O istorie despre creativitate și curaj! Cum a descoperit Eugenia Dide pasiunea pentru tehnica origami

27 Feb. 2023, 12:08
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
27 Feb. 2023, 12:08 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Astăzi vă împărtășim o istorie a unei femei care inspiră – Eugenia Dide, o femeie cu probleme locomotorii, care își crește de una sigură fiul de 14 ani, și confecționează lucrări hand-made după tehnica origami.

Eugenia are o dorință aprigă de a munci pentru a asigura un trai decent pentru ea și fiul ei, dar din cauza dizabilității, lucrurile se complică. Când fiul său era în clasele primare și avea nevoie de un mărțișor pentru expoziția organizată la școală a descoperit un nou hobby – tehnica origami. Astfel a început să învețe cât mai multe despre origami, confecționând mărțișoare, flori, coșuri, etc. Totuși, Eugenia nu prea are vânzări, unii cumpărătorii spunând că e „scump”.

„Vânzări am foarte rar și foarte puține, dar nu renunț. E o plăcere pentru suflet. În majoritatea cazurilor, pentru mine, o lucrare înseamnă a spune într-un fel frumos „MULȚUMESC” unor oameni. Deseori, confecționez diverse lucrări pentru ocazii speciale: 1 martie, 8 martie, zi de naștere”, recunoaște Eugenia.

Chiar dacă viața e dură cu Eugenia ea își regăsește alinarea în tehnica origami, fiind susținută și de fiul său. Eugenia Dide este recunoscătoare că prin lucrările pe care le confecționează poate fi utilă societății.

„Eu nu vreau peștele, dar vreau undiță. Îmi doresc mult să mă încadrez, poate să lucrez undeva, să fac și eu un bănuț pentru a-i oferi fiului meu strictul necesar. Eu vreau ca oamenii să fie mai buni”, a mai adăugat Eugenia.

Întrucât primăvara bate la ușă, mărțișoarele și compozițiile confecționate de Eugenia pot fi perfect pentru expoziții sau pentru cadouri celor dragi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Foto: Facebook/Eugenia Dide

Foto: Facebook/Eugenia Dide

Foto: Facebook/Eugenia Dide

Realitatea Live

03 Mart. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mart. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică piața muncii în Republica Moldova este diversă or, există domenii unde numărul femeilor este cel mai mare. 10 sectoare în care femeile reprezintă o majoritate covârșitoare a angajaților:

 1. Producția de îmbrăcăminte – 89%: Industria confecțiilor este un domeniu în care femeile sunt bine reprezentate, contribuind semnificativ la procesul de producție.
 2. Asistență socială – 86%: Sectorul asistenței sociale oferă un cadru propice pentru angajarea femeilor dornice să sprijine și să ajute comunitatea.

3.  Asistență medicală – 84%: Sănătatea este un domeniu vital și femeile sunt implicate în mod activ în furnizarea îngrijirilor medicale esențiale.

 1. Poștă și livrare – 79%: Industria poștei și a serviciilor de livrare reprezintă un alt domeniu în care femeile dețin o pondere semnificativă în ceea ce privește forța de muncă.
 2. Biblioteci, arhive, muzee – 79%: Cultura și educația sunt domenii în care femeile se remarcă prin contribuțiile lor în conservarea și promovarea patrimoniului cultural.
 3. Educație – 77%: Femeile sunt larg reprezentate în sistemul de învățământ, ocupând diverse poziții, de la profesori la personal administrativ.
 4. Prelucrare piele – 77%: Industria prelucrării pielii oferă oportunități de angajare pentru femeile care sunt pricepute în arta lucrului manual.
 5. Activități juridice și contabile – 74%: Sectorul juridic și cel contabil sunt domenii în care femeile aduc expertiză și profesionalism.
 6. Turism – 72%**: Industria turismului oferă numeroase oportunități de angajare pentru femeile interesate de servicii în domeniul ospitalității și turismului.
 7. Sectorul financiar – 71%: Femeile sunt bine reprezentate în sectorul financiar, ocupând poziții de la contabili și auditori la manageri de investiții.

Pe de altă parte, există și sectoare în care prezența femeilor este mai scăzută. Iată cele mai puțin reprezentate 10 industrii:

 1. Producție de petrol și gaze – 6%
 2. Construcții – 13%
 3. Investigații și securitate – 13%
 4. Silvicultură – 15%
 5. Reparația și întreținerea mașinilor și echipamentelor – 16%
 6. Transport terestru – 18%
 7. Comerț cu transport – 18%
 8. Structuri metalice – 18%
 9. Colectarea și tratarea deșeurilor – 21%

10.Transport pe apă – 22%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău