Putin reuşeşte să ocolească sancţiunile. Rusia importă o treime din tehnologia pentru câmpul de luptă din occident

12 Ian. 2024, 06:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Ian. 2024, 06:08 // Actual //  bani.md

Anul trecut, Rusia a obţinut cel puţin o treime din componentele critice pentru războiul din Ucraina din străinătate de la companii cu sediul în SUA şi aliaţii săi – în mare parte din cauza unor facilităţi de producţie externalizate în state care aplică controale mai slabe la export.

Rusia a reuşit în mare măsură să găsească modalităţi de a ocoli sancţiunile privind tehnologia de care are nevoie pentru a lupta în războiul împotriva Ucrainei, ceea ce înseamnă că Occidentul trebuie să eficientizeze restricţiile comerciale dacă doreşte să limiteze agresiunea lui Vladimir Putin.

Aceasta este principala concluzie a unui raport  realizat de o echipă de cercetare americano-ucraineană, care a constatat că importurile ruseşti de „bunuri pentru câmpul de luptă” sancţionate de Washington şi aliaţii săi au totalizat aproape 9 miliarde de dolari din ianuarie până în octombrie anul trecut, în scădere cu doar 10% faţă de nivelul de dinaintea invaziei asupra Ucrainei în februarie 2022, informează Politico.

Rusia are nevoie de microcipuri, senzori şi sisteme de navigaţie pentru a reface stocurile de arme, precum rachetele hipersonice Kinjal sau dronele de recunoaştere şi de atac – inclusiv dronele Shahed de fabricaţie iraniană – pentru a menţine asaltul aerian furibund asupra Ucrainei.

„Capacitatea Rusiei de a fabrica rachete şi drone pare să fi crescut în 2023”, constată studiul comun al Grupului de lucru internaţional Yermak-McFaul privind sancţiunile împotriva Rusiei şi al Institutului KSE, un think tank afiliat la Şcoala de Economie din Kiev.

Datele arată, de asemenea, rolul critic al Chinei în reţelele de aprovizionare ale Rusiei. Majoritatea bunurilor de pe listă au fost fabricate în această ţară, care s-a alăturat unui parteneriat tot mai profund cu Moscova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău