Metodologia ANRE, publicată într-o ediție specială a Monitorului Oficial. Expert: „E o ruşine. Au luat din pod”

01 Iul. 2021, 14:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Iul. 2021, 14:48 // Actual //  bani.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că, astăzi, 01.07.2021, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a fost publicată Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, aprobată prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 254 din 14.06.2021.

Astfel, drept urmare a intrării în vigoare a Metodologiei și în conformitate cu prevederile acesteia, începând cu ziua de azi, Agenția va publica până la orele 12:00 a fiecărei zile lucrătoare pe pagina sa oficială web indicatorii de referință, stabiliți în baza cotațiilor internaționale PLATTS.

Respectiv, în conformitate cu pct. 7 din Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 254 din 14.06.2021, toți operatorii pieței produselor petroliere urmează să stabilească până la  ora 23:59 a zilei de azi stocul de produse petroliere și a gazului lichefiat, care va fi considerat ca o singură partidă, iar prețurile maxime la această partidă vor fi determinate reieșind din valoarea medie a cotațiilor medii pentru fiecare tip de produs la ziua respectivă, se scrie în cadrul unui comunicat de presă al autorității.

Astfel, pentru stocul determinat ca o singură partidă, operatorii pieței vor stabili prețurile maximale de comercializare a produselor petroliere și a gazului lichefiat în baza indicatorilor publicați de Agenție la 01.07.2021, care vor fi puse în aplicare începând cu data de 02.07.2021, ora 00:01.

Titularii de licențe pentru importul și comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat sunt obligați să prezinte lunar Agenției rapoartele privind prețurile și cheltuielile medii aferente activității desfășurate, conform formularelor aprobate.

Bani.md a scris anterior despre faptul că Metodologia implementată ar putea aduce daune companiilor petroliere de pe piață, până la falimentarea acestora.

Temerile petroliştilor sunt susţinute şi de expertul economic Veaceslav Ioniţă. Acesta consideră că noua metodologie de plafonare a preţurilor la carburanţi este o parodie, iar dacă nu va fi modificată în scurt timp va duce la falimentarea majorităţii companiilor.

„Nu poate fi numită metodologie, este o ruşine nu are formule de calcul nimic, au luat din pod. Companiile micuţe petroliere pe care le avem vor falimenta toate, cu certitudine, nu supravieţuieşte nimeni, parcă avem o strategie naţională a omorî agricultura asta este următorul efect. Vom avea companii care vor fi nevoite să îşi sisteze activitatea”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniţă pentru Publika.md.

Totodată, ANRE afirmă că a respectat toate principiile legale de reglementare a preţurilor la carburanţi.

„A fost discutată, au fost invitate toate părţile interesate care au participat la şedinţele publice. Oricine poate să acceseze şi să vadă care au fost propunerile înaintate de petrolişti. Toate aspectele care i-au nemulţumit au fost discutate în aceste şedinţe”, a menţionat şeful Servicii Comunicare ANRE, Galina  Sanduţă.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală