Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  -0.6511%
 • USD
  17.7253
  -0.1992%
 • RUB
  0.2382
  -0.4198%
 • RON
  4.3418
  -0.6794%
 • UAH
  0.6416
  -0.1091%

(VIDEO) „Foarte multe nopți nedormite, mai ales la început!” Istoria tânărului din Chișinău care a lansat o afacere

02 Apr. 2021, 09:30
 // Categoria: Interviu // Autor:  Fetco Veronica
02 Apr. 2021, 09:30 // Interviu //  Fetco Veronica

Marius Solcan, cofondatorul barului Marlène, este un tânăr ambițios care s-a întors acasă pentru a lansa propria afacere. Marius și-a urmat studiile în Danemarca, țara în care și a descoperit jobul de barman. Acum, tânărul este cofondatorul unui coktail bar din capitală. Despre cum a apărut ideea de a lansa afacerea, cu ce dificultăți s-a confruntat, cum luptă cu pandemia, cum e să ai afacere la 24 de ani și ce înseamnă pentru el Marlène am vorbit în cadrul unui interviu Bani.md.

Fiind la studii în Danemarca, Marius Solcan a început să lucreze ca barman în barul căminului, apoi au urmat poziții plătite și a ajuns până la poziția de manager de bar. Aceste experiențe l-au ajutat pe tânăr să poată reveni acasă și să-și deschidă propria afacere, lucru care i-a reușit.

„Am plecat în Danemarca la studii univesitare, fiind acolo am descoperit în cadrul căminului studențesc ce înseamnă să fii barman, fiindcă era o mică poziție acolo neplătită pentru barul căminului și astfel am început să mă joc cu tot ce ține de băuturi, mai ales coktailuri și încet, încet am găsit o poziție plătită pe acest segment și după aia m-am mutat dintr-un local în altul. Eventual am ajuns la poziția de manager de bar și anumite coincidențe au avut loc care m-au făcut să pot să revin acasă și să deschid ceva propriu.” 

Afacere în Moldova

Marius a înțeles că poate să deschidă o afacere în acest domeniu doar după ce a acumulat suficientă experiență și a înțeles cum funcționează această industrie. De asemenea, este mult mai ușor să lansezi o afacere în Republica Moldova întrucât competiția este mai scăzută și prețurile mai accesibile. 

„Eu cred că aproape orice om visează la un spațiu propriu în care să-și cheme prietenii și să-l gestioneze și să-l creeze cu propria imaginație și viziune.” 

„Când am ajuns să am această profesie de barman, am început să mă gândesc mai serios la acest lucru și deja știam cu se mănâncă toată industria asta, cum funcționează și care este bucătăria din spate și am realizat că e ceva ce pot să fac, nu era doar un vis oarecare, era ceva ce știam cum funcționează și mă pricepeam deja la diferite noțiuni tehnice din industrie.”

„Asta este posibil, propabil, chiar mai ușor acasă, fiindcă noi avem o competiție mai puțin dezvoltată și o industrie în care și prețurile sunt mai accesibile, costurile de început sunt mai la pământ.”

Necesități pentru a deschide afacerea, partener de afaceri

Pentru a deschide localul a avut nevoie de un spațiu și a optat pentru o clădire istorică din Chișinău. De asemenea, a avut nevoie de fonduri pentru cheltuieli precum achitarea spațiului, pentru personal, instrumente. Costurile au fost acoperite de el și de partenerul său de afaceri. Cu partenerul său de afaceri s-a cunoscut întâmplător, în avion, în timp ce se întorcea acasă, iar patrenerul său venea într-o vizită în Republica Moldova. S-au mai întâlnit de câteva ori prin coincidență, mai întâi la Chișinău și apoi la Copenhaga și au stabilit o relație de prietenie. El i-a propus mai multe posturi de muncă în localurile pe care le cunoștea și așa au ajuns să dicute despre planul lor de afaceri.

Afacere la 24 de ani

Marius Solcan a deschis afacerea la 23 de ani, iar acum are deja 24. Fiind întrebat cum e să ai o afacere la 24 de ani el a spus că nu este nimic deosebit în avea o afacere la această vârstă și nu spune că s-ar simți nepregătit sau prea tânăr.

„Cred că este la fel de greu ca la orice altă vârstă, necesită foarte multă muncă, foarte multe nopți nedormite, mai ales la început, necesită multă atenție și dăruire. Eu cred că fără asta este posibil să deschizi o afacere, dar eu nu cred că are sens. Eu nu aș deschide ceva față de care nu aș fi extrem de atașat și față de care nu aș vrea să petrec 15 ore în fiecare zi stând aici, lucrând aici, gândind tot procesul.”

Marlene este un cocktail bar în primul rând și un spațiun unde poți crea conexiuni și care te ajută să relaționezi mai bine cu oamenii din viața ta, a spus tânărul.

Dificultăți cu care s-a confruntat

Pentru a deschide afacerea s-a confruntat cu dificultăți de ordin antreprenorial cum ar fi competiția. O altă problemă menționată a fost perioada nefavorabilă în care s-au deschis, aici referindu-se la pandemie.

Cum i-a afectat sau i-a ajutat pandemia

În cadrul interviului antreprenorul a mai vorbit și despre perioada de pandemie, perioadă pe care au folosit-o pentru a îmbunătăți lucrurile.

„Pandemia este un lucru nefavorabil, dar pentru noi a avut un rol destul de pozitiv.”

„Noi am folosit timpul acesta ca să încercăm să facem lucrurile mai bine, noi am lansat terasa noastră, am lucrat la ea și am dezvoltat-o de la zero.”

„Primul lockdown aproape că ne-a ajutat și noi chiar am avut un boom în vânzările noastre în acea perioadă.”

„Dacă o să urmeze un alt val de lockdownuri, noi o să ne concentrăm pe alte proiecte de ale noastre pe care le avem și la care deja lucrăm.” 

Ce înseamnă  Marlène pentru el

„Marlène pentru mine este un spațiu care încearcă să adune oamenii buni de la noi, oamenii cărora le pasă de arhitectura locală, de cultura locală.” 

„Ei (oamenii) aleg spațiul acesta pentru că este ceva diferit de ce se oferă și aici nu mă refer la bături.”

În interiorul Marlène veți găsi 4 camere, fiecare având specificul său. Localul poate fi perfect pentru o întâlnire de afaceri, pentru vizita cu un prieten sau pentru a savura un coktail. De asemenea, Marlène permite vizitatorilor să vină cu mâncarea proprie. Tânărul spune că acesta nu afectează situația financiară a localului.

„Noi suntem un cocktail bar și noi vrem să rămânem în continuare un cocktail bar.” 

„Pe noi asta nu ne afectează negativ deloc, ba din contra, avem doar de câștigat pe seama la asta.” 

Pasiunea și responsabilitatea în afaceri

Mariul Solcan spune că îi place că lucrează pentru propria pasiune și spune că o afacere necesită foarte multă muncă și nu îți poți permite prea multă relaxare, fiincă poți vedea cum totul se distruge.

„ Îmi place că lucrez pentru mine, pentru propria pasiune și văd rodul muncii mele chiar și atunci când lucrez după bar, îmi place să fac recomadări oamenilor și să văd că oamenii sunt satisfăcuți de ceea ce primesc.”

„Cu asta vin și anumite responsabilități, toată responsabilitatea stă pe umerii tăi și nu poți să-ți permiți prea multă relaxare.” 

Ce nu îi place la oameni

Marius Solcan a ales jobul de barmen fiindcă este o persoană mai introvertă și vrea să scape de anumite bariere. De asemenea îi plac oamenii. Cee ce nu îi place este că unii oameni nu se pot comporta frumoas cu cei care îi deservesc.

„Mie îmi plac oamenii, de asta și am ales acest job și am perseverat pe el. Eu inițial eram o persoană destul de introvertă și nu mă simțeam foarte confortabil în compania multor oameni. Din acest motiv ,subconțient m-am lansat în acest job, pentru a scăpa de anumite frici.” 

În cocktailurile de la Marlène se optează pentru ingrediente naturale, siropurile sunt pregătite în propria bucătărie.

Realitatea LiveConferința de presă a deputatei Stela Macari, fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA
Președintele Gitanas Nauseda depune flori la monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt
Declarații de presă ale președinților Maia Sandu și Gitanas Nauseda
Ediția „Igor Dodon răspunde”, din 14 mai 2021
Deschiderea conferinței științifico-practice internaționale „Consolidarea familiei – premisă fundamentală a promovării drepturilor copilului”, ediția a I-a
Lansarea proiectului de promovare şi susţinere a sportului naţional „CALEA SPRE TOKYO. HAI, MOLDOVA!”
Ceremonia oficială de întâmpinare a președintelui Gitanas Nauseda de către președintele Maia Sandu
„Dacă rămân acasă, merg la Științe Economice”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Membrii Comisiei Electorale Centrale se întrunesc în ședința extraordinară din 13 mai 2021
14 Mai 2021, 11:33
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Otilia Cotruța
14 Mai 2021, 11:33 // Bănci şi Finanţe //  Otilia Cotruța

Pe parcursul anului 2021, remitențe în valoare de 540 miliarde de dolari au ajuns în țările cu venituri mici și medii. Această valoare este în scădere cu 8 miliarde de dolari față de cea înregistrată în 2019, arată un raport al Băncii Mondiale.

În ciuda pandemiei COVID-19, remitențele au rămas stabile în 2020, scăderea înregistrată fiind mai mică decât s-a prevăzut anterior. Remitențele înregistrate oficial, ajunse în țările cu venituri mici și medii au ajuns la 540 miliarde dolari în 2020, în scădere cu doar 1,6% față de totalul remitențelor din 2019, conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale privind migrația și dezvoltarea.

Scăderea remitențelor înregistrate în 2020 a fost mai puțin semnificativă decât în ​​timpul crizei financiare globale din 2009 (4,8%). De asemenea, s-a dovedit a fi mult mai puțin semnificativă decât declinul investițiilor străine directe (ISD) în țările cu venituri mici și medii: în 2020, aceste investiții (cu excepția investițiilor în economia chineză) au scăzut cu peste 30 la sută. Ca urmare, remitențele către țările cu venituri mici și medii au depășit ISD combinat (259 miliarde dolari) și asistența externă pentru dezvoltare (179 miliarde dolari) în 2020.

Oficializarea transferurilor, element cheie

Factorii-cheie ai fluxurilor stabile de remitențe includ stimulente fiscale care au îmbunătățit economiile mai mult decât era de așteptat în țările beneficiare de migranți, trecerea de la numerar la transferuri digitale și canale informale la canale formale de transmitere a banilor, precum și modificări ciclice. Volumul real al remitențelor, incluzând atât remitențele formale, cât și cele neformale, este considerat a fi mai mare decât cifrele raportate oficial, deși nu este clar în ce măsură pandemia COVID-19 a afectat remitențele neoficiale.

„Pandemia COVID-19 continuă să facă ravagii în familiile din întreaga lume și, în acest mediu, remitențele rămân o sursă vitală de venit pentru cei săraci și vulnerabili”, a spus Michal Rutkowski, directorul Băncii Mondiale pentru Practica Globală pentru Protecția Socială și Ocuparea Forței de Muncă.

„La proiectarea măsurilor de sprijin economic și la dezvoltarea unor rețele naționale de siguranță socială, trebuie să se ia în considerare în continuare nevoile și interesele tuturor comunităților, inclusiv ale migranților.”

Creșteri ale fluxurilor de remitențe au fost înregistrate în America Latină și Caraibe (în creștere cu 6,5%), Asia de Sud (în creștere cu 5,2%) și în Orientul Mijlociu și Africa de Nord (în creștere cu 2,3%). În același timp, fluxurile de remitențe către Asia de Est și Pacific au scăzut cu 7,9 la sută, în Europa și Asia Centrală cu 9,7 la sută și în Africa subsahariană cu 12,5 la sută. Scăderea fluxurilor de remitențe către Africa subsahariană a fost aproape în întregime atribuită unei scăderi de 28% a remitențelor către Nigeria. Remitențele către Africa subsahariană, cu excepția Nigeriei, au arătat rezistență și au crescut cu 2,3 ​​la sută.

Performanța relativ puternică a remitențelor în timpul crizei COVID-19 demonstrează, de asemenea, importanța colectării la timp a datelor. Având în vedere importanța crescândă a remitențelor ca sursă de finanțare externă pentru țările cu venituri mici și medii, este necesar să se îmbunătățească colectarea datelor privind remitențele, inclusiv colectarea mai frecventă a datelor și raportarea în timp util a remitențelor, precum și o mai bună detaliere a datelor privind direcțiile și canalele de transfer de bani.

„Fluxurile de remitențe au arătat o rezistență remarcabilă la șocuri. Remitențele ajută la satisfacerea nevoilor crescute ale familiilor pentru un venit din mijloacele de trai ”, a declarat Dilip Ratha, autor principal al Raportului privind migrația și remitențele și șef al Parteneriatului global pentru transferul de cunoștințe pentru migrație și dezvoltare (KNOMAD).

„Nu le mai putem trata ca fiind nesemnificative. Banca Mondială a monitorizat migrația și fluxurile de remitențe timp de aproape douăzeci de ani. Dezvoltăm parteneriate cu guverne și parteneri pentru a furniza date actualizate și pentru a contribui la îmbunătățirea eficienței remitențelor. ”

Banca Mondială asistă țările membre în monitorizarea fluxului de remitențe prin diferite canale, costul și ușurința transferului de fonduri și reglementările privind integritatea financiară care afectează fluxurile de remitențe. În colaborare cu statele membre ale G20 și comunitatea globală, Banca încearcă să reducă costul remitențelor și să extindă acoperirea celor săraci.

Tendințe regionale în remitențe

Remitențele către Europa și Asia Centrală au scăzut cu aproximativ 9,7% în 2020 la 56 miliarde dolari, deoarece pandemia globală și prețurile scăzute ale petrolului au afectat grav lucrătorii migranți din regiune.

Criza economică din 2020 nu a fost fără precedent: pe fondul crizelor anterioare din 2009 și 2015, volumul remitențelor în regiune a scăzut cu 11 și, respectiv, 15%.

În 2020, volumul remitențelor a scăzut în aproape toate țările din regiune.

Deprecierea rublei rusești a dus la o scădere semnificativă a volumului de remitențe în această regiune în termeni de dolari SUA.

Se așteaptă ca remitențele să scadă cu încă 3,2% în 2021, deoarece se așteaptă ca recuperarea regiunii după criză să fie lentă.

Costul remitențelor: Costul mediu al transferului de 200 USD în această regiune în al patrulea trimestru al anului 2020 a scăzut ușor la 6,4%.

La nivel global, transferurile din Rusia rămân cele mai puțin costisitoare: costul unei remitențe din această țară a scăzut de la 2,1% la 1%.

În cadrul regiunii, rămân diferențe semnificative în ceea ce privește costul transferurilor în direcții diferite: cele mai scumpe au fost transferurile din Turcia în Bulgaria, iar cele mai puțin costisitoare – din Rusia în Georgia.

Unde se situează Moldova

Moldova ocupă locul 4 între țările din Europa și Asia Centrală în ceea ce privește ponderea remitențelor către țări din străinătate în PIB, cu un indicator de 16,3%

De asemenea, a intrat în TOP-10 țări din Europa și Asia Centrală în ceea ce privește volumul de remitențe primite în țară din străinătate la sfârșitul anului 2020. Acestea sunt datele prezentate de Banca Mondială în noul său raport privind migrația și dezvoltarea (Migration and Development Brief). Conform documentului publicat, printre țările din Europa și Asia Centrală, cea mai mare pondere în PIB a remitențelor către țări din străinătate este în Kârgâzstan, Tadjikistan și Kosovo, reprezentând 29,4%, 27,3% și respectiv 18,4%. Moldova ocupă locul 4 cu 16,3%.

Cu referire la volumul de remitențe către țări din străinătate, între statele Europei și Asia Centrală la sfârșitul anului 2020, liderii sunt: Ucraina – 15,1 miliarde USD, Rusia – 9,8 miliarde USD, Uzbekistan – 7 miliarde USD, Serbia – 3,9 miliarde USD, Kârgâzstan – 2,2 miliarde USD, Tadjikistan – 2,2 miliarde USD, Georgia – 2,1 miliarde USD, Moldova – 1,9 miliarde USD, Bosnia și Herțegovina – 1,8 USD miliarde de dolari, Albania – 1,5 miliarde de dolari.


 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso