Povestea moldoveanului care vrea să-i cucerească pe ieșeni cu bucate georgiene. Și-a deschis un restaurant

23 Ian. 2024, 15:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
23 Ian. 2024, 15:38 // Bani și Afaceri //  bani.md

O nouă oază culinară s-a deschis la Iași, oferind clienților săi o experiență autentică în universul gastronomic caucazian. La finalul lunii decembrie, în cartierul Copou, a luat viață „Caucaz,” un restaurant fondat de Sergiu Bargan, un antreprenor originar din Republica Moldova stabilit la Iași de mai mulți ani.

În vârstă de 33 de ani, Sergiu Bargan a împărtășit că pasiunea sa pentru cultura și bucătăria din Caucazul de Sud l-a inspirat să aducă această tradiție culinară în inima Iașului. Tânărul antreprenor s-a îndrăgostit de stilul de viață și de vechile tradiții ale popoarelor din această regiune, motivându-l să creeze un loc autentic pentru iubitorii de gastronomie, scrie Ziarul de Iași.

Meniul bogat al restaurantului Caucaz include preparate georgiene, azere și cu specific armenesc, cu denumiri care pot părea complicate la prima vedere. Cu toate acestea, clienții sunt încurajați să exploreze și să descopere aromele unice și gusturile exotice ale bucătăriei caucaziene.

Sergiu Bargan a subliniat importanța găsirii unui bucătar cu experiență în preparatele caucaziene pentru a pune bazele unui meniu autentic și apetisant. Brand-chef-ul restaurantului, provenind dintr-o familie mixtă, cu origini ucrainene și georgiene, aduce în preparatele sale autenticitate și tradiție.

Unul dintre provocările pe care antreprenorul le-a depășit cu succes este pronunțarea denumirilor specifice din meniu, aspect important pentru a oferi o experiență autentică clienților. În plus, șeful de sală, Adrian Panainte, a subliniat că mâncarea din Caucaz este servită într-un mod tradițional, unde oamenii împart preparatele și se bucură de o atmosferă festivă.

Bucătăria georgiană, în special, se remarcă prin utilizarea abundentă a condimentelor precum coriandrul și mixuri autentice de arome strânse de-a lungul secolelor. Totodată, modul de servire europeanizat aduce un plus de sofisticare preparatelor tradiționale, fără a compromite autenticitatea.

În ceea ce privește vinurile georgiene, Sergiu Bargan și Adrian Panainte au evidențiat particularitățile metodei de vinificare a acestora, care se distinge prin folosirea unor vase de ceramică numite kvevri sau churi. Această tehnică tradițională, recunoscută de UNESCO, contribuie la obținerea unor vinuri cu note fructate distincte.

Deschiderea restaurantului Caucaz a stârnit un interes considerabil în rândul ieșenilor, atrăgând atenția atât a celor obișnuiți să frecventeze restaurante, cât și a profesioniștilor din industria HoReCa din Iași.

Sergiu Bargan, absolvent al Liceului Garabet Ibrăileanu, cu studii ulterioare în Drept și Economie, împărtășește cu clienții săi nu doar deliciile culinare caucaziene, ci și povești despre cultura și tradițiile popoarelor din această regiune cu o istorie bogată.

Astfel, restaurantul Caucaz devine nu doar un loc de întâlnire pentru iubitorii de gastronomie, ci și o punte culturală între Iași și tradițiile autentice ale Caucazului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Aug. 2025, 08:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
16 Aug. 2025, 08:35 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) avertizează publicul cu privire la o nouă schemă de fraudă care circulă rapid pe aplicații de mesagerie precum WhatsApp și Telegram și este promovată intens pe rețelele de socializare.

Potrivit instituției, escrocheria funcționează prin crearea unor grupuri false de „investiții”, unde activitatea este simulată cu ajutorul roboților și al conturilor false. Așa-ziși „experți” promit câștiguri rapide din tranzacții, inclusiv în criptomonede, și îi conving pe utilizatori să atragă alți membri în schimbul unor „recompense”.

Victimele sunt îndemnate să transfere bani în „conturi de tranzacționare” fictive, unde le sunt afișate profituri false pentru a câștiga încredere. În momentul în care încearcă să-și retragă fondurile, li se cer taxe inventate. „Profiturile afișate sunt doar iluzorii, concepute pentru a stimula investiții mai mari”, avertizează CNPF.

Modelul utilizat seamănă cu o schemă piramidală clasică, unde remunerațiile participanților provin din contribuțiile noilor recruți și nu din activități economice reale. Astfel de structuri sunt nesustenabile și conduc inevitabil la pierderi pentru majoritatea investitorilor.

Un aspect îngrijorător este implicarea tot mai frecventă a adolescenților, care sunt ademeniți cu promisiuni de câștiguri rapide și recompense. CNPF atrage atenția asupra necesității unei educații financiare mai solide în rândul tinerilor și a unei supravegheri atente din partea părinților.

Pentru protecția cetățenilor, instituția recomandă:

verificarea autorizațiilor firmelor de investiții,

evitarea transmiterii de date personale sau financiare prin aplicații de mesagerie,

prudență maximă față de promisiunile de câștiguri rapide și ușoare,

sesizarea imediată a CNPF și blocarea contactelor suspecte.Autoritatea subliniază că orice implicare în astfel de scheme poate duce la pierderi financiare serioase și îndeamnă cetățenii să nu se lase atrași de oferte care par „prea bune pentru a fi adevărate”.

 
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII