(VIDEO) „Foarte multe nopți nedormite, mai ales la început!” Istoria tânărului din Chișinău care a lansat o afacere

02 Apr. 2021, 09:30
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
02 Apr. 2021, 09:30 // Interviu //  MD Bani

Marius Solcan, cofondatorul barului Marlène, este un tânăr ambițios care s-a întors acasă pentru a lansa propria afacere. Marius și-a urmat studiile în Danemarca, țara în care și a descoperit jobul de barman. Acum, tânărul este cofondatorul unui coktail bar din capitală. Despre cum a apărut ideea de a lansa afacerea, cu ce dificultăți s-a confruntat, cum luptă cu pandemia, cum e să ai afacere la 24 de ani și ce înseamnă pentru el Marlène am vorbit în cadrul unui interviu Bani.md.

Fiind la studii în Danemarca, Marius Solcan a început să lucreze ca barman în barul căminului, apoi au urmat poziții plătite și a ajuns până la poziția de manager de bar. Aceste experiențe l-au ajutat pe tânăr să poată reveni acasă și să-și deschidă propria afacere, lucru care i-a reușit.

„Am plecat în Danemarca la studii universitare, fiind acolo am descoperit în cadrul căminului studențesc ce înseamnă să fii barman, fiindcă era o mică poziție acolo neplătită pentru barul căminului și astfel am început să mă joc cu tot ce ține de băuturi, mai ales coktailuri și încet, încet am găsit o poziție plătită pe acest segment și după aia m-am mutat dintr-un local în altul. Eventual am ajuns la poziția de manager de bar și anumite coincidențe au avut loc care m-au făcut să pot să revin acasă și să deschid ceva propriu.” 

Afacere în Moldova

Marius a înțeles că poate să deschidă o afacere în acest domeniu doar după ce a acumulat suficientă experiență și a înțeles cum funcționează această industrie. De asemenea, este mult mai ușor să lansezi o afacere în Republica Moldova întrucât competiția este mai scăzută și prețurile mai accesibile. 

„Eu cred că aproape orice om visează la un spațiu propriu în care să-și cheme prietenii și să-l gestioneze și să-l creeze cu propria imaginație și viziune.” 

„Când am ajuns să am această profesie de barman, am început să mă gândesc mai serios la acest lucru și deja știam cu se mănâncă toată industria asta, cum funcționează și care este bucătăria din spate și am realizat că e ceva ce pot să fac, nu era doar un vis oarecare, era ceva ce știam cum funcționează și mă pricepeam deja la diferite noțiuni tehnice din industrie.”

„Asta este posibil, probabil, chiar mai ușor acasă, fiindcă noi avem o competiție mai puțin dezvoltată și o industrie în care și prețurile sunt mai accesibile, costurile de început sunt mai la pământ.”

Necesități pentru a deschide afacerea, partener de afaceri

Pentru a deschide localul a avut nevoie de un spațiu și a optat pentru o clădire istorică din Chișinău. De asemenea, a avut nevoie de fonduri pentru cheltuieli precum achitarea spațiului, pentru personal, instrumente. Costurile au fost acoperite de el și de partenerul său de afaceri. Cu partenerul său de afaceri s-a cunoscut întâmplător, în avion, în timp ce se întorcea acasă, iar patrenerul său venea într-o vizită în Republica Moldova. S-au mai întâlnit de câteva ori prin coincidență, mai întâi la Chișinău și apoi la Copenhaga și au stabilit o relație de prietenie. El i-a propus mai multe posturi de muncă în localurile pe care le cunoștea și așa au ajuns să dicute despre planul lor de afaceri.

Afacere la 24 de ani

Marius Solcan a deschis afacerea la 23 de ani, iar acum are deja 24. Fiind întrebat cum e să ai o afacere la 24 de ani el a spus că nu este nimic deosebit în avea o afacere la această vârstă și nu spune că s-ar simți nepregătit sau prea tânăr.

„Cred că este la fel de greu ca la orice altă vârstă, necesită foarte multă muncă, foarte multe nopți nedormite, mai ales la început, necesită multă atenție și dăruire. Eu cred că fără asta este posibil să deschizi o afacere, dar eu nu cred că are sens. Eu nu aș deschide ceva față de care nu aș fi extrem de atașat și față de care nu aș vrea să petrec 15 ore în fiecare zi stând aici, lucrând aici, gândind tot procesul.”

Marlene este un cocktail bar în primul rând și un spațiun unde poți crea conexiuni și care te ajută să relaționezi mai bine cu oamenii din viața ta, a spus tânărul.

Dificultăți cu care s-a confruntat

Pentru a deschide afacerea s-a confruntat cu dificultăți de ordin antreprenorial cum ar fi competiția. O altă problemă menționată a fost perioada nefavorabilă în care s-au deschis, aici referindu-se la pandemie.

Cum i-a afectat sau i-a ajutat pandemia

În cadrul interviului antreprenorul a mai vorbit și despre perioada de pandemie, perioadă pe care au folosit-o pentru a îmbunătăți lucrurile.

„Pandemia este un lucru nefavorabil, dar pentru noi a avut un rol destul de pozitiv.”

„Noi am folosit timpul acesta ca să încercăm să facem lucrurile mai bine, noi am lansat terasa noastră, am lucrat la ea și am dezvoltat-o de la zero.”

„Primul lockdown aproape că ne-a ajutat și noi chiar am avut un boom în vânzările noastre în acea perioadă.”

„Dacă o să urmeze un alt val de lockdownuri, noi o să ne concentrăm pe alte proiecte de ale noastre pe care le avem și la care deja lucrăm.” 

Ce înseamnă  Marlène pentru el

„Marlène pentru mine este un spațiu care încearcă să adune oamenii buni de la noi, oamenii cărora le pasă de arhitectura locală, de cultura locală.” 

„Ei (oamenii) aleg spațiul acesta pentru că este ceva diferit de ce se oferă și aici nu mă refer la bături.”

În interiorul Marlène veți găsi 4 camere, fiecare având specificul său. Localul poate fi perfect pentru o întâlnire de afaceri, pentru vizita cu un prieten sau pentru a savura un coktail. De asemenea, Marlène permite vizitatorilor să vină cu mâncarea proprie. Tânărul spune că acesta nu afectează situația financiară a localului.

„Noi suntem un cocktail bar și noi vrem să rămânem în continuare un cocktail bar.” 

„Pe noi asta nu ne afectează negativ deloc, ba din contra, avem doar de câștigat pe seama la asta.” 

Pasiunea și responsabilitatea în afaceri

Mariul Solcan spune că îi place că lucrează pentru propria pasiune și spune că o afacere necesită foarte multă muncă și nu îți poți permite prea multă relaxare, fiindcă poți vedea cum totul se distruge.

„ Îmi place că lucrez pentru mine, pentru propria pasiune și văd rodul muncii mele chiar și atunci când lucrez după bar, îmi place să fac recomandări oamenilor și să văd că oamenii sunt satisfăcuți de ceea ce primesc.”

„Cu asta vin și anumite responsabilități, toată responsabilitatea stă pe umerii tăi și nu poți să-ți permiți prea multă relaxare.” 

Ce nu îi place la oameni

Marius Solcan a ales jobul de barmen fiindcă este o persoană mai introvertă și vrea să scape de anumite bariere. De asemenea îi plac oamenii. Ceea ce nu îi place este că unii oameni nu se pot comporta frumos cu cei care îi deservesc.

„Mie îmi plac oamenii, de asta și am ales acest job și am perseverat pe el. Eu inițial eram o persoană destul de introvertă și nu mă simțeam foarte confortabil în compania multor oameni. Din acest motiv ,subconșțient m-am lansat în acest job, pentru a scăpa de anumite frici.” 

În cocktailurile de la Marlène se optează pentru ingrediente naturale, siropurile sunt pregătite în propria bucătărie.

Realitatea Live

28 Mai 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă o serie de modificări și extinderi ale programului „Prima Casă Plus”, menite să crească accesibilitatea și atractivitatea acestuia pentru un număr mai mare de beneficiari.

Principalele modificări anunțate includ:

  1. Extinderea listei de beneficiari: Programul va fi acum accesibil și pentru profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii și artiștii, oferind oportunitatea de a beneficia de credite preferențiale oricui poate demonstra un venit.
  2. Creșterea plafonului de creditare: Limita maximă a creditului a fost majorată de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, pentru a răspunde mai bine nevoilor familiilor și tinerilor în căutarea unor condiții de trai mai bune.
  3. Majorarea cotei de garantare de către stat: Cota de garantare a creditului de către stat a fost mărită de la 50% la 70% pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului, încurajând astfel achiziția de imobile în afara capitalei și reducând presiunea prețurilor din Chișinău. Pentru locuințele din Chișinău date în exploatare cu până la 10 ani înainte de depunerea cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65%.
  4. Extinderea duratei creditului: Durata maximă a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani, oferind o perioadă mai lungă pentru rambursarea creditului.
  5. Simplificarea procedurilor: Procedurile de accesare a programului vor fi digitalizate, eliminându-se astfel o serie de certificate solicitate de la Agenția Servicii Publici, simplificând astfel procesul pentru cetățeni.

Premierul Recean a subliniat că programul va fi disponibil cetățenilor începând cu luna iulie 2024, timp în care guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru implementare. De asemenea, a menționat că pentru beneficiarii actuali ai programului „Prima Casă”, va exista posibilitatea de reacreditare sau schimbare a creditorului, facilitând trecerea de la o bancă la alta și ajustarea condițiilor de creditare.

În plus, cei care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea aplica pentru locuințe mai mari prin programul „Prima Casă Plus”.

Potrivit datelor recente, Programul „Prima Casă” din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, devenind problematic din cauza condițiilor birocratice și a limitelor de cost impuse de bănci.

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program, iar principalul motiv invocat este birocrația excesivă în procesul de acordare a creditelor. Mulți aplicanți consideră acum că obținerea unui împrumut simplu pentru achiziționarea unei locuințe este o opțiune mai atractivă decât a face față cerințelor și întârzierilor asociate cu Programul „Prima Casă”.

O altă problemă majoră este plafonul maxim al costului locuinței impus de bănci, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Această sumă, echivalentă cu puțin peste 50.000 de euro, nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind cu mult limita impusă de program.

În plus, majorările bruste ale dobânzilor în 2022 au provocat creșteri substanțiale ale ratelor lunare pentru beneficiarii „Prima Casă”, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Guvernul a intervenit plafonând marja maximă aplicată de bănci la trei procente și compensând parțial creșterea dobânzilor.

Lansat în 2018 de liderul PD Vlad Plahotniuc, Programul „Prima Casă” a cunoscut inițial o creștere rapidă în popularitate, atingând un vârf în 2019, când au fost acordate peste 2.700 de credite. Cu toate acestea, pandemia a afectat cererea în 2020, iar în 2022 numărul de credite acordate a scăzut drastic.

În 2023, programul a devenit din ce în ce mai puțin eficient, generând discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia. Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău