Sfatul vine de la Ministerul Egiptean al Sănătăţii care, pentru a suplini lipsa de proteine de pe mesele familiilor chinuite de grava criză economică din această ţară, îndeamnă populaţia să opteze pentru cea mai ieftină soluţie.
Autorităţile egiptene au transmis un mesaj crud: „Nu aruncaţi ghearele de pui, gătiţi-le: sunt bogate în proteine”. În martie, inflaţia din această ţară a ajuns la 30%, în februarie – la 31,9%, fiind vârful ultimilor 5 ani.
Pentru familiile egiptene din clasa de mijloc, produse de bază precum ulei, brânză şi carne au devenit aproape un lux. În câteva luni, şi-au dublat sau chiar triplat preţul.
Institutul Naţional pentru Nutriţie – în numele Ministerului Egiptean al Sănătăţii – cere ca lumea să mănânce gheare de pui, o alternativă socotită excelentă pentru a contracara lipsa alimentelor proteice.
Iar părţile de pasăre care erau oferite cândva câinilor şi pisicilor ajung în galantarele măcelarilor, lângă pulpele de pui, evident mult mai scumpe.
Preşedintele Adbdul Fattah al-Sisi dă vina pe Covid, invazia rusă şi pe consecinţele revoltei egiptene din 2011. Între timp, mulţi investitori străini părăsesc ţara.
În comunism, cozile la gheare de pui erau tradiţionale.