Ne așteaptă vremuri tulburi! Sturza: Se vor acomoda tinerii cu tizicul și spălatul din lighean

01 Iul. 2022, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iul. 2022, 11:32 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premieri și actualul om de afaceri Ion Sturza, într-o postare pe Facebook, susține că ne așteaptă vremuri tulburi, în condițiile în care liberalismul și globalizarea sunt în regres. Crește populismul și autoritarismul.

Omul de afaceri afirmă că la o întâlnire care a vizat celebrarea a 30 de ani de prezență în România a unei companii vorbitorii – tineri, deștepți și empatici – au fost politic corecți: suntem în era digitală și trebuie să avem grijă de schimbările climatice, egalitate de gen și să fim responsabili social.

„Asta până pe scenă a ieșit unul din cei mai mari gânditori contemporani, Robert Kaplan, și a aruncat în aer creierul ascultătorilor – trăim în cea mai turbulentă perioadă de după al Doilea Război Mondial. Pandemia a fost floare la ureche. Războaiele și înarmarea forțată sunt traiectoria dominantă de dezvoltare. Ucraina este un caz secundar de pericol global. Primordiale sunt ambițiile Chinei. Liberalismul și globalizarea sunt în regres. Crește populismul și autoritarismul. Într-un cuvânt, perioada de creștere economică și prosperitate în care miliarde de pământeni(!) au scăpat de sărăcie s-a terminat. Vin vremuri  grele. Foarte grele”, potrivit lui Sturza.

Potrivit lui fostului premier, din păcate, sunt nevoit să-i dau dreptate domnului Kaplan. Eu o simt pe „pielea” mea zilnic. În PNl – profituri și pierderi. Așa e când ai vrut să fii foarte digital și internațional… Dar cine știe, poate aici e și „scăparea”?

„Pentru mine și generația mea războaiele, crizele și dramele umane nu sunt o noutate. Vom supraviețui. Dar ce facem cu cei mai tineri? Cei până în 40 de ani. Ei s-au deprins cu viața bună. Creștere economică, joburi bine plătite, afaceri, posibilitatea de a călători, odihni la mare și munte. Copii cu oportunități bune de studii. Ei cum se vor acomoda cu „tizicul” și spălatul din lighean? Metaforic vorbind”, se întreabă omul de afaceri.

Sturza afirmă că nu vreau să dramatizeze! Nici nu sunt demoralizat. Dar în momente de cumpănă te gândești la ce îți este cel mai drag, la copii. Trebuie să-i protejăm prin discuții sincere și să-i încurajăm să muncească. Mai mult.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Mart. 2023, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mart. 2023, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Intermediarii profită în timp ce țițeiul rusesc găsește rute indirecte către piața europeană, susțin politicienii și oamenii din industrie, citați de politico.eu.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că dependența Europei de petrolul și gazele rusești „aparține trecutului”.

Dar alții, de la înalți oficiali ucraineni la europarlamentari și persoane din industrie, spun că acest capitol al istoriei nu s-a încheiat.

Cantități semnificative de hidrocarburi rusești, în special de petrol, continuă să fenteze sancțiunile și pe piața europeană, spun aceștia, obținând bani care finanțează mașinăria de război a lui Vladimir Putin.

Este cunoscut faptul că petrolul brut e dificil de urmărit pe piețele globale. Acesta poate fi ușor combinat cu alte transporturi în țările de tranzit, creând efectiv un lot mai mare de petrol ale cărui origini nu pot fi determinate. Procesul de rafinare, necesar pentru orice aplicație practică, elimină, de asemenea, orice urmă a originii materiei prime.

O rețea complexă de companii de transport maritim, care poartă steaguri ale unor jurisdicții offshore insesizabile, adaugă un strat suplimentar de mister; unele au fost acuzate că ajută Rusia să ascundă originea exporturilor sale de țiței folosind o varietate de mijloace.

UE a interzis în mare parte combustibilii fosili ruși de la declanșarea invaziei încoace, cu excepții pentru cantități limitate de țiței prin conducte, gaze prin conducte, gaze naturale lichefiate (GNL) și produse petroliere.

Rute spre Europa

Dar volume mari de țiței rusesc – o sursă de venituri mai mare decât gazele – sunt încă expediate pe piețele globale, ceea ce îi face pe unii experți să suspecteze că acestea ajung pe piața europeană pe ușa din spate.

„De la introducerea sancțiunilor, volumele de țiței pe care Rusia le exportă au rămas mai mult sau mai puțin constante”, a declarat Saad Rahim, economist-șef al firmei globale de tranzacționare a mărfurilor Trafigura. „Este posibil ca petrolul rusesc să fie vândut în continuare către UE și națiunile occidentale prin intermediari.”

O rută potențială către Europa este prin Azerbaidjan, care se învecinează cu Rusia și este punctul de plecare al conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), operată de BP. Portul Ceyhan, din Turcia, este un important centru de aprovizionare din care se expediază țițeiul către Europa; de asemenea, primește cantități mari din Irak prin conducta Kirkuk-Ceyhan.

François Bellamy, un europarlamentar francez și membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a exprimat suspiciuni cu privire la această rută într-o întrebare recentă adresată Comisiei. Datele arată că Azerbaidjanul a exportat cu 242.000 de barili pe zi mai mult decât a produs între aprilie și iulie anul trecut, a spus el – o marjă mare față de producția internă, care a fost de 648.000 de barili pe zi luna trecută și care este în declin pe termen lung, potrivit cifrelor ministerului.

„Cum poate o țară să își diminueze producția și să își crească exporturile în același timp? Există ceva complet inconsecvent în cifre, și această inconsecvență creează suspiciuni că sancțiunile sunt eludate”, a declarat Bellamy.

În același timp, însă, Turcia și-a dublat anul trecut importurile directe de petrol rusesc și a refuzat să impună sancțiuni asupra țițeiului rusesc, în ciuda faptului că a oferit simultan sprijin militar și umanitar Ucrainei.

Centrul finlandez pentru cercetare în domeniul energiei și al aerului curat (CREA) a avertizat la sfârșitul anului trecut că „o nouă rută pentru petrolul rusesc către UE apare prin Turcia, o destinație în creștere pentru țițeiul rusesc”, unde acesta este rafinat în produse petroliere care nu fac obiectul sancțiunilor, fiind vândut mai departe.

„Avem suficiente dovezi că unele companii internaționale cumpără produse de rafinare realizate din petrol rusesc și le vând mai departe în Europa”, a declarat Ustenko, consilierul lui Zelenski. „Este complet legal, dar complet imoral. Doar pentru că este permis, nu înseamnă că nu trebuie să facem nimic în această privință.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău