Putin a trezit Germania la realitate: Șocul de 100 de miliarde de euro al lui Scholz

06 Apr. 2023, 07:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Apr. 2023, 07:38 // Actual //  bani.md

Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum mai mult de un an a trezit Germania la realitatea secolului al XXI-lea. Berlinul a conștientizat dependența toxică a sa față de importurile de energie din Rusia, iar cancelarul Olaf Scholz și-a dat seama de subfinanțarea forțelor sale militare. El a produs un adevărat șoc în țară după ce a anunțat un program de modernizare al armatei în valoare de 100 de miliarde de euro.
Pe măsură ce guvernele din Europa se reînarmează ca răspuns la invazia Rusiei asupra Ucrainei, industria de armament germană este un beneficiar principal, cunoscând un adevărat boom al exporturilor în 2022, potrivit Bloomberg.

Germanii au o suspiciune profundă cu privire la forța militară și exporturile de arme, care are rădăcini în istoria de agresiune a națiunii lor din secolul XX, în vremea lui Hitler. Dar, pe măsură ce guvernele își sporesc achizițiile de armament ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, furnizorii de arme ai Germaniei se confruntă cu o prosperitate, indiferent de sentimentul publicului.

O zonă din Saxonia Inferioară pretinde a fi cea mai militarizată regiune din Germania. La aproximativ 100 de kilometri sud de Hamburg, Unterlüss găzduiește divizia de arme și muniții a companiei Rheinmetall, care operează cel mai mare poligon privat de tragere din Europa la periferia orașului.
Acolo au fost antrenate forțele ucrainene pentru a opera Leopard 2, cel mai de succes tanc de luptă din lume. Cu sisteme de arme realizate de Rheinmetall pe un vehicul de Krauss-Maffei Wegmann, Leopardul este o mărturie a abilităților inginerești ale Germaniei.

Vânzările de arme ale Germaniei în străinătate au crescut în 2022, țara situându-se pe locul 6 în topul statelor exportatoare de armament, după SUA, Franța, Rusia, China și Italia, conform SIPRI.

Cea mai mare vânzare a Germaniei de anul trecut: trei submarine de ultimă generație produse de Thyssenkrupp Marine Systems și achiziționate de Israel, la un cost de 1 miliard de euro (1,09 miliarde de dolari) fiecare.
Guvernul german a ezitat inițial să furnizeze Leopard 2 Ucrainei, aparent în timp ce aștepta ca SUA să facă un pas cu tancuri echivalente, dar în cele din urmă a fost de acord cu trimiterea Kievului a acestor blindate.

La o sesiune de urgență a Parlamentului german la trei zile după atacul Rusiei asupra Ucrainei din februarie 2022, cancelarul Olaf Scholz a declarat ceea ce el a numit Zeitenwende, sau un punct de cotitură istoric.
A dispărut o interdicție de lungă durată a trimiterii de arme în zonele de conflict pentru a ajuta Kievul și a venit cu un fond special de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea echipamentelor Bundeswehr, armata germană. Germania va asculta în cele din urmă apelurile internaționale de a îndeplini obiectivul NATO de cheltuieli pentru Apărare de 2% din producția economică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău