Miliardarul rus Valeri Kogan, fostul co-proprietar Domodedovo, își vinde cu discount „Versailles-ul” din New York

31 Mart. 2025, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 17:11 // Actual //  Ursu Victor

Fostul co-proprietar al aeroportului „Domodedovo”, miliardarul rus Valeri Kogan, își lichidează rapid proprietățile de lux din străinătate. Ultimul activ important vândut este un apartament spectaculos în emblematicul hotel Plaza din New York. Inițial listată pentru 50 de milioane de dolari, proprietatea a ajuns să fie scoasă la vânzare pentru doar 23 de milioane, potrivit publicației New Post. Tranzacția se află în faza finală, însă numele cumpărătorului și suma exactă nu au fost dezvăluite.

Locuința, situată la etajul 10 al clădirii de pe celebra Fifth Avenue, are o suprafață de 492 metri pătrați, patru dormitoare, patru băi și o mică turelă în stil castel. Interiorul este descris de agenții imobiliari drept un „Versailles extrem”, cu finisaje din aur de 24 de carate, piatră naturală prețioasă, tencuială venețiană, tavane boltite, candelabre de cristal, mobilier făcut la comandă și vedere panoramică asupra Central Park.

Kogan pare să-și continue astfel „maratonul vânzărilor” început după invazia Rusiei în Ucraina din 2022. La începutul lunii martie, el a vândut un alt apartament în clădirea exclusivistă 15 Central Park West pentru 33,89 milioane de dolari – de asemenea, la un preț aproape la jumătate față de cel inițial. Interiorul acelui imobil includea un șemineu din malahit, mese din onix, uși vitrate și decorațiuni aurite.

În 2023, el a renunțat și la reședința de vară din Greenwich, Connecticut, vândută cu 10,4 milioane de dolari. Iar în Israel, familia Kogan și-a lichidat un penthouse din Tel Aviv pentru 33 de milioane, în condițiile în care prețul cerut inițial era dublu. În prezent, cel mai valoros activ rămas este un palat baroc din Caesarea, scos la vânzare pentru 149,5 milioane de dolari (față de 259 milioane inițial), cu o suprafață de 7.000 mp și decoruri fastuoase – coloane de marmură, candelabre imense și abundență de aur.

Deși nu se află sub sancțiuni internaționale, averea lui Valeri Kogan, estimată de Forbes la 2,5 miliarde de dolari, se află sub presiune. În Rusia, autoritățile au început o anchetă privind privatizarea aeroportului Domodedovo. În ianuarie 2025, un tribunal din regiunea Moscovei a dispus instituirea administrării externe asupra aeroportului și a pus sechestru pe activele grupului „Domodedovo”, inclusiv pe cele deținute de Kogan și partenerul său Dmitri Kamenskii – un posibil pas spre re-naționalizarea infrastructurii aeriene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 10:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 10:33 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova nu se mai confruntă cu riscuri iminente în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze naturale, afirmă Benjamin Lakatos, directorul general al MET Group, într-un interviu publicat de hu.met.com. Potrivit acestuia, atâta timp cât rutele de transport – inclusiv gazoductul TurkStream – rămân funcționale, „nu există motive reale de panică nici în Republica Moldova, nici în restul Europei”.

CEO-ul uneia dintre cele mai active companii din piața energetică europeană a subliniat că perioada critică a fost depășită datorită mai multor factori: reducerea consumului de gaze, construirea de terminale LNG, creșterea capacităților de stocare și ierni mai blânde. Totodată, în urma crizei din 2022, UE a accelerat formarea unei piețe energetice integrate, cu mecanisme de preț și interconectivitate care au contribuit la menținerea stabilității.

În contextul Republicii Moldova, Lakatos a menționat intervenția de urgență a MET Group la începutul anului 2025, când oprirea tranzitului gazelor prin Ucraina a lăsat aproximativ 350.000 de consumatori moldoveni fără sursă de energie în plină iarnă. „A fost o situație dramatică, dar am reușit să asigurăm livrarea de gaze într-un timp record, într-un efort cu dublă natură – umanitară și profesională. Moldova nu a fost lăsată în frig”, a afirmat el.

Totuși, directorul avertizează că, deși securitatea fizică a aprovizionării a fost asigurată, Europa – inclusiv Republica Moldova – continuă să se confrunte cu o problemă majoră de preț. „Gazul este semnificativ mai scump în Europa decât în SUA sau Asia, iar acest decalaj afectează grav competitivitatea economică a regiunii. În ultimii 20 de ani, UE a cheltuit 8.000 de miliarde de dolari pe importuri energetice – un cost uriaș.”

Pentru a reduce riscurile viitoare, Lakatos propune crearea unei bănci energetice europene, care să ofere stabilitate în perioade de criză, similar unei bănci centrale pentru piețele financiare. O astfel de instituție ar fi crucială pentru țări vulnerabile, precum Republica Moldova, unde capacitatea de reacție rapidă este esențială în fața oricărei perturbări externe.

MET Group, companie elvețiană activă în 17 țări, inclusiv în Europa de Est, este un jucător cheie în tranzacționarea, stocarea și furnizarea gazelor naturale. În ultimii ani, grupul a investit și în energie regenerabilă, însă nu consideră oportună abandonarea infrastructurii gaziere existente, ci dimpotrivă – susține o tranziție verde echilibrată, care să nu sacrifice securitatea sau competitivitatea.

„Credem într-o Europă puternică și stabilă, iar Moldova este parte din acest proiect. Conectarea pieței sale energetice la sistemul european trebuie accelerată, iar MET este pregătit să contribuie în continuare la securitatea energetică a regiunii”, a declarat Benjamin Lakatos.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL