O profesoară a donat un miliard de dolari școlii unde a predat. Banii erau moștenirea primită după ce soțul ei a murit

27 Feb. 2024, 12:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
27 Feb. 2024, 12:03 // Bani și Afaceri //  bani.md

O fostă profesoară a Facultăţii de Medicină Albert Einstein donează un miliard de dolari acestei şcoli din oraşul New York, cel mai substanţial dar de acest fel oferit în Statele Unite, pentru achitarea taxelor şcolare ale tuturor studenţilor, a anunţat luni instituţia de învăţământ, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Dr. Ruth Gottesman donează această suma din averea pe care i-a lăsat-o răposatul ei soţ, David ”Sandy” Gottesman, un expert financiar pe Wall Street şi investitor în Berkshire Hathaway, care a decedat în septembrie 2022.

”Îi sunt foarte recunoscătoare fostului meu soţ Sandy pentru că mi-a lăsat aceste fonduri în grijă şi sunt fericită să am marele privilegiu de a face acest dar pentru o cauză atât de demnă”, a spus ea într-un comunicat comun, semnat alături de instituţia de învăţământ.

Gottesman s-a alăturat facultăţii de medicină în 1968. În perioada cât a predat aici, a făcut cercetări în domeniul dizabilităţilor de învăţare la copii şi a creat un program de alfabetizare pentru adulţi. În prezent, este preşedinta consiliului de administraţie al şcolii şi face parte din consiliul de administraţie al Montefiore Health System, spitalul afiliat facultăţii.

Prin intermediul acestei donaţii, tuturor studenţilor la zi li se va rambursa taxa pentru semestrul de primăvară 2024, iar toţi viitorii studenţi vor învăţa gratuit. Taxa de şcolarizare la această facultate este de 60.000 de dolari pe an, iar mulţi studenţi acumulează credite de peste 200.000 de dolari după absolvire.

”Acest dar transformator are drept scop atragerea unei game diverse şi talentate de persoane, care altfel n-ar fi dispus de mijloace pentru a urma o educaţie medicală”, a precizat instituţia de învăţământ, adăugând că este cel mai mare dar oferit unei şcoli medicale din Statele Unite.

Facultatea, la care sunt înmatriculaţi circa 1.100 de studenţi, este situată în Bronx, o zonă care se clasează pe ultimul loc în statul New York din punctul de vedere al indicatorilor şi factorilor de sănătate, potrivit Institutului pentru sănătatea populaţiei din cadrul Universităţii din Wisconsin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO