Oportunitate pentru companiile autohtone din domeniul bio-alimentar. Ce presupune proiectul PLAT4FOOD

22 Oct. 2021, 15:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
22 Oct. 2021, 15:11 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Datorită unui nou proiect „PLAT4FOOD”, lansat de Uniunea Europeană, companiile din Republica Moldova din domeniul bio-alimentar vor primi asistență pentru dezvoltarea de produse și servicii comune cu întreprinderile din țările Parteneriatului Estic (PE) și Uniunea Europeană (UE) pentru internaționalizarea afacerilor.

Uniunea Europeană a lansat un nou proiect „PLAT4FOOD”, implementat de un consorțiu de organizații de suport în afaceri din Bulgaria, Italia, Republica Moldova și Georgia, cu scopul de a iniția instrumente și servicii specifice pentru ÎMM-urile din acest sector și a susține dezvoltarea noilor activități promoționale și comerciale pe piețele internaționale ale acestora.

Astfel, companiile din domeniul  alimentelor bio / organice: fructe și legume proaspete, cereale, carne, produse din fructe de mare, lapte, vin, ulei vor putea beneficia de vizite de studiu pentru stabilirea parteneriatelor de afaceri, cooperarea cu producători străini, furnizori și distribuitori de servicii. Totodată, vor avea acces la o platformă promoțională internațională prin care, ulterior, va fi dezvoltat un nou plan de marketing pentru un grup omogen de ÎMM-uri. În același timp, vor fi organizate evenimente de tip B2B în Georgia și Italia pentru a crea oportunități de acces la noi piețe de desfacere (produse biofood) și a dezvolta noi colaborări de afaceri.

Pe de altă parte, vor fi susținute organizațiile de suport în afaceri, din cele 4 țări care implementează proiectul  „PLAT4FOOD”, în extinderea activităților de cooperare internațională prin aplicarea noilor modele de afaceri bazate pe „smart aggregation” a produselor, încurajarea transferului de know-how și bune practici.

Valoarea și importanța proiectului este primordială pentru țările implicate și pentru dezvoltarea lor sustenabilă. Potrivit unui raport la Comisiei Europene, ÎMM-urile din Europa reprezintă peste 95% din numărul total al companiilor private, având rolul de motoare de creștere economică continuă și un factor important de consolidare a societății libere.  Iar sectorul alimentar bio/organic are o relevanță considerabilă în Europa, care este cel mai mare exportator din lume de produse agricole.

Proiectul PLAT4FOOD este finanțat de EU4Business, inițiativă a Uniunii Europene, coordonat de EUROCHAMBERS. Proiectul va fi implementat de consorțiul: Camera de Comerț și Industrie Vratsa, Bulgaria – PP (CCI Vratsa), Unicamere del Veneto, Italia (UCV), Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Moldova (ODIMM) și Agenția Georgiană de Inovații și Tehnologie, Georgia (GITA). Perioada de implementare : 1.10.2021 – 01.02.2022.

Realitatea Live

25 Feb. 2024, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Feb. 2024, 14:27 // Actual //  Lupu Eduard

În raportul său recent, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) susține că nu există niciun indiciu că gruparea limitată de trupe rusești desfășurate în Transnistria ar putea întreprinde operațiuni la sol care să reprezinte o amenințare directă pentru Ucraina.

Această concluzie contrazice temerile anterioare că autoritățile transnistrene ar putea sprijini acțiuni hibride rusești cu scopul de a destabiliza Moldova, prin solicitarea unui referendum pentru aderarea la Rusia. ISW consideră că astfel de acțiuni ar reprezenta o amenințare la adresa stabilității politice și sociale a Moldovei, dar nu ar implica un pericol militar pentru Ucraina.

Forțele ucrainene nu au observat nicio activitate militară în Transnistria care să indice o amenințare iminentă la adresa Ucrainei. ISW afirmă că, în ciuda posibilității unui referendum pentru aderarea la Rusia, probabilitatea unui atac terestru rusesc asupra Ucrainei din Transnistria rămâne scăzută.

Analiza ISW sugerează că gruparea transnistreană a armatei ruse nu ar fi capabilă să lanseze o operațiune terestră semnificativă împotriva Ucrainei, chiar dacă ar dori acest lucru.

Anterior, s-a speculat că în cadrul unui congres al deputaților locali de toate nivelurile, programat pentru 28 februarie în Transnistria, ar putea fi solicitată aderarea regiunii la Rusia, sub conducerea președintelui Vladimir Putin. Cu toate acestea, ISW consideră că acest lucru nu ar duce la un conflict militar direct între Rusia și Ucraina prin intermediul Transnistriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău