Peste 26 de milioane de tone de fier vechi au fost prelucrate de Uzina Metalurgică Moldovenească din octombrie 1984

20 Oct. 2023, 16:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Oct. 2023, 16:10 // Actual //  bani.md

Uzina Metalurgică Moldovenească (MMZ) sărbătorește în octombrie anul acesta 39 de ani de la prima turnare de metal din această regiune. Acest eveniment a marcat începutul industriei metalurgice din Moldova. În această perioadă, la MMZ au fost prelucrate 26.075.592 tone de deșeuri de metal și au fost produse 22.883.937 tone de semifabricate, utilizate ulterior în producția unei game variate de produse pentru diferite industrii.

„De la prima turnare de metal și momentul lansării ulterioare, uzina a devenit un lider al industriei din regiune și un exemplu pentru multe alte uzine metalurgice din țările învecinate. Investițiile constante în modernizarea și creșterea capacităților de producție, respectarea celor mai înalte standarde în ceea ce privește protecția mediului la nivel regional și normele internaționale au asigurat calitatea produselor, recunoscută de partenerii noștri din peste 100 de țări”, a menționat conducerea MMZ.

Doar  în 2022, au fost efectuate 12 audituri externe de către diverse organizații de certificare străine pentru a evalua conformitatea produselor uzinei cu standardele globale, rezultând obținerea a 21 de certificate de conformitate.

De-a lungul întregii perioade, de la prima turnare a metalului, la MMZ au lucrat peste 15.500 de persoane, uzina devenind un element cheie în dezvoltarea nu doar a orașului Rîbnița, ci și a întregii regiuni. De la început și până în prezent, uzina a depus eforturi semnificative pentru dezvoltarea orașului și a regiunii, inclusiv pentru protecția socială a angajaților actuali, foști și viitori.

În plus, pe lângă susținerea pensionarilor din rândul lucrătorilor metalurgiști,  numărul cărora depășesc o mie de persoane, din care 65 au avut o implicare directă în evenimentele din 1984, MMZ sprijină învățământul dual, oferind asistență și ajutor familiilor numeroase și tinerilor, precum și profesioniștilor calificați. În ceea ce privește studenții care urmează să se califice în cadrul acestui sistem de învățământ, uzina le acordă burse și le garantează angajarea ulterioară.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
Advertisement

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 15:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 15:16 // Actual //  Ursu Victor

O nouă licitație pentru construcția de parcuri regenerabile de mari dimensiuni, însoțite de baterii de stocare a energiei, va fi lansată în toamna acestui an. Anunțul a fost făcut de secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, în cadrul Forumului de afaceri desfășurat luni la Chișinău, sub auspiciile Familiei Regale a României.

Potrivit oficialei, înainte de lansarea licitației vor fi efectuate analize și modelări detaliate ale sistemului energetic național, pentru a determina capacitățile optime ale noilor parcuri. Estimările arată că echilibrarea sistemului va necesita baterii de stocare cu o capacitate totală de 246 MW: 72 MW pentru rezerva automată de restabilire a frecvenței (aFRR) și 174 MW pentru rezerva manuală (mFRR).

Evaluările efectuate de ÎS „Moldelectrica” indică faptul că aproximativ 80 MW pot fi acoperiți de unitățile de generare locale, însă rămân necesari încă 94 MW, care vor trebui să provină din grupuri de echilibrare nou construite.

În context, Carolina Novac a explicat rolul esențial al serviciilor de echilibrare pentru menținerea frecvenței de rețea la nivelul de 50 Hz. În cazul apariției unor abateri – cum ar fi oprirea bruscă a unei centrale – intervine automat Rezerva de Reținere a Frecvenței (FCR), cunoscută și ca rezervă de control primar, care stabilizează rețeaua în câteva secunde. Dacă dezechilibrul persistă, aFRR preia sarcina în cel mult 5 minute, conform normelor europene armonizate.