Orașul Iași – centrul creativității și tradiției moldovenești: Expoziția „Republica Moldova Prezintă” a fost deschisă

09 Nov. 2024, 11:32
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
09 Nov. 2024, 11:32 // Slider //  bani.md

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a deschis oficial cea de-a VI-a ediție a expoziției „Republica Moldova Prezintă, la Iași,  România – o platformă unică unde tradițiile se întâlnesc cu noile tendințe din economia Republicii  Moldova. În cadrul evenimentului au participat Sergiu Harea, președintele CCI a RM, Costel Alexe, președintele Consiliul Judeţean Iaşi, Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, Ion Coșer, Consulul General al RM la Iași și Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerţ, Industrie și Agricultură Vaslui, care și-au exprimat sprijinul pentru acest proiect transfrontalier dedicat promovării afacerilor moldovenești pe piața românească.

Cu circa 60 de companii participante, expoziția reunește producători și prestatori de servicii din toate regiunile Moldovei, acoperind sectoare diverse, de la artizanat, alimentație și industria textilă la companii producătoare de mobilă și construcții.

Structura expoziției este multiramurală și tematică, va ocupa o suprafață totală de 600 mp (net), din care 350 mp vor fi destinați zonei deschise. Evenimentul se va desfășura la Palas Mall, cu standuri expoziționale organizate în funcție de profilul de activitate al agenților economici, facilitând contactul între aceștia și consumatori.

„Această ediție ca si cele anterioare aduce împreună spiritul autentic moldovenesc și inovația modernă, facilitând legături esențiale între antreprenori și consumatori. Suntem mândri să sprijinim companiile moldovenești și să le oferim o platformă de afirmare pe piața românească. Îi invităm pe toți cei interesați să descopere ce are de oferit Republica Moldova și să fie parte din aceste noi colaborări economice”, a precizat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.

Expoziția „Republica Moldova Prezintă” a început în 2016 și a adus la Iași, în cei șase ani de desfășurare, peste 380 de companii moldovenești, care au generat noi parteneriate și au deschis noi oportunități de export. De-a lungul anilor, expozanții au prezentat produse variate din industria alimentară, vinuri, articole de îmbrăcăminte, bijuterii, produse cosmetice și multe altele, consolidând relațiile comerciale bilaterale dintre România și Republica Moldova.

CCI a RM își exprimă gratitudinea față de toți partenerii și participanții la eveniment și îi invită pe toți cei interesați de produsele moldovenești să viziteze expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Iași în perioada 08- 10 noiembrie, de la 10.00 la 22:00.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

De la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina, armata rusă a lansat mai mult de 10.000 de rachete și peste 13.000 de drone de diferite tipuri asupra teritoriului ucrainean. Potrivit unui calcul al „Radio Liberty”, costul total al muniției utilizate pentru distrugerea Ucrainei a depășit 18 miliarde de dolari.

Aceste estimări se bazează pe date publice și opinii ale experților, însă, așa cum subliniază publicația, o mare parte a informațiilor despre atacuri sunt clasificate, ceea ce sugerează că cheltuielile reale ar putea fi chiar mai mari.

Până în februarie 2024, cheltuielile totale ale Rusiei pentru echipamente, întreținerea și desfășurarea trupelor pentru agresiunea militară împotriva Ucrainei au ajuns la aproximativ 211 miliarde de dolari, conform Reuters, citând datele Pentagonului. În plus, între 2024 și 2027, Moscova intenționează să aloce 1,3 trilioane de ruble pentru reconstrucția teritoriilor ocupate ale Ucrainei, distruse de armata rusă, potrivit unui proiect de buget federal. Această sumă este de 22 de ori mai mare decât cheltuielile pentru dezvoltarea regiunii Caucazul de Nord în aceleași perioade.

În proiectul de buget pentru 2025, cheltuielile pentru „apărare națională” sunt semnificativ mărite, urmând să ajungă la un record de 13,2 trilioane de ruble, cu 22% mai mult decât în 2024 și aproape dublu față de 2023. Cheltuielile militare vor reprezenta 6,3% din PIB și vor constitui 32,5% din toate cheltuielile bugetare, un nivel nemaiîntâlnit din perioada sovietică.

În paralel cu majorarea cheltuielilor militare, proiectul de buget pentru 2025 include creșteri semnificative ale tarifelor pentru serviciile publice. Energia electrică va deveni cu 12,6% mai scumpă, gazul cu 10,3%, iar costurile totale pentru utilități vor crește cu 11,9%, dublu față de nivelul inițial al indexării. De asemenea, în 2024, tarifele pentru transportul feroviar de pasageri vor crește cu 11,6%.

În același timp, infrastructura țării continuă să se deterioreze rapid. Ministerul rus al Construcțiilor estimează că gradul de uzură al conductelor este critic, 60% din acestea necesitând înlocuire. Conform datelor Fundației pentru reforme în sectorul locuințelor și utilităților, uzura ajunge la 70%. Stațiile de epurare din Rusia au un grad mediu de uzură de 80%, iar în unele regiuni acesta ajunge la 90%, a declarat anul trecut Sergey Kolunov, membru al comitetului Dumei de Stat pentru construcții și locuințe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău