Războiul lui Putin schimbă lumea: O țară prietenă îi ia locul Rusiei pe plan mondial într-un domeniu cheie

12 Iul. 2023, 06:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Iul. 2023, 06:38 // Actual //  bani.md

Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina declanșat în februarie 2022 a produs mari bulversări pe piețele economice, financiare și militare ale lumii.

Moscova a pierdut una dintre pozițiile de top pe plan mondial în furnizarea de arme la export, iar locul său a fost luat de China, o țară prietenă care a profitat de slăbirea ofertei ruse pe plan internațional.

Inversarea tendinței în vânzările de arme ale Rusiei precede războiul din Ucraina și pandemia. Până în 2016, Rusia a reușit să se extindă și să-și mențină cota pe piața internațională a armelor, dar acum după începerea conflagrației situația se înrăutățește și mai mult, potrivit Defense News.

Rusia ar putea să-și piardă și mai mult poziția sa de top de pe piețele de arme ale unor țări din cauza redirecționării producției către câmpul de luptă pentru a acoperi pierderile masive de echipamente, ceea ce determină deja unele țări să înceapă cumpărăturile în altă parte. Rusia a depășit deja termenele limită de livrare pentru echipamente și servicii de întreținere către Camerun și India – un client cheie – și Rusia ar putea chiar să-și cumpere propriile arme de export pentru a le utiliza în Ucraina.

Când vine vorba de cursa pentru a satisface cererea de sisteme rusești, China se află într-o poziție deosebit de avantajoasă. Șase dintre cele mai mari 15 firme de apărare din lume sunt întreprinderi de stat chineze. China are capacitatea de producție de apărare pentru a satisface cererea internă, livrând în același timp comenzi mari de sisteme și platforme din ce în ce mai sofisticate cumpărătorilor străini.

În ultimii ani, China a livrat a patra generație de avioane de luptă și o navă de război Pakistanului și o platformă mare de luptă de suprafață Thailandei. Fregata de tip 054 A/P livrată în Pakistan este cea mai mare și cea mai avansată navă de război pe care China a exportat-o vreodată. Drept urmare, în doar doi ani China aproape și-a triplat valoarea vânzărilor sale de arme față de cea mai mică cifră din ultimii 10 ani, în 2020.

Multe sisteme chineze sofisticate sunt derivate de la omologii ruși, iar sistemele de apărare aeriană cu rază medie și lungă de acțiune sunt printre cele mai căutate capabilități de către clienții rusi.

China a dezvoltat seria HQ-9 și seria HQ-17 de sisteme de rachete sol-aer bazate pe sisteme rusești S-300 de inginerie inversă și sisteme de rachete sol-aer Tor-M1 – și cu îmbunătățiri. Ele oferă performanțe mai bune în comparație cu omologii lor din Rusia în țări în care furnizorii occidentali nu sunt dispuși să exporte capabilități similare, cum ar fi Serbia.

În plus, progresul rapid al Chinei în exploatarea și exportul de drone face parte din tranziția sa de la exportator de nișă de „arme cu valoare” (sisteme rentabile, dar cu tehnologie mai scăzută) la exportator de capabilități de ultimă oră. Dronele au ajutat China să câștige un punct de sprijin pe piețele cu o prezență înrădăcinată nu numai a Rusiei, ci și a SUA.

De exemplu, în ultimii 10 ani, vânzările de arme ale Chinei către Arabia Saudită (care este principalul client de vânzări militare al Statelor Unite), precum și Egipt și Emiratele Arabe Unite (printre cei mai buni clienți ai Rusiei) s-au concentrat aproape exclusiv pe dronele fără pilot.

Războiul din Ucraina stresează producția de apărare a Rusiei, ceea ce are efecte în aval asupra capacității Moscovei de a exporta arme. Aceste provocări ar putea afecta Rusia pentru ani sau chiar decenii viitoare. Iar China are oportunitatea și capacitatea de a înlocui Rusia pe piețele internaționale de vânzări de arme, câștigând o cotă importantă de piață.

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:48 // Actual //  Ursu Victor

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că țara este pregătită să facă față unui scenariu dificil în care Centrala de la Cuciurgan nu va mai beneficia de gaze rusești naturale la preț redus pentru producerea de energie electrică. Potrivit premierului, în ciuda costurilor ridicate și a unor eventuale dificultăți, situația nu va escalada într-o criză de proporții.

„Va fi complicat, va fi scump, dar nu va fi catastrofă”, a subliniat Recean, în cadrul emisiunii „Po factam” de la Exclusiv TV, referindu-se la eforturile guvernului de a asigura continuitatea aprovizionării cu energie electrică. Oficialul a explicat că autoritățile au pregătit planuri alternative pentru a reduce dependența de sursele tradiționale de energie, inclusiv prin diversificarea importurilor și creșterea eficienței energetice.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov a anunțat că luni va merge la Gazprom pentru a discuta continuarea livrărilor de metan pentru regiunea din stânga Nistrului.

„Este cel mai important detaliu pe care urmează să-l discutăm cei de la Gazprom, dacă își va onora obligațiile contractuale(…) Data de de 25 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece mai există posibilitatea rezervărilor lunare de metan, după cele trimestriale au eșuat“, a punctat Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală