„Nu recomand criptomonedele pentru investitorii noi”. Ce spune milionarul Grant Sabatier despre investițiile în cripto

14 Mai 2021, 15:20
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
14 Mai 2021, 15:20 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Până la sfârșitul anului 2017, Grant Sabatier era un cripto-milionar. Cei 69 de bitcoini pe care îi cumpărase în 2013, la aproximativ 72 USD pe monedă, se tranzacționau cu 16.600 USD bucata. El recomandă investitorilor să nu cumpere bitcoin.

Sabatier, autorul „Libertății financiare” și cofondator al BankBonus.com, spera că acesta va fi ultimul său cuvânt pe această temă. „Mi-am exprimat punctul de vedere”, spune el.

Dar câteva lucruri s-au schimbat de atunci. În primul rând, Bitcoinul a fost singura monedă tranzacționată recent cu peste 57.000 de dolari. Întreaga piață criptografică a explodat. Valoarea totală de piață a monedelor digitale a depășit recent pentru prima dată 2 trilioane de dolari.

Și, odată cu creșterea prețurilor cripto, a crescut și conștientizarea publicului, subliniază Sabatier. „A devenit o parte imensă a culturii noastre”, spune el. „În ultimul an, a trecut de la o subcultură la avangarda culturii noastre.”

Dar, deși criptomonedele au explodat în preț și proeminență, Sabatier nu crede că ar trebui să ocupe un loc proeminent în portofoliul dvs.

„Încă nu recomand ca investitorii noi – oricine are mai puțin de 25.000 de dolari să investească în criptomonede”, spune el. „Singurul lucru care s-a schimbat este că criptomoneda ar trebui tratată ca orice altă clasă de active alternative și să fie folosită ca o modalitate de diversificare a portofoliului dvs.”

Principala preocupare a lui Sabatier cu privire la criptomonede este lipsa de istorie care poate oferi investitorilor informații despre cum se va comporta activul.

„Crypto nu are o experiență foarte lungă”, spune el. „Cu acțiuni, obligațiuni și proprietăți imobiliare, există date istorice imense care ne ajută să înțelegem performanța piețelor.”

Sabatier spune că asta nu înseamnă că criptomonedele nu-și au locul în portofoliul dvs., pur și simplu nu ar trebui să fie cap de afiș.

„Marea mea problemă este că oamenii investesc porțiuni mari din portofoliul lor în cripto, ceea ce reprezintă mai mult un joc pe termen scurt”, spune el. „Noii investitori ar trebui să economisească pe termen lung. Vrei să mergi la Vegas și să-ți pui economiile de viață pe roșu sau negru la masa de ruletă? ”

Deoarece prețurile criptografice nu sunt legate de elementele fundamentale și, în schimb, se deplasează pur pe baza speculațiilor investitorilor, orice investiție în moneda digitală este obligată să fie extrem de volatilă. Dar deținerea de alocări mici de clase de active care se comportă diferit de investițiile din portofoliul dvs. de bază adaugă diversificare și vă poate spori rentabilitatea în timp. De aceea, Sabatier recomandă tratarea criptomonedelor ca un activ alternativ, asemănător unei investiții în metale prețioase, mărfuri sau colecții.

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău