Viitorul acestei părţi de Europă este al nostru, al cetăţenilor din Moldova şi România

18 Iun. 2022, 21:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Iun. 2022, 21:17 // Actual //  Lupu Eduard

Dan Barna, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a declarat, sâmbătă, la şedinţa comună a Parlamentelor Republicii Moldova şi României, că viitorul acestei părţi de Europă este al nostru, al cetăţenilor din Moldova şi România, împreună. În Parlamentul României şi în Parlamentul European aţi avut şi veţi avea în noi întotdeauna un prieten, a mai spus el.

”Viitorul acestei părţi de Europă este al nostru, al cetăţenilor din Moldova şi România. Împreună. Întâlnirea anterioară cu Maia Sandu la Chişinău a fost când ea era prim-ministru şi lupta să facă faţă unor forţe pro ruse care aveau ca obiectiv să ţină ţara departe de proiectul european. Am reîntâlnit-o astăzi la şedinţa comună a Parlamentelor Republicii Moldova şi României ca un preşedinte puternic, susţinut de cetăţeni, care împlineşte cu eleganţă, graţie şi forţă destinul european al ţării sale”, a transmis Barna.

”Astăzi s-a făcut un pas important spre acea unitate şi spre acel vis de România şi Moldova împreună în Uniunea Europeană”, a precizat deputatul USR.

Barna i-a felicitat pe cetăţenii Moldovei pentru lecţia de umanitate pe care au dat-o întregii lumi după debutul invaziei ruse în Ucraina. Nicio altă ţară nu a avut de-a face cu un val de refugiaţi atât de mare raportat la populaţie.

”E o lecţie care, vă asigur, a fost remarcată în toate colţurile lumii. În astfel de vremuri se măsoară caracterul oamenilor şi cred că noi, cei din estul continentului, am trecut cu brio acest examen. Curajul ucrainenilor, omenia moldovenilor, hotărârea românilor sau a polonezilor de a face tot ce ţine de ei pentru a face faţă acestor vremuri întunecate, nu pot fi puse la îndoială”, a spus Dan Barna în discurs.

El a precizat că ”e nevoie de ceva mai mult decât caracterul fiecăruia în parte”. ”Avem nevoie de pragmatism, acţiune politică inteligentă şi hotărâre. Şi asta facem acum, aici împreună, în această Şedinţă Solemnă prin care generaţia noastră contribuie semnificativ la fila sa de istorie”.

Dan Barna a mai spus că reprezintă în legislativul României un partid a cărui misiune este aceea de a avansa o agendă fermă pro-europeană şi pro-atlantică.

”Ca urmare, sprijinirea Republicii Moldova e una dintre principalele noastre preocupări. Ne-am folosit constant de resursele şi influenţa de care dispunem şi la Bucureşti şi la Bruxelles pentru a spune partenerilor noştri occidentali că locul Moldovei este alături de România în structuri construite pentru a asigura prosperitatea şi un viitor mai bun. Ce e sigur e că în Parlamentul României şi în Parlamentul European aţi avut şi veţi avea în noi întotdeauna un prieten. Uniunea Salvaţi România este, dacă vreţi, şi un partid al oamenilor născuţi pe această parte a Prutului. Şi lucrul ăsta nu se va schimba”, a menţionat el.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 17:53 // Actual //  Lupu Eduard

Turcia intenţionează să se bazeze pe poziţia sa geografică şi pe acordul de uniune vamală cu Uniunea Europeană (UE) pentru a atrage investitorii chinezi care vor să aibă acces fără taxe vamale la pieţele europene, aşa cum tocmai a făcut-o recent cu producătorul auto BYD, informează cotidianul Hurriyet Daily News.

Luni, gigantul chinez a semnat un acord cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Turcia, pentru a face investiţii în această ţară, o decizie care va extinde prezenţa companiei chineze în Europa.

Producătorul auto chinez ar urma să construiască o fabrică în Turcia, cu o capacitate de producţie de 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare (R&D), valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de dolari. Producţia ar urma să demareze la finalul lui 2026, iar în Turcia vor fi create 5.000 de locuri de muncă directe.

Noua uzină va da BYD un acces mai uşor pe piaţa din UE, cu care Turcia are un acord de uniune vamală. Acest fapt este cu atât mai important cu cât Uniunea Europeană a majorat tarifele vamale pentru importurile de automobile electrice chineze. Pe lângă tarifele vamale existente pentru vehiculele BYD, de 10%, UE a introdus săptămâna trecută tarifele vamale suplimentare de 17,4% pentru grupul chinez.

Turcia, aflată la răscrucea dintre Europe, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, este în negocieri şi cu alte firme din China, a anunţat săptămâna aceasta ministrul Industriei şi Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir.

„Vrem să transformăm Turcia într-un centru de producţie pentru viitoarea generaţie de vehicule”, a declarat Kacir pentru postul privat de televiziune Haberturk.

Ministrul a scos în evidenţă avantajele ţării, inclusiv calitatea de membru al uniunii vamale a UE şi acordurile comerciale cu 28 de ţări. „Producătorii chinezi vor acces rapid la pieţele internaţionale. Investiţiile în Turcia le ajută să-şi îndeplinească acest obiectiv”, a explicat oficialul de la Ankara.

Începând din anii ’70, Turcia a devenit unul dintre centrele de vârf ale industriei auto globale, marii producători auto, inclusiv Fiat şi Renault, deschizându-şi fabrici în această ţară, urmaţi de alţii ca Ford, Toyota şi Hyundai.

Uzina BYD din Turcia va permite producătorului chinez de vehicule electrice (EV) să eludeze tarifele vamale suplimentare introduse de UE şi să intre pe pieţele din Europa.

Conform noilor reglementări privind subvenţiile, BYD va fi scutit de noile tarife vamale suplimentare de 40% la importurile de autovehicule electrice impuse de Turcia, în încercarea de a încuraja investiţiile şi a proteja cota de piaţă a producătorilor interni. Companiile auto care investesc în ţară sunt exceptate de la aceste tarife.

Cel puţin alţi cinci producători auto din China iau în considerare deschiderea unor fabrici în Turcia, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

De asemenea, compania turcă TOGG şi firma chineză Farasis au un parteneriat pentru a produce baterii EV în Turcia.

Ministrul Industriei anunţase că oficialii turci au avut, anul trecut, numeroase întâlniri cu şefi de firme importante din China.

În iunie, ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, a vizitat China, şi a încheiat un nou acord bilateral deal, şi a numit ţările „motoarele bogăţiei Asiei”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat dorinţa sa de a se alătura Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (din care fac parte China, Rusia şi Iranul), unde Turcia este doar un partener.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău