Peste 20 de companii au început instruirile în cadrul Academiei Exportatorilor

19 Oct. 2022, 16:55
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Oct. 2022, 16:55 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Peste 20 de companii au început pe 19 octombrie 2022, ciclul de instruiri organizate în cadrul programului „Academia Exportatorilor”.

În discursul de deschidere a seminarului, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), Sergiu Harea, a menționat că unul din obiectivele de bază ale instituției camerale este de a facilita procesul de formare a cunoștințelor și competențelor agenților economici în domeniul comerțului internațional, marketingului și digitalizării afacerilor pentru a deveni mai competitivi pe plan internațional.

„Astăzi Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova dă start celei de-a V-a ediții a Programului de instruire „Academia Exportatorilor”. Este îmbucurător faptul că în fiecare an interesul din partea mediului de afaceri din cele mai diverse domenii (agricultură și produse alimentare, construcții, servicii de inginerie, textile, vinificație, etc) pentru astfel de programe de instruire este în creștere. Totodată, vreau să încurajez antreprenorii să continue să-și îmbunătățească cunoștințele, participând la programe de instruire, pentru a fi mai competitivi ” a menționat Sergiu Harea.

Președintele CCI a RM a specificat și că „Academia Exportatorilor” reprezintă un punct de start pentru a susține companiile în parcursul lor de accesare a piețelor externe. Pe lângă acest program, CCI a RM oferă și alte servicii precum sunt consultațiile individuale pentru elaborarea strategiilor de export, identificarea partenerilor de afaceri, dezvoltarea planului de afaceri. De asemenea, un instrument eficient de promovare sunt expozițiile internaționale și misiunile economice. Chiar în perioada apropiată CCI a RM va organiza expoziția cu genericul „Moldova prezintă” la Iași, România, iar la începutul lunii februarie 2023, va relansa Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”.

Programul de instruire „Academia Exportatorilor” include o serie de instruiri tematice referitor la marketingul internațional, reglementările și procedurile vamale de export, elaborarea și negocierea contractului de export, accesul la surse de finanțare pentru export, etc.

Seminarele vor fi organizate atât în format online, cât și cu prezență fizică, în perioada 19 octombrie- 09 noiembrie 2022.

La instruiri participă directorii și managerii comerciali, responsabili de activitățile de export în cadrul întreprinderilor din orice sector al economiei naționale.

La finalul cursului, beneficiarii vor primi certificate de participare, prezentările și înregistrările video ale instruirilor.

Anual, în cadrul Centrului de Formare Antreprenorială al CCI a RM, sunt instruiți peste 2.000 de beneficiari, la cursuri precum: EUREM – Manager Energetic European; Traininguri corporative; Operațiuni import-export; etc.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău