O nouă taxă pentru turism, în Europa. Ce este ETIAS și de când intră în vigoare

29 Iun. 2022, 13:37
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Iun. 2022, 13:37 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Începând cu 2023, Comisia Europeană va lansa un sistem electronic de autorizare a călătoriei pentru turiștii din țări care, în prezent, nu fac parte din Uniunea Europeană. Viza de călătorie ETIAS, similară sistemului american, vine pe fondul dorinței blocului comunitar de a-și consolida securitatea la frontieră. În plus, UE vrea să monitorizeze digital turiștii care intră și ies din țările membre, scrie Wall-Street.ro.

Ce este ETIAS?

ETIAS, care înseamnă Sistemul european de informații și autorizație de călătorie (European Travel Information and Authorization System), fusese programat să înceapă în 2022, fiind considerat mai precis o scutire de viză. Sistemul va verifica acreditările de securitate și va percepe o taxă călătorilor care vizitează țările membre UE în scopuri de afaceri, turism, medical sau de tranzit.

Călătorii care vizitează, în prezent, Europa fără viză pot intra în UE și în țările membre Schengen gratuit și fără nicio verificare digitală de securitate înainte de sosirea lor în Europa.

ETIAS, ca și ESTA din Statele Unite, reprezintă o autorizație de călătorie pentru turiștii care nu au nevoie de viză pentru a vizita Europa și o taxă de călătorie pentru cei care fac parte din state terțe blocului comunitar.

ETIAS va fi obligatoriu pentru cetățenii unor țări precum Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Canada, dar și Marea Britanie, care și-au pierdut libertatea de mișcare după Brexit.

De ce vrea Uniunea Europeană un asemenea sistem?

Există patru motive principale în spatele introducerii ETIAS, după cum urmează:

  • Sunt tot mai mulți oameni care vizitează Europa, cu aproximativ 50 de milioane de vizitatori individuali în 2021 și peste 200 de milioane de intrări.
  • Numărul refugiaților și al persoanelor care solicită azil dintr-o varietate de motive, inclusiv persecuție, război, beneficii economice etc., a crescut brusc în ultimii câțiva ani.
  • Incidentele teroriste au devenit mai frecvente, țările afectate recent fiind Franța, Belgia, Germania și Spania.
  • Progresele în tehnologia comunicațiilor electronice, precum și utilizarea internetului de către oamenii din întreaga lume au făcut ca o formă electronică de autorizare înainte de călătorie să devină o modalitate realistă și practică de a obține tipul de informații care s-ar dovedi utile autorităților de la frontieră și securității europene.

Ce țări vor fi afectate de acest nou sistem?

Programul afectează aproximativ 60 de țări, inclusiv SUA și Marea Britanie, care și-au pierdut libertatea de mișcare după Brexit.

Țările afectate de sistemul ETIAS sunt:

  • țări non-europene care nu au nevoie de viză pentru a călători în Europa

Deși nu este necesară o viză, există restricții cu privire la cât timp pot turiștii rămâne și ce pot face acolo, în special dacă doresc să studieze, să lucreze, să locuiască sau să se rețină mai mult de trei luni la un moment dat (americani, canadieni, australieni, japonezi etc).

  • țări non-europene care au nevoie de vize înainte de a pleca în Europa

Majoritatea persoanelor din acest grup de state sunt cetățeni ai țărilor mai sărace din lumea a treia sau cei care au legături mai puțin puternice din punct de vedere cultural și economic cu UE.

Ce informații sunt necesare pentru obținerea scutirii de viză ETIAS?

Procesul de aplicare la ETIAS este programat să dureze aproximativ 10 minute sau mai puțin. Site-ul web care prelucrează aplicațiile ETIAS va accepta dispozitive mobile și desktop.

  • Date biometrice și personale, cum ar fi numele, data nașterii și sexul,
  • Detalii de contact ale solicitantului, cum ar fi adresa de e-mail, adresa de domiciliu,
  • Istoricul educației, cum ar fi școala primară, secundară, profesională, universitară sau fără studii,
  • Informații despre documentele de călătorie, cum ar fi un pașaport sau alt document, inclusiv date precum numărul documentului, data emiterii, data expirării și țara,
  • Ocupația sau postul actual, inclusiv titlul și detaliile de contact,
  • Primul stat membru UE de sosire,
  • Întrebări de bază referitoare la activitățile criminale anterioare, consumul de droguri, călătoriile în zonele de conflict, precum și istoricul de imigrare din UE și din afara UE.

Terții pot aplica în numele solicitanților, dar acest lucru trebuie dezvăluit în momentul depunerii cererii.

Taxa pentru scutirea de viză ETIAS

Costul vizei va fi de 7 euro sau 7,35 dolari pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, notează CNN.

Nu este încă clar dacă vor exista excepții de la această regulă sau dacă unii vor putea aplica gratuit.

În comparație, SUA percepe 21 de dolari pentru o autorizație ESTA.

Realitatea Live

25 Mart. 2023, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mart. 2023, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Intermediarii profită în timp ce țițeiul rusesc găsește rute indirecte către piața europeană, susțin politicienii și oamenii din industrie, citați de politico.eu.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că dependența Europei de petrolul și gazele rusești „aparține trecutului”.

Dar alții, de la înalți oficiali ucraineni la europarlamentari și persoane din industrie, spun că acest capitol al istoriei nu s-a încheiat.

Cantități semnificative de hidrocarburi rusești, în special de petrol, continuă să fenteze sancțiunile și pe piața europeană, spun aceștia, obținând bani care finanțează mașinăria de război a lui Vladimir Putin.

Este cunoscut faptul că petrolul brut e dificil de urmărit pe piețele globale. Acesta poate fi ușor combinat cu alte transporturi în țările de tranzit, creând efectiv un lot mai mare de petrol ale cărui origini nu pot fi determinate. Procesul de rafinare, necesar pentru orice aplicație practică, elimină, de asemenea, orice urmă a originii materiei prime.

O rețea complexă de companii de transport maritim, care poartă steaguri ale unor jurisdicții offshore insesizabile, adaugă un strat suplimentar de mister; unele au fost acuzate că ajută Rusia să ascundă originea exporturilor sale de țiței folosind o varietate de mijloace.

UE a interzis în mare parte combustibilii fosili ruși de la declanșarea invaziei încoace, cu excepții pentru cantități limitate de țiței prin conducte, gaze prin conducte, gaze naturale lichefiate (GNL) și produse petroliere.

Rute spre Europa

Dar volume mari de țiței rusesc – o sursă de venituri mai mare decât gazele – sunt încă expediate pe piețele globale, ceea ce îi face pe unii experți să suspecteze că acestea ajung pe piața europeană pe ușa din spate.

„De la introducerea sancțiunilor, volumele de țiței pe care Rusia le exportă au rămas mai mult sau mai puțin constante”, a declarat Saad Rahim, economist-șef al firmei globale de tranzacționare a mărfurilor Trafigura. „Este posibil ca petrolul rusesc să fie vândut în continuare către UE și națiunile occidentale prin intermediari.”

O rută potențială către Europa este prin Azerbaidjan, care se învecinează cu Rusia și este punctul de plecare al conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), operată de BP. Portul Ceyhan, din Turcia, este un important centru de aprovizionare din care se expediază țițeiul către Europa; de asemenea, primește cantități mari din Irak prin conducta Kirkuk-Ceyhan.

François Bellamy, un europarlamentar francez și membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a exprimat suspiciuni cu privire la această rută într-o întrebare recentă adresată Comisiei. Datele arată că Azerbaidjanul a exportat cu 242.000 de barili pe zi mai mult decât a produs între aprilie și iulie anul trecut, a spus el – o marjă mare față de producția internă, care a fost de 648.000 de barili pe zi luna trecută și care este în declin pe termen lung, potrivit cifrelor ministerului.

„Cum poate o țară să își diminueze producția și să își crească exporturile în același timp? Există ceva complet inconsecvent în cifre, și această inconsecvență creează suspiciuni că sancțiunile sunt eludate”, a declarat Bellamy.

În același timp, însă, Turcia și-a dublat anul trecut importurile directe de petrol rusesc și a refuzat să impună sancțiuni asupra țițeiului rusesc, în ciuda faptului că a oferit simultan sprijin militar și umanitar Ucrainei.

Centrul finlandez pentru cercetare în domeniul energiei și al aerului curat (CREA) a avertizat la sfârșitul anului trecut că „o nouă rută pentru petrolul rusesc către UE apare prin Turcia, o destinație în creștere pentru țițeiul rusesc”, unde acesta este rafinat în produse petroliere care nu fac obiectul sancțiunilor, fiind vândut mai departe.

„Avem suficiente dovezi că unele companii internaționale cumpără produse de rafinare realizate din petrol rusesc și le vând mai departe în Europa”, a declarat Ustenko, consilierul lui Zelenski. „Este complet legal, dar complet imoral. Doar pentru că este permis, nu înseamnă că nu trebuie să facem nimic în această privință.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău