Numărul milionarilor chinezi se va dubla până în 2025. Mărirea avuţiei va ajuta țara să evite „capcana venitului mediu”

21 Mai 2021, 17:10
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
21 Mai 2021, 17:10 // Au Bani //  MD Bani

China îşi va dubla numărul milionarilor în condiţiile în care clasa mijlocie va creşte cu aproape jumătate în următorii cinci ani, ceea ce va stimula consumul în a doua economie a lumii, estimează banca britanică HSBC Holdings Plc.

Potrivit HSBC, numărul chinezilor care dispun de active de investit în valoare de cel puţin 10 milioane de yuani (1,55 milioane de dolari) ar putea ajunge la cinci milioane în 2025, de la peste două milioane în prezent. În aceeaşi perioadă, clasa mijlocie din China, care numără în prezent aproximativ 340 milioane de persoane, va creşte cu 45% până la peste 500 milioane de persoane, scrie AGERPRES.

„Extinderea clasei mijlocii va susţine creşterea economică pe termen mediu şi lung, iar cheltuieile de consum solide vor susţine cererea internă, încrederea companiilor şi cheltuielile de capital. Expansiunea clasei de mijloc va conduce de asemenea la majorarea importurilor de bunuri şi servicii, ceea ce va atrage companiile străine să investească în China”, susţine o echipă de economiştii de la HSBC, condusă de Qu Hongbin.

Extinderea avuţiei va ajuta China să evite aşa-numita „capcană a venitului mediu” (- o zonă în care veniturile nici nu mai cresc, dar nici nu mai scad – n.r.) şi de asemenea va ajuta eforturile Guvernului de la Beijing de a face tranziţia la o economie care se bazează mai mult pe consum, susţin economiştii. „Nu este o exagerare să spunem că clasa mijlocie poate fi coloana vertebrală a strategiei dublei circulaţii a Chinei”, sunt de părere economiştii de la USBC.

Avuţia gospodăriilor chineze ar putea creşte cu aproximativ 8,5% în fiecare din următorii cinci ani, iar activele investibile vor ajunge la 300.000 de miliarde de yuani în 2025, echivalentul a 300% din Produsul Intern Brut al Chinei din 2020.

O clasă de mijloc mai extinsă şi venituri mai mari va însemna creşterea cererii pentru bunuri şi servicii de calitate. HSBC estimează că China va înregistra o creştere a consumului său cu aproximativ 1.100 miliarde de dolari, pentru fiecare majorare cu 20 de dolari a cheltuielilor zilnice ale noii sale clase de mijloc.

Însă, pe măsură ce China devine mai bogată creşte şi decalajul avuţiei, în condiţiile în care cele mai bogate 1% dintre gospodării vor deţine 30% din avuţia Chinei. În aceste condiţii HSBC susţine că este nevoie de mai multe eforturi pentru a reduce inegalitatea veniturilor şi a-i ajuta pe cei săraci să se alăture clasei de mijloc, precum muncitorii emigranţi şi noii absolvenţi de universitate.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 12:36 // Actual //  Ursu Victor

Regiunea transnistreană a înregistratun declin de 36% al comerțului extern în perioada ianuarie–mai 2025. Volumul total al schimburilor comerciale a ajuns la doar 652,6 milioane de dolari, potrivit datelor oficiale publicate de administrația de la Tiraspol, arată datele așa zisului Comitet vamal al regiunii.

Exporturile s-au prăbușit cu 54%, până la 130 milioane USD, în condițiile în care mai multe categorii de produse au înregistrat scăderi drastice. Exporturile de metale s-au redus de peste 3,5 ori, iar livrările de resurse energetice au scăzut cu 84%, pe fondul opriri activității centralei electrice Moldavskaia GRES, rămasă fără gaz începând cu 1 ianuarie, după ce Gazprom a întrerupt livrările. În consecință, energia electrică a dispărut complet din statistica exporturilor.

Singura categorie majoră care și-a menținut ponderea în exporturi este cea a produselor agroindustriale, cu o cotă de 39%.

Importurile au scăzut, la rândul lor, cu 28%, totalizând 522,6 milioane USD. Aproape jumătate din aceste importuri au fost resurse energetice, dintre care o parte importantă nu au indicat țara de origine. Livrările din Rusia s-au diminuat de cinci ori, iar doar în luna mai au fost importate carburanți în valoare de 191 milioane USD, adică aproape 70% din totalul pe întreg intervalul ianuarie–mai.

În privința destinațiilor exporturilor, principalele piețe au fost: Malul drept al Republicii Moldova – 56,5%, România – 14,6% și Rusia – 7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO