Piața imobiliară se duce în cap! În 2023 prețurile locuințelor vor continua să scadă

11 Mart. 2023, 18:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Mart. 2023, 18:48 // Actual //  bani.md

Preţurile locuinţelor în câteva pieţe importante vor continua să scadă anul acesta, conform unui sondaj realizat de Reuters în rândurile analiştilor pieţei imobiliare.

Creşterea ratelor creditelor ipotecare, după ce băncile centrale au majorat dobânzile pentru a contracara inflaţia ridicată, şi boom-ul istoric al preţurilor locuinţelor în timpul pandemiei au făcut ca achiziţionarea unei locuinţe să fie aproape imposibilă pentru mulţi potenţiali cumpărători.

Aceste evoluţii au dus la creşterea chiriilor pe cele mai multe pieţe, astfel încât per ansamblu costurile cu locuinţa sunt mult mai mari decât în ultimii ani.

Scăderile previzionate ale preţurilor locuinţelor în SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Australia şi Noua Zeelandă vor şterge cu 50% creşteri de preţuri de la începutul pandemiei, în 2020, estimează analiştii.

50 din cei 96 de analişti care au participat la sondajul efectuat în perioada 15 februarie – 8 martie avertizează că în următorii ani se va înrăutăţi accesibilitatea achiziţionării unei locuinţe. Nouă dintre ei spun că va scădea semnificativ accesibilitatea.

„Acele pieţe care au înregistrat cele mai mari creşteri în timpul pandemiei, deci locuri ca Noua Zeelandă, Canada, pieţele nordice, vor fi probabil cele mai afectate”, a explicat Kate Everett-Allen, de la Knight Frank.

Preţurile locuinţelor în Canada şi Noua Zeelandă, care au început să scadă anul trecut, ar urma să înregistreze, un declin de cel puţin 20% faţă de nivelul de vârf din pandemie.

Scăderi de peste 10% sunt estimate şi în Australia (16%), Germania (11,5%) şi SUA (10%), în timp ce în Marea Britanie este previzionat un declin de 8%.

„O încetinire a construirii de noi locuinţe şi o scăderea numărului de permise de construcţie au urma să adâncească deficitul de locuinţe în multe ţări din întreaga lume, creşterea populaţiei continuând să depăşească furnizarea de noi locuinţe”, susţin analiştii de la JLL.

Totuşi, activitatea în China, care se confruntă cu o criză pe piaţa imobiliară, ar urma să se redreseze în 2023, în urma politicilor de stimulare şi a ridicării restricţiilor, care încurajează achiziţiile.

În timp ce piaţa imobiliară din India rămâne rezilientă în pofida majorării dobânzilor, preţurile locuinţelor în Dubai ar urma să crească semnificativ, estimează analiştii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Iun. 2025, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Iun. 2025, 17:02 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană explorează o nouă schemă pentru a obține mai multe fonduri destinate Ucrainei, folosind cele circa 200 de miliarde de euro din rezervele valutare ale Rusiei, înghețate în conturile Euroclear. Potrivit unor surse citate de Politico, Comisia Europeană analizează posibilitatea transferării acestor active într-un fond special (SPV) controlat de UE, care să le reinvestească în instrumente financiare cu randamente mai ridicate.

Scopul este creșterea câștigurilor generate de aceste rezerve, care ar urma să fie direcționate către Kiev. În prezent, o mare parte din bani sunt reinvestiți prin Banca Centrală a Belgiei, care oferă una dintre cele mai scăzute dobânzi fără risc din UE. Noul fond ar permite plasamente mai agresive, inclusiv în obligațiuni pe termen lung ale unor state ca Germania, Italia sau chiar SUA, cu randamente de până la 5% anual.

Deși confiscarea directă a acestor rezerve rămâne un subiect sensibil – mai multe țări și Banca Centrală Europeană se opun, invocând riscuri juridice și impact negativ asupra încrederii în euro – noua strategie ocolește problema juridică, maximizând totodată profiturile obținute din înghețarea activelor.

În paralel, miniștrii de finanțe ai celor 27 de state membre urmează să discute joi, la un dineu informal în Luxemburg, noul plan propus. Într-o scrisoare de invitație obținută de Politico, Polonia – care deține în prezent președinția rotativă a UE – subliniază necesitatea urgentă de a identifica opțiuni clare privind utilizarea rezervelor înghețate și menținerea regimului de sancțiuni, în special în contextul posibilului veto din partea Ungariei.

UE a promis anul trecut că va contribui cu 18 miliarde de euro la un pachet G7 de 50 miliarde de dolari pentru Ucraina, garantat cu veniturile viitoare din aceste rezerve. Suma va fi achitată integral până la sfârșitul anului curent. Noua schemă ar asigura surse de finanțare și pentru anul 2026, când necesitățile bugetare ale Kievului vor rămâne semnificative.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO