Moldovenii și cerințele financiare: Cât de mult ar trebui să câștige pentru a fi fericiți

21 Iun. 2024, 12:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iun. 2024, 12:20 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovenii au exprimat o gamă largă de nevoi financiare lunare pentru a atinge starea de fericire. 23,6% dintre respondenți, în special pensionarii cu venituri mai reduse, au menționat că le-ar fi suficienți între 5 și 10 mii de lei lunar. Alți 20,3% au menționat că ar avea nevoie de 10-15 mii de lei, în timp ce 18,4% au indicat suma de 15-20 mii de lei, a declarat economistul Veaceslav Ioniță care a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie realizat în luna mai 2024 de către CBS Research, comandat de IDIS „Viitorul”, privind așteptările financiare ale moldovenilor pentru a se considera fericiți.

Potrivit analizei pe diferite categorii demografice, bărbații au menționat că ar avea nevoie de aproximativ 18 mii de lei lunar pentru a fi fericiți, în timp ce femeile au menționat o medie de 14900 de lei lunar, reflectând o diferență de aproximativ 20%. Media națională a cerințelor financiare pentru starea de fericire a fost estimată la 16300 de lei lunar.

Pe categorii de vârstă, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani au menționat cel mai mare nivel de nevoie financiară lunară, aproximativ 18700 de lei, în timp ce cei cu vârste între 30 și 44 de ani au indicat o medie de 20600 de lei lunar.

După locul de trai, respondenții din mediul urban au declarat că ar avea nevoie de aproximativ 19 mii de lei lunar pentru a se simți fericiți, în timp ce cei din mediul rural au menționat o necesitate de aproximativ 14 mii de lei lunar.

În funcție de nivelul de educație, cei cu studii superioare au exprimat cea mai mare așteptare financiară, de aproximativ 20500 de lei lunar, cu aproximativ 30% mai mult față de ceilalți respondenți.

Referitor la nivelul salariilor care ar opri migrația, în 2024, respondenții au indicat că un salariu de aproximativ 17500 de lei lunar i-ar determina să rămână în țară, reflectând o apropiere semnificativă față de așteptările salariale exprimate în 2017, care erau de două ori mai mari decât salariile reale de atunci.

Expertul a subliniat și discrepanțele semnificative între salariile medii în Republica Moldova și în zona euro de-a lungul anilor, arătând o tendință de convergență lentă, dar constantă, a salariilor moldovenești spre nivelurile europene.

În concluzie, sondajul a evidențiat că, deși salariile în Moldova au crescut în ultimii ani, migrația rămâne o problemă majoră, mai ales în rândul tinerilor, indiferent de nivelul salariilor locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Iun. 2024, 17:44
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
27 Iun. 2024, 17:44 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Andrei Cușnir, un tânăr antreprenor și medic stomatolog din Florești, a găsit o soluție ingenioasă pentru a combate facturile mari la energie. Confruntat cu o provocare, Andrei a transformat-o într-o oportunitate, alegând să investească într-un sistem fotovoltaic.

Prin Programul Guvernamental „373”, gestionat de ODA, antreprenorul a accesat un credit de 450 de mii de lei, permitându-i să își instaleze panouri solare. Astfel, Andrei a reușit să reducă semnificativ costurile la energie electrică.

„Programul nu mi s-a părut complicat. În mai puțin de două săptămâni am reușit să adun toate actele necesare, iar când am mers la bancă am reușit să obținem creditul în câteva zile”, a declarat Andrei Cușnir în cadrul unui eveniment dedicat antreprenorilor, organizat de ODA.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Programul „373”, lansat în vara anului 2023, a sprijinit deja 320 de companii, oferindu-le acces la 388 de credite cu o valoare totală de peste 1 miliard de lei. Investițiile generate au un impact semnificativ asupra economiei, ajungând la o valoare totală de 1,5 miliarde de lei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău