Nicanor Negru, Regina Naturii: Recomand tuturor apicultorilor, cel puțin să încerce, să obțină certificarea ecologică

08 Oct. 2021, 17:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
08 Oct. 2021, 17:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Regina Naturii este un producător de miere din raionul Ialoveni. În ultimii ani, compania a devenit foarte cunoscută în sectorul apicol, întrucât a ajuns unul dintre cei mai mari exportatori de miere din Republica Moldova. A reușit să ajungă la această performanță datorită faptului că colaborează cu apicultori din toată Republica Moldova.

„Ne ocupăm cu producere, precum și cu colectarea mierii de la producătorii mai mici din Republica Moldova deja de ceva timp și am reușit să consolidăm în jurul nostru o echipă bună.” , a declarat Nicanor Negru, directorul Regina Naturii.

De asemenea, compania Regina Naturii, cu suportul USAID a susținut un grup de apicultori din Republica Moldova să obțină certificarea ecologică. În acest sens, Nicanor Negru îndeamnă toți apicultorii să încerce să obțină certificarea ecologică.

„Recomandăm tuturor apicultorilor, cel puțin să încerce, să obțină certificarea ecologică. Acesta este un proces deloc ușor, dar, într-un final vor ști ce înseamnă cu adevărat miere ECO. Această certificare are o mulțime de avantaje, în primul rând se exclud mai multe riscuri de infectare pentru albine, deoarece respectă anumite reguli. De asemenea, aceasta are și un impact financiar asupra oricărui producător, întrucât mierea ecologică este comercializată la un preț mai mare. Produsele BIO, în special miere se vând la un preț mai mare decât cele convenționale.”, a adăugat Nicanor Negru.

În cadrul unui eveniment organizat recent de USAID în parteneriat cu Regina Naturii, un grup de 6 apicultori din țară a obținut certificarea ecologică:

  • Moisa Gheorghe;
  • BIOhoney Group SRL;
  • GȚ Bujag Stela;
  • GȚ Barbă Iulia;
  • GȚ Bivol Andrei.

Compania Regina Naturii intenționează în următoarea perioadă să crească numărul apicultorilor în grup până la 50 și să extindă lista produselor apicole certificate ECO.

Printre apicultorii care au fost certificați este și Andrei Bivol, prisaca căruia a fost și gazda evenimentului. Apicultorul a declarat că a participat în procesul de conversie la producția ecologică cu 300 de familii de albini. Cu toate că sunt condiții extrem de riguroase, apicultorul speră că aceste produse vor deschide noi perspective de comercializare a mierii, iar certificatul obținut va spori încrederea consumatorilor că mierea este cu adevărat ecologică.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 7800 de stupine. Aproximativ 15% din totalul mierii produse în Moldova este consumat local, iar 85% este exportat. Republica Moldova exportă miere în principal către Uniunea Europeană, în special către România, Italia, Franța, Germania, Spania. Acum un an, alți 11 apicultori, cu suportul proiectului USAID APM în parteneriat cu compania Apicola-Lux CC, și-au certificat ecologic procesul de producere a mierii. 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău