Polonia ar vrea arme nucleare americane. Ar fi o premieră pentru un fost stat din Pactul de la Varşovia

06 Oct. 2022, 07:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Oct. 2022, 07:50 // Actual //  bani.md

Polonia a iniţiat discuţii cu Statele Unite despre staţionarea de armament nuclear pe teritoriul polonez, în cadrul acţiunilor de contracarare a ameninţărilor Rusiei, afirmă preşedintele Andrzej Duda, în contextul declaraţiilor liderilor de la Moscova privind Ucraina.

Polonia, cel mai mare stat membru NATO din estul Europei, a suplimentat semnificativ bugetul militar în contextul invaziei militare ruse în Ucraina, dar până acum oficialii de la Varşovia nu discutaseră cu aliaţii pentru primirea de arme nucleare ca mijloc de disuasiune.

Afirmaţiile preşedintelui Andrzej Duda ridică semne de întrebare privind posibilitatea ca arme nucleare americane să fie staţionate pentru prima dată într-un fost stat membru al Pactului de la Varşovia. Acţiunea ar fi o sfidare a avertismentelor preşedintelui Vladimir Putin, care a semnalat că Rusia va riposta la orice extindere a capabilităţilor militare NATO în fosta zona de influenţă a Moscovei, notează agenţia Bloomberg.
„Problema este, în primul rând, că nu avem arme nucleare. Există întotdeauna o potenţială oportunitate de a participa la staţionarea comună a armamentului nuclear”, a declarat Andrzej Duda într-un interviu acordat publicaţiei Gazeta Polska.
„Am vorbit cu liderii americani despre posibilitatea ca Statele Unite să analizeze opţiunea” staţionării de arme nucleare pe teritoriul Poloniei. „Subiectul este deschis”, a subliniat Duda.

Staţionarea în comun a armamentului nuclear poate implica participarea la misiuni de escortare sau recunoaştere pentru asistarea avioanelor care participă la o misiune nucleară, punerea la dispoziţie a avioanelor cu dublu uz sau găzduirea de armament nuclear pe teritoriul ţării. Aliaţi precum Germania, Belgia, Olanda, Italia şi Turcia găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriile lor, potrivit datelor obţinute de Centrul pentru Controlul Armamentului şi Neproliferare.

În aprilie, vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS), declara pentru publicaţia Welt am Sontag că Polonia este „deschisă” posibilităţii găzduirii de arme nucleare americane.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:11 // Actual //  Ursu Victor

Fostul premier al Republicii Moldova și actual om de afaceri, Ion Sturza, a reacționat acid la noile măsuri tarifare anunțate de administrația Trump, care includ Republica Moldova pe lista țărilor penalizate cu 31% taxe la importul în SUA. Într-o postare amplă pe rețelele sociale, Sturza ironizează decizia și avertizează asupra implicațiilor geopolitice și economice mai largi ale ofensivei comerciale americane.

„Moldova va plăti tribut lui Trump – 31% la import în SUA. Exporturile noastre către yankei sunt mai mult simbolice”, notează fostul premier, subliniind că în 2023 exporturile Moldovei către SUA au fost de doar 61,64 milioane dolari, adică 1,5% din totalul exporturilor. Cele mai importante categorii vizate sunt preparatele alimentare din fructe și legume (26 mil. USD), băuturile alcoolice (11 mil. USD) și materialele plastice (10,8 mil. USD).

Sturza atrage însă atenția asupra unui pericol mult mai serios: exporturile de componente auto către Uniunea Europeană, în valoare de peste 700 milioane euro. Deși UE a fost tratată „prietenește”, cu doar 20% tarife, efectele pot fi resimțite și în lanțurile de aprovizionare în care Moldova este implicată.

Un alt punct sensibil abordat de Sturza este intenția administrației Trump de a cere Republicii Moldova să primească migranți expulzați din SUA. „Aha, amuși, dedea Sam. Aberație marca MAGA”, comentează ironic fostul prim-ministru.

Într-o notă mai profundă, Sturza leagă actuala ofensivă comercială de o ideologie radicală: „Trumpiștii consideră că, odată cu schimbările climatice și suprapopularea, trebuie acaparat tot ce e vital: teritorii, resurse, infrastructură. Restul lumii? Să moară de foame și boli. Astfel, planeta se va recalibra…”

Deși retorica poate părea distopică, Sturza spune că filosofia din spatele acestor politici este reală și periculoasă: „Trump e doar un narcisic. Cei din jurul lui au o viziune despre supraviețuire care exclude compasiunea și solidaritatea”.

Cu toate acestea, fostul premier rămâne optimist: „Răbdare și tutun. Mai aproape de barca europeană și vom trece furtuna cu bine. Cei mici sunt mai adaptivi, nu au multe de pierdut. Totul va fi bine”, a încheiat Ion Sturza.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!