Milioane de lei au zburat din conturile raiderului Platon și au ajuns în pușculița statului

18 Apr. 2023, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Apr. 2023, 12:26 // Actual //  bani.md

244 de milioane de lei au ajuns pe conturile trezoreriale ale Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA, bani care se vor afla în custodia statului până la pronunțarea unei sentințe de confiscare asupra acestora. Anterior, ARBI și Procuratura Anticorupție au sechestrat 268 de milioane de lei, deținute pe conturile unei bănci comerciale, în același timp, aceeași sumă de bani fiind contestată în alte proceduri civle. Este vorba banii din dosarul tranzacției de vânzare-cumpărare a acțiunilor Moldindconbank de către Veaceslav Platon.

Suplimentar, Agenția urmează să asigure transferul diferenței de 24 de milioane de lei pe conturile trezoreriale în cadrul unei proceduri suplimentare.

În urma cooperării dintre ARBI, procurorii PA și executorii judecătorești s-a reușit transferul mijloacelor bănești pe conturile trezoreriale, în acest fel fiind asigurate cele mai bune practici preluate de la autoritățile similare din Franța și Belgia în domeniul administrării bunurilor sechestrate.

În prezent, pe conturile trezoreriale, gestionate de ARBI, sunt plasate echivalentul a circa 345 de milioane de lei, mijloace bănești formate din numerar sechestrat de organele de urmărire penală din țară, precum și sechestrate pe conturi bancare, dar și bani proveniți din vânzarea anticipată, în condiții speciale, a bunurilor sechestrate, înainte de o decizie de confiscare definitivă.

Banii au fost sechestrați pentru recuperarea prejudiciului cauzat Băncii de Economii

În vara anului 2022, procurorii anticorupție au constatat că, „în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon, a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state”.

Procuratura mai spunea că „această organizație criminală a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor”, realizată prin sistemului bancar și judiciar din Moldova, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Rusia și Letonia și în cadrul căreia a fost „realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă”, în sumă totală de circa 22 miliarde de dolari.

Acum nouă ani Moldindconbank, controlată la acea vreme de Platon, a fost în centrul unui scandal de spălare de bani. Este vorba de celebrul „Laundromat”, o operațiune gigantică de spălare a circa 20 miliarde de dolari, care l-a implicat pe un văr de-al lui Vladimir Putin, ofițeri FSB, firme rusești, companii offshore, bănci din Rusia, Letonia și Moldova, judecători moldoveni, agenți proxy și figuri importante ale lumii interlope.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Conferință de presă susținută de Blocul Alternativa privind consolidarea relației cu diaspora și valorificarea potențialului acesteia pentru dezvoltarea Republicii Moldova
Conferință de presă susținută de președintele PAS Igor Grosu, europarlamentarul Siegfried Mureșan și candidatul înaintat de guvernarea pro europeană de la București Crin Antonescu
Conferința Internațională organizată de Asociația Obștească „Parlamentul Independenței” cu prilejul celebrării a 35 de ani de la constituirea legală a Primului Parlament ales democratic al Republicii Moldova
11 Apr. 2025, 11:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 11:23 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un grup de senatori americani a introdus în Congres un proiect de lege care prevede confiscarea încărcăturii de petrol de pe tancurile rusești aflate pe listele de sancțiuni ale Departamentului Trezoreriei SUA, relatează Reuters. Măsura vizează în special așa-numita „flotă din umbră” a Rusiei, care, potrivit Centrului finlandez CREA, transportă aproximativ 75% din exporturile de țiței ale Moscovei.

Potrivit proiectului, petrolul confiscat va fi vândut pe piață, iar sumele obținute vor fi utilizate pentru reducerea datoriei publice a SUA. Inițiatorii propun și crearea unui fond special, numit Russian Sanctions Enforcement Fund, gestionat de Departamentul Trezoreriei, cu un buget de 150 milioane de dolari, destinat monitorizării și aplicării sancțiunilor, notează Reuters.

„Acest proiect de lege nu doar că va împiedica tentativele maligne ale Moscovei de a ocoli legislația americană, ci va permite Statelor Unite să valorifice activele confiscate”, a declarat senatorul republican Joni Ernst, unul dintre autorii inițiativei.

În prezent, aproximativ 200 de tancuri petroliere sunt vizate de sancțiunile SUA pentru implicarea în transportul de țiței rusesc peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de G7. Cel mai dur pachet de sancțiuni a fost introdus în ultimele zile ale mandatului lui Joe Biden, vizând deodată 180 de nave, responsabile pentru jumătate din exportul maritim de petrol al Rusiei, adică aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi.

Un exemplu concret este tancul Eventin, înregistrat sub pavilion panamez, care a fost interceptat de autoritățile maritime germane la sfârșitul lunii martie. La bordul navei se aflau 100.000 de tone de țiței rusesc, care au fost confiscate de autoritățile germane în baza sancțiunilor în vigoare.

Acest nou proiect legislativ ar putea schimba fundamental modul în care SUA aplică și monetizează sancțiunile împotriva Federației Ruse, transformând o măsură de presiune economică într-o sursă directă de venit bugetar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!