Preţul benzinei creşte în Europa la cel mai ridicat nivel de după 2017. Care este motivul

08 Apr. 2021, 16:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Apr. 2021, 16:54 // Actual //  MD Bani

Prețul benzinei în Europa a crescut considerabil, deși cererea este mult mai mică din cauza restricțiilor și a măsurilor de carantină impuse de pandemia de coronavirus. Motivul este dat de rafinăriile de pe continent care şi-au redus producţia, dar şi-au majorat exporturile de combustibili.

La începutul acestei luni, diferenţa între preţul la care se tranzacţionează benzina comparativ cu ţiţeiul brut a atins cel mai ridicat nivel de după 2017. Aceasta a dus preţurile de vânzare cu amănuntul la cel mai ridicat nivel din ultimii ani în mai multe state mari consumatoare de pe continent, inclusiv în Germania, Franţa şi Italia.

Cel puţin un sfert dintre facilităţile care produc benzină la rafinăriile din nord-vestul Europei au fost scoase recent din funcţiune pentru lucrări de mentenanţă sau întreruperi neprogramate. Aceasta a redus şi mai mult producţia de benzină într-o perioadă în care şi aşa rafinăriile procesau mai puţin ţiţei din cauza pandemiei. Dacă la aceasta se adaugă şi exporturile solide, în special spre SUA, creşterea preţurilor sugerează că piaţa a contrabalansat cu mult pierderea cererii, scrie Bloomberg.

Factori care au influenţat preţul benzinei în pandemie

1. Creșterea exporturilor europene de benzină spre SUA cu peste 60% în luna martie şi au rămas la un nivel susţinut în luna aprilie;

2. Livrările spre Vestul Africii au ajuns la aproape 500.000 de barili pe zi în primul trimestru.

3. Diminuarea producţiei de benzină în Europa, ca urmare a scoaterii din funcţiune a mai multor unităţi de cracare catalitică.

Întreruperile de producţie şi exporturile ridicate au susţinut piaţa europeană a benzinei chiar dacă gradul de utilizare a şoselelor de pe continent este, în medie, cu 30% sub nivelul înregistrat înaintea pandemiei.

Toţi aceşti factori influenţează preţul benzinei dar nu sunt de ajuns pentru a modifica marjele pentru alte tipuri de combustibili utilizaţi în transport. În condiţiile în care traficul aerian în Europa este în continuare cu 60% sub nivelul la care era înaintea pandemiei, rafinăriile se reorientează dinspre producţia de combustibil pentru avioane spre producţia de motorină, ceea ce conduce la majorarea ofertei şi la scăderea preţurilor.

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 09:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2025, 09:35 // Actual //  bani.md

Uimirea și neîncrederea continuă să domine titlurile mondiale, deoarece tarifele istorice ale președintelui Donald Trump se dovedesc mai viguroase decât anticipau piețele. De fapt, ele marchează cele mai dure măsuri comerciale din SUA din aproape un secol, scrie evz.ro.

Reacția imediată a pieței a inclus scăderi abrupte ale acțiunilor globale și ale dolarului american și maxime record pentru activele refugiu, cum ar fi aurul.

Mulți experti și experți în piață au pronunțat deja o judecată finală: tarifele de șoc și uimire ale lui Trump vor împiedica creșterea economică, vor accelera inflația, vor declanșa o recesiune și vor provoca daune economice pe termen lung care marchează sfârșitul globalizării.

Mulți speră că abordarea maximalistă a lui Trump este o tactică de negociere pe termen scurt, spre deosebire de o strategie reală pe termen lung.

Acest lucru se bazează pe presupunerea că lui Trump îi place incertitudinea care îi ține pe adversari dezechilibrat și îi oferă pârghie pentru a negocia.

Cu toate acestea, ceea ce ar trebui să fie și implicit în această presupunere este că Trump nu doar blufează, ci este dispus să ia măsuri hotărâte și să se extindă dincolo de termenul scurt, dacă consideră necesar.

În plus, domeniul de negociere al lui Trump rămâne neclar, ceea ce exacerbează și mai mult incertitudinea continuă pe piață, în timp ce așteaptă ca alții să reacționeze și, eventual, să ia măsuri. Trump își va evalua apoi următoarele mișcări.

Amploarea neîncrederii cu privire la tarifele lui Trump marchează un alt eșec al multora pe piețe, mass-media și nu numai, de a-l lua pe Trump în serios. Politicile și acțiunile de-a lungul primului său mandat au conturat în mod clar orientarea sa de politică generală.

Cu toate acestea, el s-a confruntat în mod regulat cu rezistența internă și externă care ar limita adesea amploarea obiectivelor sale dorite. În al doilea mandat, Trump își urmărește agenda fără încetare cu alegerile la mijlocul mandatului pentru Congres din noiembrie 2026.

El controlează pe deplin o echipă executivă loială, aleasă cu atenție și exercită o influență enormă asupra Congresului controlat de republicani, deși cu o majoritate redusă atât în ​​Senat, cât și în Camera Reprezentanților.

Când Trump și-a anunțat noile tarife pe 2 aprilie, numită Ziua Eliberării, patru senatori republicani de frunte s-au alăturat unei rezoluții democrate care cere încetarea tarifelor americane asupra Canadei.

Deși proiectul de lege a fost în primul rând simbolic, deoarece nu ar strânge suficiente voturi pentru a trece de Camera Reprezentanților, a stârnit îngrijorarea cu privire la o potențială ruptură în rândurile republicanilor de-a lungul timpului între aripa naționalist-populistă a partidului și conservatorii tradiționali ai pieței libere.

Deocamdată, tradiționaliștii sunt în mare parte o minoritate. Majoritatea îl susține pe Trump pe premisa că o corectare a cursului economic este de mult așteptată și că durerea economică pe termen scurt va avea ca rezultat beneficii pe termen lung. Adică, este necesară o resetare a ordinii comerciale internaționale care trebuie să garanteze un condiții de concurență mai echitabile pentru producătorii și exporturile din SUA.

2 aprilie a marcat un alt moment istoric și definitiv în noua ordine mondială în evoluție rapidă a politicii marilor puteri. Puneți-vă centura de siguranță și așteptați-vă la alte astfel de momente în următoarele săptămâni și luni. 2 aprilie a fost pur și simplu începutul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!