O țară cu aproape 50 de mii de moldoveni, lovită din plin: Cea mai mare prăbușire de la cel de-Al Doilea Război Mondial

20 Iul. 2023, 10:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iul. 2023, 10:02 // Actual //  Lupu Eduard

Boom-ul economic care s-a produs în ultimii 40 de ani într-o țară dezvoltată din Europa a fost unul spectaculos, iar valoarea proprietăților imobiliare a crescut enorm, împingând PIB-ul la cote uriașe. Dar acum, în 2023, Marea Britanie, un stat în care trăiesc aproximativ 50 de mii de moldoveni, se confruntă ce cea mai mare scădere a valorii proprietăților imobiliare de la cel de-Al Doilea Război Mondial și până acum, susțin experții.

Valoarea proprietăților imobiliare din Marea Britanie ajunsese la o valoare uimitoare în 2021, la 17,5 trilioane de lire sterline, afirmă analiștii, potrivit Express.

Asta până când criza costului vieții a provocat o inversare puternică, creând cea mai mare scădere a valorii proprietăților imobiliare de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Ciclul rapid de creștere a ratei dobânzii al Băncii Angliei a distrus o bogăție uimitoare de 2,1 trilioane de lire sterline numai în ultimul an.

Dacă ratele dobânzilor mai mari persistă, acest lucru ar însemna sfârșitul boom-ului de 40 de ani din Marea Britanie. Ratele mai mari pot scădea prețurile caselor și pot crește ratele de rentabilitate a economiilor de pensii.

Scăderea prețurilor la case ar reduce bariera de depozit pentru cei care cumpără pentru prima dată. La mijlocul anilor 1990, unui cuplu tipic tânăr, care cumpăra pentru prima dată, ar fi avut nevoie de aproximativ opt ani pentru a economisi pentru un depozit pentru prima lor casă.

Această cifră a crescut la 14 ani astăzi, dar ar putea scădea înapoi la aproximativ 10 ani dacă ratele ridicate rămân aici. Acest lucru ar putea reduce presiunea atât asupra familiilor tinere.

În plus, deși ratele în creștere cresc costurile de rambursare a creditelor ipotecare, avansul mai mic necesar pentru achiziționarea unei proprietăți ar reduce costul total de viață al proprietății.

Cert este că nimeni nu știe încotro se îndreaptă ratele dobânzilor pe termen lung. Marea Britanie, o țară cu 67 de milioane de locuitori, ar putea trece la o „nouă normalitate” a bogăției mai scăzute sau boom-ul său ar putea reveni din nou, susține economistul Molly Broome. Factorii de decizie politică trebuie să fie cu un pas în fața tuturor eventualităților.

În Marea Britanie, potrivit ultimelor date, se află 42 de mii de moldoveni. În primul trimestru al anului 2023 migranții moldoveni au trimis din Marea Britanie echivalentul a 19,3 milioane de dolari, cu 25% mai puțin față de trimestrul similar al anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău