O echipă de tineri din Moldova a câștigat 15,000 USD pentru dezvoltarea unei aplicații în sprijinul vârstnicilor

19 Mart. 2024, 11:28
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
19 Mart. 2024, 11:28 // Slider //  MD Bani

Chișinău, 19 martie 2024 – „Silverlink: aplicația ta la orice vârstă”! Aceasta este ideea câștigătoare a Hackathon-ului „Tineri pentru vârstnici: împotriva singurătății”, care s-a desfășurat recent la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) împreună cu Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova, Fundația Moldcell și Proiectul Tehnologiile Viitorului finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

La Hackathon au participat peste 50 de tineri specialiști IT, majoritatea studenți la Universitatea Tehnică din Moldova, participanți în startup-uri și profesioniști din alte domenii, care au fost ghidați de mentori să dezvolte o aplicație dedicată persoanelor vârstnice, pentru a-i ajuta să fie mai conectați digital și să combată singurătatea.

Tinerii au interacționat și cu persoane în vârstă, care le-au povestit din prima sursă cu ce provocări se confruntă.

Prezentă la deschiderea evenimentului, Felicia Bechtoldt, Secretară de Stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale a menționat că, potrivit prognozelor demografice, în 2040 generațiile cu vârsta de peste 50 de ani vor constitui aproximativ jumătate din totalul populației Republicii Moldova. Conform Studiului „Generații și Gen” (GGS), înaintarea în vârstă este asociată cu un nivel înalt al singurătății. Aproximativ a treia parte din populația 60+ ani resimte un sentiment de singurătate, vârstnicii fiind mai des expuși stărilor depresive comparativ cu celelalte categorii de vârstă.

Karina Nersesyan, Reprezentanta UNFPA în Moldova, a spus că Republica Moldova îmbătrânește, iată de ce este imperativ să fie identificate soluții pentru  a conecta vârstnicii la realitățile lumii moderne. Dialogul intergenerațional cu tinerii sporește coeziunea socială și este în avantajul tuturor. Programele de sprijin pentru o viață activă și sănătoasă la o vârstă înaintată fac parte din strategia de reziliență demografică a UNFPA.

În total, la Hackathon au participat 10 echipe ghidate de mentori, care au lucrat intens la dezvoltarea unui prototip IT, care să susțină persoanele vârstnice în ameliorarea sentimentului de singurătate.

Echipa „Pinguinii” a impresionat juriul cu cea mai bună, inovativă, aplicabilă, cost-eficientă și sustenabilă soluție adaptată nevoilor vârstnicilor și a obținut marele premiu de 15 000 de dolari pentru dezvoltarea în continuare a prototipului.

Soluția propusă de echipa câștigătoare, „Silverlink”, este o aplicație prietenoasă, ușor de utilizat, concepută special pentru vârstnici, pentru a-i conecta cu cei dragi, a-i ajuta să-și redescopere pasiunile și a explora noi interese. Acesta este un asistent de Inteligență Artificială pentru toți vârstnicii, care va ajuta inclusiv persoanele în vârstă cu competențe digitale mai limitate.

Potrivit autorilor, discuția dintre utilizator-asistent decurge prin intermediul mesajelor vocale, asistentul preia cuvintele utilizatorului, le convertește în text, transmite textul API-ului, obține un răspuns sub formă de text și expediază răspunsul către utilizator în forma unui mesaj vocal citit de asistentul de Inteligență Artificială.

Printre funcționalitățile importante ale acestei aplicații se numără împărtășirea stării de spirit, încărcarea fotografiilor de la activități, acces la știrile locale, posibilitatea de a purta conversații cu cei dragi.

„Noi, cei de la Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, ne bucurăm să sprijinim tinerii în dezvoltarea unor soluții inovatoare care, pe de o parte conectează  generații și, pe de altă parte, ajută vârstnicii să nu se simtă izolați social”, a menționat Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului.

„Acest hackathon reunește două direcții de activitate de bază ale Fundației Moldcell: incluziunea digitală a vârstnicilor și dezvoltarea createch-ului. Parteneriatul nostru în cadrul acestui eveniment exemplifică modul în care integrăm aceste direcții, unde tinerii inovatori își valorifică creativitatea și expertiza tehnologică, pentru a dezvolta soluții care contribuie direct la incluziunea digitală a vârstnicilor pentru o îmbătrânire activă și sănătoasă”, a adăugat Irina Strajescu, Directoarea Executivă a Fundației Moldcell.

Aplicația „Silverlink” destinată persoanelor vârstnice urmează să fie dezvoltată în următoarele 6 luni și face parte din acțiunile ce contribuie la realizarea Programului Național pentru îmbătrânire activă și sănătoasă 2023-2027, implementat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu suportul UNFPA Moldova.

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală