Nicanor Negru, Regina Naturii: Recomand tuturor apicultorilor, cel puțin să încerce, să obțină certificarea ecologică

08 Oct. 2021, 17:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
08 Oct. 2021, 17:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Regina Naturii este un producător de miere din raionul Ialoveni. În ultimii ani, compania a devenit foarte cunoscută în sectorul apicol, întrucât a ajuns unul dintre cei mai mari exportatori de miere din Republica Moldova. A reușit să ajungă la această performanță datorită faptului că colaborează cu apicultori din toată Republica Moldova.

„Ne ocupăm cu producere, precum și cu colectarea mierii de la producătorii mai mici din Republica Moldova deja de ceva timp și am reușit să consolidăm în jurul nostru o echipă bună.” , a declarat Nicanor Negru, directorul Regina Naturii.

De asemenea, compania Regina Naturii, cu suportul USAID a susținut un grup de apicultori din Republica Moldova să obțină certificarea ecologică. În acest sens, Nicanor Negru îndeamnă toți apicultorii să încerce să obțină certificarea ecologică.

„Recomandăm tuturor apicultorilor, cel puțin să încerce, să obțină certificarea ecologică. Acesta este un proces deloc ușor, dar, într-un final vor ști ce înseamnă cu adevărat miere ECO. Această certificare are o mulțime de avantaje, în primul rând se exclud mai multe riscuri de infectare pentru albine, deoarece respectă anumite reguli. De asemenea, aceasta are și un impact financiar asupra oricărui producător, întrucât mierea ecologică este comercializată la un preț mai mare. Produsele BIO, în special miere se vând la un preț mai mare decât cele convenționale.”, a adăugat Nicanor Negru.

În cadrul unui eveniment organizat recent de USAID în parteneriat cu Regina Naturii, un grup de 6 apicultori din țară a obținut certificarea ecologică:

  • Moisa Gheorghe;
  • BIOhoney Group SRL;
  • GȚ Bujag Stela;
  • GȚ Barbă Iulia;
  • GȚ Bivol Andrei.

Compania Regina Naturii intenționează în următoarea perioadă să crească numărul apicultorilor în grup până la 50 și să extindă lista produselor apicole certificate ECO.

Printre apicultorii care au fost certificați este și Andrei Bivol, prisaca căruia a fost și gazda evenimentului. Apicultorul a declarat că a participat în procesul de conversie la producția ecologică cu 300 de familii de albini. Cu toate că sunt condiții extrem de riguroase, apicultorul speră că aceste produse vor deschide noi perspective de comercializare a mierii, iar certificatul obținut va spori încrederea consumatorilor că mierea este cu adevărat ecologică.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 7800 de stupine. Aproximativ 15% din totalul mierii produse în Moldova este consumat local, iar 85% este exportat. Republica Moldova exportă miere în principal către Uniunea Europeană, în special către România, Italia, Franța, Germania, Spania. Acum un an, alți 11 apicultori, cu suportul proiectului USAID APM în parteneriat cu compania Apicola-Lux CC, și-au certificat ecologic procesul de producere a mierii. 

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ