Mutare surpriză la unul dintre marii exportatori de vin din Republica Moldova

02 Sept. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Sept. 2024, 17:08 // Actual //  bani.md

Producătorul de vinuri Purcari, listat la Bursa de Valori București cu o capitalizare de 618 milioane de RON, achivalentul a 124,2 milioane de euro, a anunțat o schimbare importantă în echipa sa de conducere. Alex Filip, actualul director general adjunct al companiei, va prelua funcția de director general al Grupului începând cu 1 ianuarie 2025. Victor Bostan, care a condus Purcari până acum, va continua să ofere sprijin în calitate de consilier al noului director general pentru o perioadă de un an, concentrându-se pe agricultură, viticultură și vinificație.

Alex Filip, anterior Managing Partner la biroul din București a companiei de consultanță McKinsey & Company, a fost numit director general adjunct la Purcari în ianuarie 2024, având responsabilitatea de a coordona diverse arii strategice, inclusiv administrare, ESG, finanțe, HR, IT, juridic, marketing, relații cu investitorii și vânzări.

Promovarea lui Filip în funcția de director general face parte din planul de succesiune al Grupului, așa cum a explicat Vasile Tofan, președintele Consiliului de Administrație al Purcari Wineries: „Exact acum un an, l-am numit pe Alex în rolul de Director General Adjunct la Purcari și am anunțat că, condiționat de atingerea obiectivelor de performanță și aprobarea Consiliului de Administrație, Alex îl va succeda pe Victor Bostan în funcția de Director General al Grupului, începând cu 1 ianuarie 2025.”

Compania a înregistrat în primul semestru al anului 2024 venituri de 166 milioane lei, în creștere cu 3% față de anul precedent, și un profit net de 29 milioane lei, cu 8% mai mult decât în aceeași perioadă din 2023. Pentru întregul an 2024, Purcari estimează o creștere a veniturilor cu 5-10%, o marjă EBITDA de 26-28% și o marjă a profitului net de 14-16%.

„Călătoria de transformare pe care am început-o ne va ajuta să navigăm și mai bine prin complexitățile cu care se confruntă industria noastră și să ne consolidăm ca un grup vinicol multinațional”, a comentat Alex Filip.

Purcari Wineries, cel mai mare exportator de vin din Moldova, are în portofoliu branduri renumite precum Purcari, Crama Ceptura, Bostavan, Bardar, Domeniile Cuza și Angel’s Estate, livrând produse în peste 40 de țări. Compania este listată la Bursa de Valori București din februarie 2018, iar acțiunile sale s-au apreciat cu 6,7% de la începutul anului 2024, cu tranzacții de 56 milioane RON.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ