Ne pregătim pentru o iarnă deosebit de dificilă. Facem progrese în conectarea electrică cu România, am făcut primele rezerve de gaz și am redus consumul energetic, a declarata președintele Republicii Moldova, Maia Sandu la reuniunea Platformei de Sprijin pentru Moldova de la Paris.
„Lucrăm pentru a facilita proiecte în materie de energie regenerabilă, suntem hotărâți să rămânem pe traiectoria noastră europeană. Drumul este dificil, dar este și pentru noi și pentru Europa. Ne confruntăm cu o criză energetică extraordinară cu o inflație extraordinară de mai bine de 30% și nu ne-am mai confruntat cu asemenea lucruri de multă vreme”, a punctat Sandu.
Potrivit președintelui, și ierinile care urmează vor fi complicate.
Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent urmare a sistării livrărilor de către centrala de la Cuciurgan. Respectiv, Chișinăul s-a reorientat pe piața din România și cumpărără energie electrică de la OMV Petrom – 50 MW/h și 35 MW de la Nuclearelectrica la un preț de 90 euro MW. Restul energiei electrice e cumpărată de pe bursa românească OPCOM la prețuri care ajung și la 380 euro pentru MW/h.
În ceea ce privește aprovizionarea cu gaz, la începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat că reduce livrările de gaz către Republica Moldova la 5,7 mil. metri cubi/zi, cu 30%, volum pe care l-a menținut și în luna noiembrie. Concernul rus spunea ca nu a putut rezerva volumul necesar țării noastre, pentru că Ucraina ar refuza să transporte mai mult gaz prin conductă, informație negată de autoritățile de la Kiev care au anunțat că nu există nicio problemă tehnică în acest sens.
În prezent, Republica Moldova are stocate în depozitele din Ucraina și România 190 mil. metri cubi de gaz. Volum care e suficient pentru 1,2 luni de iarnă.