Putin se îndreaptă spre Transnistria în căutarea merelor! Rusia se confruntă cu o penurie de mere și cartofi

11 Nov. 2024, 15:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Nov. 2024, 15:57 // Actual //  Ursu Victor

Rusia se confruntă în continuare cu un deficit de mere, iar producția locală trebuie intensificată, a declarat președintele Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu Serghei Meniailo, liderul Republicii Osetia de Nord. În discuție, Meniailo a menționat că regiunea sa găzduiește cea mai mare livadă de meri din sudul Rusiei, cu o suprafață de 1.500 de hectare, dar a recunoscut că deficitul de mere persistă.

Situația agricolă dificilă este cauzată, în mare parte, de înghețurile din luna mai, care au redus recolta de mere din regiunile centrale și nord-vestice ale Rusiei la doar 30–40% din producția obișnuită, conform Rosselhoznadzor. Aceasta a dus deja la creșterea prețurilor, care au urcat cu 12,83% în 2024. Totodată, merele au înregistrat una dintre cele mai mari creșteri de preț, alături de lapte, smântână, carne de miel, unt și cartofi.

Pentru a limita prețurile, guvernul rus a anunțat planuri de a importa mere din Azerbaidjan, Armenia, Turcia, Serbia, China, Belarus, Transnistria și chiar Coreea de Nord. Datele oficiale arată că, în perioada ianuarie-iulie, China a devenit unul dintre principalii furnizori de mere pentru Rusia, cu o creștere de aproape trei ori față de anul precedent, exportând 22.200 de tone, scrie The Moscow Times.

În paralel, Rusia se confruntă și cu o scădere a recoltei de cartofi. Ministerul Agriculturii a raportat că producția de cartofi a scăzut cu aproape 20%, până la 7 milioane de tone, sub nivelul necesar de 8 milioane de tone pentru a acoperi consumul intern. Pentru a evita un deficit, autoritățile intenționează să importe cartofi din alte țări.

Vladimir Putin a subliniat importanța autoaprovizionării, menționând că până în 2028 Rusia ar trebui să își asigure integral necesarul de mere și a cerut ca livada să fie extinsă rapid și condițiile economice să fie îmbunătățite.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Ian. 2025, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 17:33 // Actual //  Ursu Victor

Începând de astăzi, Republica Moldova face un pas semnificativ în direcția unei piețe energetice mai eficiente și mai transparente, odată cu aprobarea și intrarea în vigoare a procedurilor operaționale ale Operatorului Pieței de Energie din Moldova (OPEM). Aceste proceduri, care au fost supuse consultărilor publice și avizate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), vizează implementarea Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) și a Pieței pe Parcursul Zilei (PPZ), ce vor permite tranzacționarea energiei electrice pe termen scurt, inclusiv din surse regenerabile.

Prin aceste noi reglementări, se stabilesc mecanismele de formare a prețurilor și regulile pentru tranzacționarea energiei electrice, contribuind la un cadru concurențial și transparent. De asemenea, acestea vor facilita ajustarea în timp real a portofoliilor de energie ale participanților pe piață, aducând un plus de flexibilitate și eficiență sistemului energetic național.

OPEM, o filială a SA „OPCOM” din România, a fost desemnată operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova începând cu anul 2024. Aceasta va gestiona piețele PZU și PPZ, iar lansarea acestei piețe va permite și integrarea mai profundă a Moldovei în piața energetică europeană, în urma sincronizării sistemului energetic cu cel continental ENTSO-E și cuplării piețelor de energie din Moldova și Ucraina.

În prezent, în Republica Moldova activează 84 de companii licențiate pentru furnizarea de energie electrică, însă doar doi furnizori de pe piața concurențială au o cotă de piață semnificativă. Se estimează că, odată cu implementarea pieței de energie și funcționarea OPEM, cota pieței libere de energie electrică va crește considerabil, ceea ce va aduce beneficii semnificative consumatorilor și va sprijini dezvoltarea sectorului energetic național.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală